Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 1 Μαΐου 2012

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2012: Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ


 


Η Εργατική Πρωτομαγιά καθιερώθηκε από το ιδρυτικό συνέδριο της Β΄ Διεθνούς στο Παρίσι το 1889 ως ημέρα αγώνα και διεθνούς αλληλεγγύης των εργατών του κόσμου, προς τιμή των πρωτοπόρων εργατών που είχαν δολοφονηθεί στο Σικάγο την 1η Μάη 1886.

Η φετινή πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους στην Ελλάδα σε θέση μάχης, απέναντι στον πόλεμο που τους έχουν κηρύξει το κεφάλαιο, η κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ. Η επίθεση που δέχονται τα εργατικά και λαϊκά στρώματα τα τελευταία χρόνια είναι πρωτοφανής. Οι μνημονιακές πολιτικές έχουν ισοπεδώσει κοινωνικά δικαιώματα και εργασιακές κατακτήσεις ενός και πλέον αιώνα. Οι εργαζόμενοι στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο είναι αντιμέτωποι με αντεργατικές πολιτικές, που παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας και σαρώνουν τα εργατικά δικαιώματα. Το οκτάωρο, που αποτέλεσε το αίτημα του εργατικού ξεσηκωμού του Σικάγου αμφισβητείται και σε αρκετές περιπτώσεις έχει καταργηθεί. Μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού οδηγούνται σε συνθήκες απόλυτης φτώχιας και εξαθλίωσης. Η ανεργία καταγράφεται σε όλο το ευρωπαϊκό φάσμα σε πρωτοφανή επίπεδα.


Στην Ελλάδα, οι συγκυβερνήσεις των μνημονίων και της υποταγής στις κεντρικές πολιτικές και οικονομικές επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οδηγούν τη χώρα σε κοινωνικό και εργασιακό μεσαίωνα.
Οι εργαζόμενοι, νέοι, άνεργοι, σε ολόκληρη την Ευρώπη και κυρίως στο νότο, αγωνίζονται με μαζικές κινητοποιήσεις, απεργίες, διαδηλώσεις, για την υπεράσπιση των μισθών, των συλλογικών συμβάσεων, των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων, το δικαίωμα για δωρεάν πρόσβαση και διατήρηση των κοινωνικών αγαθών της παιδείας της υγείας της κοινωνικής πρόνοιας.
Στην Ελλάδα είναι επιτακτική η ανάγκη για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και της δανειακής σύμβασης, η υπεράσπιση και επαναφορά των εργατικών κατακτήσεων, με την αμφισβήτηση του χρέους και των δεσμών που έχουν επιβάλει οι κυβερνήσεις και η τρόικα, για να ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη πολιτική, που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι και η χώρα.
Οι εκλογές στις 6 Μάη αποτελούν μια μοναδική ιστορική ευκαιρία να καταδικαστούν αυτές οι πολιτικές, να ενισχυθούν αποφασιστικά οι δυνάμεις της Αριστεράς, να ανοίξει ο δρόμος για ένα μεγάλο Αριστερό Ριζοσπαστικό Μέτωπο δυνάμεων, που θα βάλει τη σφραγίδα του στις πολιτικές εξελίξεις και θα ανοίξει το δρόμο για μια ριζοσπαστική φιλεργατική, φιλολαϊκή πολιτική.
Η Πρωτομαγιά του 2012 αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς βρίσκει τους εργαζόμενους στους δρόμους και στους αγώνες. Σε ολόκληρη την Ευρώπη προγραμματίζονται μαζικές συγκεντώσεις, διαδηλώσεις και απεργίες. Αυτή η Πρωτομαγιά θα συμβολίσει την απάντηση των λαών στο κοινωνικό και εργασιακό ολοκαύτωμα που δρομολογείται.
ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Οι μηχανικοί του εμπορικού ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), τα κατώτερα πληρώματα μηχανής («Ο Στέφενσων»), οι μάγειροι και οι ναύτες πραγματοποιούν 24ωρη απεργία στο λιμάνι του Πειραιά. Η ΠΝΟ έχει κηρύξει 4ωρη στάση εργασίας (08.00 - 12.00) για την εργατική Πρωτομαγιά.
Ακινητοποιημένοι για όλη την ημέρα θα παραμείνουν οι συρμοί του ΟΣΕ και του προαστιακού σιδηροδρόμου, καθώς οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία.
Τα αστικά λεωφορεία θα κινηθούν από τις 7.30 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, καθώς οι εργαζόμενοι σε αυτά θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 7.30 το πρωί και από τις 10 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.
Το μετρό και ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος θα πραγματοποιήσουν δρομολόγια από τις 8 το πρωί και μετά, καθώς μέχρι εκείνη την ώρα οι συρμοί θα είναι ακινητοποιημένοι λόγω της στάσης εργασίας των εργαζομένων. Τα δρομολόγια του μετρό θα σταματούν στον σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας λόγω της 24ωρης απεργίας του ΟΣΕ, που διαχειρίζεται το δίκτυο έως το Αεροδρόμιο της Αθήνας. Τα τρόλεϊ θα κινηθούν από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, ενώ οι εργαζόμενοι στο τραμ δεν έχουν αποφασίσει ακόμα.
ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ
Στις 10.00 π.μ. προσυγκέντρωση Δικτύου Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς και της ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ στην συμβολή Αθηνάς-Πλατεία Ομονοίας.
Στις 10.30 π.μ. συγκέντρωση Εργατικού Κέντρου Αθήνας στην Πλατεία Κοτζιά (Εθνικής Αντίστασης).
Στις 1.00 μ.μ. συγκέντρωση ΣΥΡΙΖΑ για την πρωτομαγιά στην Πλατεία Καισαριανής και πορεία στο σκοπευτήριο με βασικό ομιλητή τον Μανώλη Γλέζο.
Το ΠΑΜΕ θα συγκεντρωθεί στις 10.00 π.μ. στο εργοστάσιο της Ελληνικής Χαλυβουργίας, του οποίου οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε απεργία πάνω από έξι μήνες.
Πρωτοβάθμια Σωματεία και συλλογικότητες ανέργων καλούν σε συγκέντρωση στο Μουσείο στις 10.30 π.μ, και πορεία στην Βουλή και στα γραφεία της Ε.Ε.
Στις 10.00 το πρωί, στην πλατεία Κοτζιά, καλούν η ΓΣΕΕ η ΑΔΕΔΥ και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο της Αθήνας για την απεργία της Πρωτομαγιάς.
Ανάλογες απεργιακές συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.


από την ISKRA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου