Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη, 30 Μαΐου 2012

Επετεύχθη η «Συμφωνία» για τις εκλογές


Σε συμφωνία ελάχιστης προγραμματικής σύγκλισης για μία προοδευτική διακυβέρνηση κατέληξαν, κατά τη σημερινή τους συνάντηση, ο Αλέξης Τσίπρας και η Λούκα Κατσέλη.


Όπως είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, με την πρόεδρο της Κοινωνικής Συμφωνίας συζήτησαν «για τους προγραμματικούς άξονες και τα πρώτα βήματα μιας αριστερής προοδευτικής κυβέρνησης που θα βγάλει από τον λαό τη σφιχτή θηλιά του μνημονίου» και οι λεπτομέρειες αυτής της προγραμματικής σύγκλισης θα διατυπωθούν στην πορεία προς τις εκλογές.

«Συμφωνήσαμε», τόνισε ο κ. Τσίπρας, «ότι το διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών δεν είναι η παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωζώνη, αλλά η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη με έναν λαό που θα ζει με αξιοπρέπεια ή με έναν λαό λεηλατημένο, χωρίς δικαιώματα, χωρίς δυνατότητα να ονειρεύεται ένα καλύτερο αύριο, χωρίς ελπίδα».
Συμφωνία επίσης, πρόσθεσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε για την ανάγκη ανατροπής του μνημονίου και αντικατάστασής του από ένα εθνικό σχέδιο ανόρθωσης για την ανάπτυξη, για την παραγωγική ανασυγκρότηση και τη δίκαιη δημοσιονομική εξυγίανση.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να επισημάνει πως ο διάλογος ΣΥΡΙΖΑ - Κοινωνικής Συμφωνίας γίνεται στη βάση προγραμματικών θέσεων και όχι ανταλλαγμάτων βουλευτικών εδρών ή αξιωμάτων. «Σε μια εποχή ιδεολογικής και πολιτικής φθήνιας, σε μια εποχή που ορκισμένοι εχθροί ενώνονται σε ανίερες συμμαχίες, μη τυχόν και χάσουν τα οφίτσιά τους και την πρόσβασή τους στην εξουσία, αυτή είναι μια στάση που πιστεύω ότι θα εκτιμηθεί από τον ελληνικό λαό» εκτίμησε και παράλληλα έκανε λόγο για εγχώριες δυνάμεις που βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με εξωθεσμικά αλλά και θεσμικά κέντρα των Βρυξελλών, οι οποίες, όπως είπε, αποτελούν τον μεγαλύτερο εχθρό της χώρας.

«Αυτό που μας ξαφνιάζει», υπογράμμισε, «είναι το πόσο αδίστακτοι είναι ορισμένοι που, προκειμένου να παίζουν πολιτικά παιχνίδια, δεν διστάζουν να θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας» και στο σημείο αυτό υποστήριξε πως «στην ίδια ανεύθυνη τυχοδιωκτική σκοπιμότητα εντάσσεται και η σπουδή της Εθνικής Τράπεζας» να δημοσιοποιήσει την έκθεσή της για το ευρώ.

Κλείνοντας, ο κ. Τσίπρας μίλησε για «κατάντημα των πανικόβλητων μέσα και έξω από τη χώρα», διαμηνύοντας ωστόσο πως «ό,τι κι αν σκαρφιστούν, όσο κι αν προσπαθήσουν, όποια κινδυνολογία κι αν επινοήσουν, δεν είναι σε θέση να χειραγωγήσουν ούτε την αξιοπρέπεια, ούτε τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού» και «η Ελλάδα στις 17 του Ιούνη θα γυρίσει σελίδα».

Με τη σειρά της, η κα Λούκα Κατσέλη δήλωσε ότι απόφαση της Κοινωνικής Συμφωνίας είναι να στηρίξει «τις γνήσιες προοδευτικές δυνάμεις του τόπου που θέλουν κι αναζητούν μια προοδευτική διακυβέρνηση», βασική συνιστώσα των οποίων, όπως είπε, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό, συμπλήρωσε, «αποφασίσαμε να δουλέψουμε και να αγωνιστούμε και να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις για μια ελάχιστη προγραμματική σύγκλιση για την επόμενη μέρα, για τις 18 του Ιούνη, για μια προοδευτική διακυβέρνηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου