Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 25 Αυγούστου 2018

(Στο στόχαστρο του ύστερου καπιταλισμού το δικαίωμα στην μητρότητα)! Δεν προσλαμβάνεται επειδή είναι μητέρα και σύζυγος ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΕΞΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΠΑΣΙΓΝΩΣΤΗ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ - ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ - "ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ" Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΕΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Δεν προσλαμβάνεται επειδή είναι μητέρα και σύζυγος

2018, Ευρώπη. Τα ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα κατοχυρώνονται εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών το ίδιο και η προστασία της οικογένειας αποτελεί θεμελιώδη αυτονόητη αξία της λειτουργίας των σύγχρονων κοινωνιών. 


2018, Ελλάδα. Η δεκαετής σχεδόν οικονομική κρίση και το ποσοστό-ρεκόρ της ανεργίας καθιστούν το στοίχημα της αξιοπρεπούς εργασίας ως πρώτη προτεραιότητα για νέους και μεσήλικες, οι οποίοι προσπαθούν να χτίσουν το καλύτερο βιογραφικό, για μια θέση στον «ήλιο». Η κρίση όμως, δυστυχώς, συνεπάγεται σε πολλές περιπτώσεις εργοδοτική αυθαιρεσία και «μαύρη» εργασία, όμως η παρακάτω καταγγελία που έλαβε το zougla.gr αποτελεί κάτι το πρωτοφανές. 

Η Κ.Α. είναι σύζυγος και μητέρα ενός ανήλικου παιδιού. Η αγγελία μιας παγκόσμιας και πασίγνωστης εταιρείας αθλητικών ειδών της τραβάει την προσοχή και στέλνει το βιογραφικό της. Πληροί τις προϋποθέσεις, η εκπρόσωπος της εταιρείας της απαντάει θετικά και την καλεί σε συνέντευξη, ζητώντας όμως μία... διευκρίνηση.



Η οικογενειακή κατάσταση της υποψήφιας για κάποιον λόγο αποκτά ιδιαίτερη σημασία στα κριτήρια της πρόσληψης. Αποτελεί μάλιστα και προϋπόθεση για τη συνεργασία τους, μαζί με τις επικοινωνιακές ικανότητες, την... εμφάνιση και την άνεση χειρισμού υπολογιστή...



Η Κ.Α. το βλέπει και... αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι μάλλον δεν ταιριάζει στην κουλτούρα... Μεσαίωνα της εταιρείας. 



Όμως η εκπρόσωπος επιμένει. «Έχετε μόνο παιδί ή είστε και παντρεμένη. Για το παιδί μπορούμε να το συζητήσουμε», τη ρωτάει. Δυστυχώς, δεν είναι σπάνιο στην εργασιακή Ελλάδα μερίδα εργοδοτών να προτιμούν εργαζόμενες χωρίς παιδιά. Η «τακτική» της πολυεθνικής όμως πάει ένα βήμα πιο πέρα: Τα παιδιά μπορεί να μην είναι πρόβλημα... Ο σύζυγος όμως είναι!



 Δηλαδή σύμφωνα με τη λογική των προσλήψεων, η ύπαρξη συζύγου αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για έναν υποψήφιο εργαζόμενο, και θα ήταν προτιμότερο η μάνα να ήταν... μόνη της!

Η υποψήφια, αφού βλέπει δύο και τρεις φορές το μήνυμα ώστε να επιβεβαιώσει ότι... διάβασε καλά, απαντάει, χωρίς πολλές περιστροφές και διλήμματα, το προφανές: «Ο σύζυγος και το παιδί αποτελούν αδιαπραγμάτευτη αξία για εμένα».



Και έτσι, το ελληνικό τμήμα του κολοσσού των αθλητικών ειδών θα συνεχίσει να ψάχνει υποψήφιους εργαζόμενους που δεν έχουν ή δεν θα έχουν φιλοδοξίες για εξέλιξη της προσωπικής τους ζωής και δημιουργία οικογένειας... Οι «ελεύθερες» δε, προτιμώνται, μαζί με τις... ανύπαντρες, διαζευγμένες ή χήρες μητέρες!

Δεν είναι γνωστό αν η συγκεκριμένη πολιτική αποτελεί κεντρική οδηγία της πολυεθνικής για τους εργαζόμενους, ή είναι ντόπια αντίληψη περί «καταλληλότητας» των εργαζομένων. Αποτελεί ντροπή όμως και προσβολή στις αξίες του πολιτισμού και της κοινωνίας μας, αυτή η χειρότερη ίσως μορφή ρατσισμού και σεξισμού, της απόρριψης δηλαδή ανθρώπων που το μοναδικό τους «σφάλμα» είναι ότι επιλέγουν να ακολουθούν τη φυσική ανθρώπινη εξέλιξη δημιουργίας οικογένειας και τεκνοποίησης...

Τα στοιχεία της εργαζόμενης και της πολυεθνικής εταιρείας αθλητικών ειδών είναι στη διάθεση του zougla.gr για κάθε ενδιαφερόμενο κρατικό λειτουργό, αν και εφόσον ευαισθητοποιηθεί. 

Zougla Newsroom


http://www.zougla.gr/greece/article/apagoreftiko-proslipsis-epidi-ine-mitera-ke-sizigos


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου