Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

(Ένα ακόμη επεισόδιο στη θρησκευτική ιμπεριαλιστική σύγκρουση Ελλήνων και Ρώσων)! Ρώσοι χάκερ "χτυπάνε" το Φανάρι: Ιερός πόλεμος και απειλές για νέο σχίσμα

Ρώσοι χάκερ "χτυπάνε" το Φανάρι: Ιερός πόλεμος και απειλές για νέο σχίσμα

Το αυτοκέφαλο της εκκλησίας της Ουκρανίας μετά την κρίση της Κριμαίας γίνεται "μήλο της Έριδος" για Φανάρι και Ρωσία - Οι απειλές και ο ρόλος της ομάδας Fancy Bear, των περιβόητων ρώσων χάκερ με τη σκοτεινή φήμη.

Χρήστος Δεμέτης

Το Associated Press δημοσιεύει μια ιστορία ηλεκτρονικής κατασκοπείας που θυμίζει σενάριο ταινίας.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που υπογράφει ο Raphael Satter, η ομάδα χάκερ Fancy Bear (γνωστή και ως APT28) επιχείρησε το τελευταίο διάστημα να υποκλέψει αρχεία και δεδομένα από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Στόχος είναι να αποτραπεί η ανεξαρτητοποίηση της εκκλησίας της Ουκρανίας από αυτή της Ρωσίας. Τα αποδεικτικά στοιχεία του AP προέρχονται από 4.700 διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ανέκτησε η Secureworks, θυγατρική της Dell Technologies. Το AP προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τις πληροφορίες που υπάρχουν στα email αυτά και αφορούν την ανάμειξη της ομάδας Fancy Bear σε ζητήματα ρωσικής "εξωτερικής πολιτικής", όπως για παράδειγμα οι αμερικανικές εκλογές.
Όπως αναφέρει το εν λόγω ρεπορτάζ, οι χάκερς έστησαν email με στοιχεία στελέχους του Πατριαρχείου έτσι ώστε να μπορέσουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε άλλα μέλη του Πατριαρχείου και στα αρχεία τους, με απώτερο σκοπό να φτάσουν στα δεδομένα του ιδίου του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Ρώσοι χάκερ
Ο ίδιος ο Πατριάρχης δεν χρησιμοποιεί email, ωστόσο το γραφείου Τύπου του Πατριαρχείου χρησιμοποιεί Gmail για την αποστολή επίσημων ανακοινώσεων, δελτίων τύπου και εγγράφων που φέρουν την επίσημη υπογραφή του.
Ρώσοι χάκερ
Ωστόσο έκαναν ένα κρίσιμο λάθος κατά την ηλεκτρονική υπογραφή του email και "καρφώθηκαν". Παρόλα αυτά, όπως αναφέρει το AP, παραμένουν μια σταθερή απειλή τους τελευταίους μήνες και εκτιμάται πως θα επιχειρήσουν ξανά υποκλοπές.
Για να αντιληφθεί κανείς όμως καλύτερα το διακύβευμα, πρέπει να σημειώσουμε πως ο Βαρθολομαίος έχει έναν ρόλο-κλειδί στην προσπάθεια ανεξαρτητοποίησης της εκκλησίας της Ουκρανίας. Για την ακρίβεια είναι ο μόνος που δύναται επισήμως να εκχωρήσει στην εν λόγω εκκλησία το δικαίωμα αυτοδιάθεσης, κάτι που προσπαθεί να μπλοκάρει με κάθε τρόπο η εκκλησία της Ρωσίας και ο Πατριάρχης Κύριλλος.
Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο έχει συναντηθεί τον Απρίλιο στην Κωνσταντινούπολη με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο για να συζητήσουν ενδελεχώς το ζήτημα. Ο ουκρανός πρόεδρος τόνισε από τη δική του μεριά πως το Αυτοκέφαλο της εκκλησίας της χώρας του είναι θεμελιώδες θέμα για την εθνική ασφάλεια μετά την κρίση της Κριμαίας.
Μέσα στο επόμενο διάστημα θα φτάσει στο Φανάρι και ο Πατριάρχης Κύριλλος με εκπροσώπους της εκκλησίας της Ρωσίας απειλώντας πως αν υπάρξει εκχώρηση αυτοκεφάλου στην Ουκρανική εκκλησία θα φτάσουμε σε σχίσμα όμοιο ή μεγαλύτερο από εκείνο του 1054.
Το Associated Press αναφέρει πως προσπάθησε να έρθει σε επαφή με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, χωρίς όμως να λάβει κάποια επίσημη διάψευση σχετικά με τα "χτυπήματα" των χάκερ. Επισήμως, η ρωσική κυβέρνηση αρνείται την οποιαδήποτε σχέση με την ομάδα Fancy Bear.
Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δήλωσε από τη δική της πλευρά ότι δεν είχε καμία πληροφορία σχετικά με την επίθεση χάκερ και αρνήθηκε να σχολιάσει.
Θυμίζουμε πως μετά τον αποκλεισμό της ρωσικής ομάδας στίβου από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο λόγω ντόπινγκ, η ομάδα "Fancy Bear" ανέλαβε τα αντίποινα. Χάκαραν τον λογαριασμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA) και τις προσωπικές "καρτέλες" των αθλητών προκειμένου να αποδείξουν ότι και οι Αμερικανοί ντοπάρονται. Μια κίνηση που δείχνει πως εν τέλει, δεν λειτουργούν και τόσο "ανεξάρτητα".
Οι ίδιοι χάκερς υποστηρίζουν ότι πραγματοποίησαν στοχευμένες κυβερνοεπιθέσεις κατά τη διάρκεια των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 2016.
https://www.news247.gr/kosmos/rosoi-chaker-chtypane-to-fanari-ieros-polemos-kai-apeiles-gia-neo-schisma.6643345.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου