Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

(Απέναντι στον νέο δικομματισμό που προωθούν οι διεθνείς τοκογλύφοι μια σοβαρή και ενωτική αριστερά στις αυτοδιοικητικές εκλογές - ιδιαίτερα στην Περιφέρεια Αττικής - θα είναι η μόνη εφικτή και δυναμική απάντηση του λαού! Έως πότε η αριστερά θα ψευτοσυντηρείται από το μαχητικό χτες της; Τα ιστορικά της αποθέματα εξαντλούνται στη συνείδηση του λαού)! ΥΠΕΣ: Συμφωνία Σκουρλέτη-Χαρίτση για ανοίγματα ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές, μέσω «Κλεισθένη Ι» (βίντεο)



Ο «Κλεισθένης Ι» και, εμμέσως, η συνεργασία ΥΠΕΣ και ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, είχαν την τιμητική τους κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Εσωτερικών. Στην ομιλία του ο απερχόμενος υπουργός και νέος γραμματέας Πάνος Σκουρλέτης αφού έκανε τον απολογισμό του έργου του στα τρία υπουργεία που πέρασε  από τον Ιανουάριο του 2015 (Εργασίας, Ενέργειας και Εσωτερικών) κατέληξε λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η κορυφαία στιγμή είναι η μεγάλη δημοκρατική μεταρρύθμιση μέσα από τον «Κλεισθένη Ι», με κύριο χαρακτηριστικό της τη δυνατότητα που δίνει στους πολίτες να συμμετέχουν…Πρόκειται για νέα εποχή στην αυτοδιοίκηση που χαρακτηρίζεται από τον εκδημοκρατισμό της», πρόσθεσε ο κ. Σκουρλέτης.

Μάλιστα, μιλώντας, όπως είπε, ως γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι  «για τις δικές μας δυνάμεις αυτή η γενναία δημοκρατική μεταρρύθμιση που δεν είναι μόνο το εκλογικό σύστημα, δίνει τη δυνατότητα να καταρτίσουμε πλατιές νικηφόρες συνεργασίες αλλά με σαφές προγραμματικό στίγμα».
Κατέληξε, δε, αφήνοντας αιχμές για κάποιους αιρετούς: «Οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης δεν είναι οι καλοχαιρέτες του προηγούμενου διαστήματος. Αυτή θα πάνε στην άκρη. Και εμείς από την θεσμική πλευρά προς αυτή την κατεύθυνση βοηθήσαμε τα μάλα».
Χαρίτσης: Πολύ δουλειά για να εφαρμοσθεί ο «Κλεισθένης Ι»
Τη συμφωνία του με τον Πάνο Σκουρλέτη ότι η μεταρρύθμιση του «Κλεισθένη Ι» «είναι κορυφαία στιγμή είναι και όχι μόνο στην θητεία του Πάνου αλλά και προηγουμένως», εξέφρασε ο νέος υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης. Πρόσθεσε ωστόσο ότι είναι «πολύ σημαντική η δουλειά που μας περιμένει από εδώ και πέρα για την ολοκλήρωση της μεγάλης αυτής τομής». Παράλληλα, συμφώνησε με τον προκατοχό του ότι «η Αυτοδιοίκηση είναι το πεδίο που μπορούν να οικοδομηθούν κοινωνικές και πολιτικές συνεργασίες».
«Φιλόδημος»
Ιδιαίτερη αναφορά έκαναν οι δύο άνδρες στη συνεργασία τους στο πρόγραμμα «Φιλόδημος 1 & 2» αλλά και στη σημασία του για τους δήμους και την τοπική ανάπτυξη. Πρόκειται για «το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα που σχεδιάσαμε μαζί με τον Αλέξη Χαρίτση. Πάνω από 850 εκατ. έχουν δρομολογηθεί μέσα στο έτος και ήδη έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται έργα μικρής κλίμακας που έχουν μεγάλη σημασία για τις τοπικές κοινωνίες».
«Έχει μεγάλη σημασία για μας η περιφερειακή ανάπτυξη και η παραχώρηση χρηματοδοτικών εργαλεία στα χέρια της Αυτοδιοίκησης», πρόσθεσε ο Α.Χαρίτσης, ο οποίος εκτός από τον «Φιλόδημο» έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα για νησιά, το νέο ταμείο υποδομών αλλά και τη χρηματοδότηση των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ
Στην ομιλία του ο απερχόμενος Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης ανέφερε:
«Πρώτα απ’ όλα να καλωσορίσουμε τους καινούργιους Υπουργούς άνδρα και γυναίκες. Τον Αλέξη Χαρίτση, την Μαρίνα Χρυσοβελώνη και την Κατερίνα Νοτοπούλου.
Η δική μου αποχώρηση σήμερα από το Υπουργείο Εσωτερικών συμπίπτει και με ένα άλλο γεγονός, την αποχώρηση από τις κυβερνητικές θέσεις μετά τις πρώτες εκλογές του Ιανουαρίου 2015. Αντιλαμβάνεστε ότι μπαίνω λίγο στον πειρασμό να κάνω και έναν απολογισμό όλης αυτής της προηγούμενης πορείας, αν και το μεγαλύτερο διάστημα από τις κυβερνητικές μου θέσεις ήταν στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Έτσι, επιτρέψτε μου να θυμηθώ φωναχτά εδώ μπροστά σας, να ξαναθυμηθώ για άλλη μια φορά, αυτή τη δύσκολη ιστορία που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2015, την πρώτη περίοδο με τις ανά εβδομάδα -θα έλεγε κανείς- εναλλασσόμενες καταστάσεις, δύσκολες, με τα αντίστοιχα συναισθήματα, δυνατά, πολιτικά συναισθήματα που αντιστοιχούσαν σε αυτή την κρισιμότητα εκείνων των ημερών. Δεν ήταν μόνο για εμάς, όλους όσοι ήμασταν σε θέσεις ευθύνης, κυβερνητικές. Ήταν για το σύνολο, σχεδόν, του λαού μας.
Θυμάμαι τις πρώτες ημέρες στο Υπουργείο Εργασίας. Ήταν λίγες οι ώρες που είχαμε αναλάβει και το πρώτο πράγμα που κληθήκαμε να απαντήσουμε ήταν εάν μέσα στις επόμενες 5, 6 ώρες, επειδή έληγε το 20ήμερο, θα σταματούσαμε τις ομαδικές απολύσεις στο Μετρό της Θεσσαλονίκης.
Δεν γνωρίζαμε την ύπαρξη αυτού του θέματος και με τη συμβολή κάποιων φιλότιμων και ευσυνείδητων υπαλλήλων προλάβαμε την ημερομηνία, και δεν απολύθηκαν. Ήταν η πρώτη πράξη αυτής της κυβέρνησης, να σταματήσουμε τις ομαδικές απολύσεις στο Μετρό της Θεσσαλονίκης.
Έκτοτε, με τους συγκεκριμένους εργαζόμενους έχουμε δεθεί και συναισθηματικά. Κάθε φορά ανταλλάσσουμε ευχές. Θα μπορούσα να απαριθμήσω πολλές τέτοιες συναντήσεις εκείνο το πρώτο διάστημα. Κυρίως, όμως, τη συλλογική δουλειά που κάναμε, για ένα νόμο που είχε παρουσιαστεί τότε και στους κοινωνικούς εταίρους, αλλά δεν ήρθε ποτέ για ψήφιση. Το νόμο για τις συλλογικές συμβάσεις.
Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση σε αυτό το πεδίο των εργασιακών σχέσεων να ξαναπιάνουμε το νήμα εκείνων των επεξεργασιών. Η συλλογική διαπραγμάτευση επανέρχεται με ό,τι μπορεί να σημαίνει για τον κόσμο της εργασίας. Τα θετικά που μπορεί να σημαίνει για τον κόσμο της εργασίας. Για τα δικαιώματά του, για τις αμοιβές του. Για τη θέση του στον κύκλο της παραγωγής.
Η ανάληψη των καθηκόντων στο Υπουργείο Ενέργειας, πάλι με έντονες –θα έλεγε κανείς– αντιπαλότητες, με ένα διαφορετικό τρόπο. Κάθε διαπραγμάτευση όταν έκλεινε, κάθε αξιολόγηση, είχε το στοιχείο μιας αντιπαλότητας. Και θέλω να το υπογραμμίσω αυτό, για όσους νομίζουν ότι το 2015 αυτή η κυβέρνηση απλά και μόνο υλοποίησε μια συμφωνία, ένα πρόγραμμα που δεν ήταν δικό της. Δεν είναι έτσι. Σε αυτό το Πρόγραμμα υπήρχαν πολλά πεδία ανοιχτά και σε αυτά τα πεδία δοκιμαστήκαμε όλοι και νομίζω ότι καταφέραμε πράγματα. Πέρα από την ολοκλήρωσή του που είναι η μεγαλύτερη επιτυχία του προγράμματος και το γεγονός ότι δεν ακολουθεί ένα νέο πρόγραμμα, αυτή είναι η μεγάλη ποιοτική διαφορά, την οποία θα αρχίσει να την αισθάνεται ο κόσμος. Όλο το προηγούμενο διάστημα δώσαμε μάχες.
Δεν μπορώ να μην ξεχωρίσω τη μάχη που δώσαμε στο Υπουργείο Ενέργειας για την κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα των δικτύων της χώρας, του ΑΔΜΗΕ. Ήταν αυτό που οι ομόλογοί μου τότε στο εξωτερικό, στην Ευρώπη, Υπουργοί Ενέργειας, έλεγαν ότι εσείς καταφέρατε μέσα σε μια διαδικασία ανοίγματος της αγοράς, να ανοίξετε τον ελληνικό δρόμο. Και αυτός ήταν ο δημόσιος χαρακτήρας των δικτύων υψηλής τάσης.
Και πολλές άλλες ακόμη μικρές και μεγάλες νίκες που θα μπορούσα να αναφερθώ, όπως ο διαγωνισμός για τον ΔΕΣΦΑ, που τελικά κατέληξε σε μια επωφελέστερη από όλες τις απόψεις διαγωνιστική διαδικασία για τα ελληνικά συμφέροντα, η συγκράτηση -εκείνες τις δύσκολες στιγμές, παρά τις πιέσεις που υπήρχαν- για αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, η πολυδιάστατη εξωτερική ενεργητική πολιτική που συνοδεύτηκε με μεγάλες συμφωνίες της χώρας μας. Στο δρόμο αυτό που ακολούθησε και πήγε παραπέρα, ο Γιώργος Σταθάκης αμέσως μετά.
Το μεγαλύτερο όμως μέρος της κυβερνητικής μου θητείας ήταν στο Υπουργείο Εσωτερικών. Άρα δικαιωματικά νομίζω, θα αναφερθώ λίγο παραπάνω. Πραγματικά θεωρώ πολύ σημαντική τη στιγμή που για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια υπογράψαμε εδώ, σε αυτή την αίθουσα, τη Συλλογική Σύμβαση για τους εργαζόμενους στην Αυτοδιοίκηση.
Ήταν από τις πρώτες Συλλογικές Συμβάσεις που παρόλο που έγινε μέσα στα πλαίσια του εφαρμοζόμενου προγράμματος και δεν άγγιξε εισοδηματικά ζητήματα, έθεσε θέματα εργασιακών συνθηκών και δικαιωμάτων.
Δεν μπορώ να μη σταθώ στην αποκατάσταση κάποιων κατάφορων αδικιών εις βάρος των εργαζομένων στην καθαριότητα. Ιδιαίτερα των συμβασιούχων που τους αναγνωρίσαμε μετά από χρόνια και εξασφαλίσαμε το δικαίωμα να έχουν τα Ατομικά Μέσα Προστασίας. Και προφανώς δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο μεγάλο διαγωνισμό των χιλιάδων θέσεων εργασίας στην καθαριότητα, τον πρώτο μεγάλο διαγωνισμό σχεδόν μετά από μία 10ετία που έρχεται να θωρακίσει ουσιαστικά την αυτοδιοίκηση στον τομέα των ανταποδοτικών υπηρεσιών, εξασφαλίζοντας μόνιμες θέσεις εργασίας και κυρίως θωρακίζοντας αυτές απέναντι σε όσους επιβουλεύονται την ιδιωτικοποίηση αυτών των υπηρεσιών. Το αποπειράθηκαν κάποιοι τώρα, αλλά με βάση εκείνες τις ρυθμίσεις που συνόδευαν τον διαγωνισμό που προκηρύχθηκε το περασμένο καλοκαίρι, αποκρούστηκαν αυτές οι προσπάθειες. Το αναφέρω, διότι δεν είναι ένα παρελθοντολογικό ζήτημα. Είναι ένα ζήτημα του μέλλοντος. Είναι ένα πεδίο προγραμματικής αντιπαράθεσης με τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση, που το μόνο που προτάσσει είναι την υποταγή των πάντων στις τυφλές δυνάμεις της αγοράς.
Δεν μπορώ να μη θυμηθώ την πολύ καλή δουλειά που ξεκινήσαμε με τον κ. Μπαλτσιώτη, τον Ειδικό Γραμματέα Ιθαγένειας, μια θέση που δημιουργήθηκε επί των ημερών μας με συγκεκριμένο έργο για τον εκσυγχρονισμό και την απλοποίηση των ζητημάτων απόδοσης ιθαγένειας σε χιλιάδες πια συμπολίτες μας, οι οποίοι ζουν και έχουν δημιουργήσει τις οικογένειές τους εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα και που μια παράλογη αποστεωμένη λογική του παρελθόντος τους αρνιόταν αυτό που συμβαίνει σε κάθε δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα.
Είχαμε τη χαρά να εκκινήσουμε ένα μεγάλο έργο απλοποίησης των διαδικασιών διευκόλυνσης των πολιτών, το Μητρώο Πολιτών. Ένα έργο εκσυγχρονισμού. Επίσης είδαμε, όχι μόνο να σχεδιάζεται, αλλά και να υλοποιείται και αυτό το κάναμε μαζί με τον Αλέξη Χαρίτση, το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τον πρώτο βαθμό της Αυτοδιοίκησης, τα Προγράμματα Φιλόδημος Ι και Φιλόδημος ΙΙ, στοχευμένα στη χρηματοδότηση συγκεκριμένων υποδομών.
Ένα πρόγραμμα το οποίο πραγματικά έχει αλλάξει και αλλάζει διαρκώς το χάρτη στο χώρο της Αυτοδιοίκησης. Πάνω από 850 εκατομμύρια αυτή τη στιγμή μέσα στο έτος έχουν δρομολογηθεί και τα περισσότερα από αυτά είναι προγράμματα, τα οποία έχουν εγκριθεί, έχουν αρχίσει να υλοποιούνται. Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ, όχι μόνο για την Αυτοδιοίκηση, αλλά θα έλεγα ένας τόσο γρήγορος, στοχευμένος, αποτελεσματικός σχεδιασμός σε έργα μικρής κλίμακας. Τονίζω το μικρής κλίμακας, διότι μπροστά σε αυτή την ανομβρία των προηγούμενων ετών, το να κάνεις ένα έργο μικρής κλίμακας που στοχεύει στην κάλυψη συγκεκριμένων τοπικών αναγκών, είναι μια ανάσα για τις τοπικές κοινωνίες, είναι συγκεκριμένες θέσεις εργασίας για τον άνθρωπο της πόλης, τον εργολάβο, τον μικρό, τον εργάτη, τον ανειδίκευτο. Και καταλαβαίνετε πόσο μεγάλη σημασία έχουν όλες αυτές οι παρεμβάσεις σε αυτά τα χρόνια που ζήσαμε, τα δύσκολα χρόνια.
Νομίζω όμως ότι η κορυφαία στιγμή είναι η μεγάλη δημοκρατική μεταρρύθμιση μέσα από το νόμο του «Κλεισθένη I». Βάλαμε τις βάσεις μιας νέας εποχής για την Αυτοδιοίκηση με κύριο χαρακτηριστικό τη δυνατότητα των πολιτών να εκφράζονται με αυθεντικό τρόπο, να συμμετέχουν με ουσιαστικό τρόπο. Ουσιαστικά δημιουργήσαμε εκείνες τις προϋποθέσεις για να μπορούμε να μιλάμε για μια νέα εποχή στην Αυτοδιοίκηση, που θα χαρακτηρίζεται από έναν πραγματικά βαθύ εκδημοκρατισμό της. Αυτή η επιλογή στο επόμενο διάστημα σίγουρα θα εμπεδωθεί ακόμη περισσότερο μια και στο νόμο προβλέπονται συγκεκριμένα πράγματα που είναι να γίνουν.
Επιτρέψτε μου τώρα όχι με την ιδιότητα του απερχόμενου Υπουργού αλλά με τη νέα ιδιότητα, του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ να σας πω ότι για τις δικές μας δυνάμεις αυτή η δημοκρατική μεταρρύθμιση που δεν είναι μόνο το θέμα του εκλογικού συστήματος, αλλά και μια σειρά από παρεμβάσεις, που ουσιαστικά οδηγούν στην χειραφέτηση της Αυτοδιοίκησης και δημιουργούν όρους για να συμβάλλει με πιο αποτελεσματικό τρόπο στην υπόθεση της τοπικής ανάπτυξης, αυτή η μεταρρύθμιση είναι για μας που θα δώσουμε τη μάχη των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών τον προσεχή Μάιο, ένα όπλο για να καταρτίσουμε πλατιές, νικηφόρες συνεργασίες, αλλά με σαφές προγραμματικό στίγμα -και το υπογραμμίζω το «προγραμματικό στίγμα»- με όρους διακριτότητας, με όρους προγραμματικής ηγεμονίας.
Είμαι πεπεισμένος με βάση τη μέχρι τώρα εμπειρία, από τη θέση του Υπουργού Εσωτερικών, οι τοπικές κοινωνίες είναι ώριμες να ανταποκριθούν σε αυτό το κάλεσμα. Οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης δεν είναι οι «Καλοχαιρέτες» της προηγούμενης περιόδου, αυτοί θα πάνε στην άκρη με την ψήφο του κόσμου.
Σήμερα νέες δυνάμεις με ένα φρέσκο τρόπο, με φαντασία, θα πάρουν την υπόθεση των τοπικών κοινωνιών στα χέρια τους και θεωρώ ότι εμείς τουλάχιστον από τη θεσμική πλευρά βοηθήσαμε τα μάλα σε αυτή την κατεύθυνση.
Θέλω πρώτα απ’ όλα να ευχαριστήσω τα στελέχη, τους διευθυντές, τους απλούς υπαλλήλους του Υπουργείου Εσωτερικών, οι οποίοι ιδιαίτερα σε αυτή την υπόθεση της μεταρρύθμισης, την υπόθεση της υλοποίησης του χρηματοδοτικού προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, ξεπέρασαν τον εαυτό τους και όχι μόνο αυτό ακόμη και στην ικανοποίηση των αιτημάτων των Δήμων όταν αντιμετώπιζαν έκτακτες καταστάσεις. Θα το διαπιστώσατε και με την πρόσφατη τραγωδία, την τελευταία τραγωδία στο Μάτι, πως σε ένα χρόνο που δεν έχει προηγούμενο, τα αιτήματα που παραλάβαμε μετά τις 15 Αυγούστου τα διεκπεραιώσαμε μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες. Δεν οφείλεται προφανώς στον Υπουργό, αλλά οφείλεται σε αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι αντιλήφθηκαν τι σημαίνει συλλογική προσπάθεια, η οποία είναι στην υπηρεσία των αναγκών του ελληνικού λαού.
Θέλω να τους ευχαριστήσω όλους και έναν – έναν ξεχωριστά, θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Μπαλτσιώτη τον Γραμματέα Ιθαγένειας, τον κ. Καπετάνιο Γραμματέα Αποβλήτων, τον Κώστα Πουλάκη για τον οποίο επιτρέψτε μου να σταθώ λίγο περισσότερο, διότι τον ήξερα και πριν γίνω Υπουργός, πριν γίνει εκείνος Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών. Είναι θα έλεγα ο μακροβιότερος Γραμματέας της Κυβέρνησής μας, από τις πρώτες μέρες εδώ σε αυτό το Υπουργείο, πιστέψαμε σε αυτή τη δημοκρατική μεταρρύθμιση, την φτιάξαμε μαζί. Εκείνος είχε ξεκινήσει πιο μπροστά, την ολοκληρώσαμε, είναι μια πολιτική ικανοποίηση πρώτα απ’ όλα, τον ευχαριστώ για την καλή συνεργασία, τη συμπαράσταση. Θα έλεγα ότι ίσως είναι και περιττό να τον ευχαριστώ, γιατί εμείς με την κουλτούρα που φέρουμε από τα παλιά, θεωρούμε ότι καμία φορά αυτά είναι λόγια που δεν μπορούν να αποτυπώσουν τις πραγματικές, συντροφικές σχέσεις και την κοινή προσπάθεια για ένα κοινό όραμα.
Και βέβαια θέλω να ευχαριστήσω όχι μία, όχι δύο, αλλά τρεις φορές, τους συνεργάτες μου. Τρεις φορές γιατί με τους περισσότερους ήμασταν σε τρία Υπουργεία μαζί, άρα  τριπλό ευχαριστώ σε όλους και στον καθένα ξεχωριστά και στην κάθε μια ξεχωριστά.
Το άφησα τελευταίο, με την Φωτεινή Κούβελα, τη Γενική Γραμματέα Ισότητας, είχαμε συμφωνήσει ότι αυτές τις μέρες θα καταθέταμε το νομοσχέδιο για την ισότητα των φύλων, θεώρησα σωστό να το αφήσω τελευταίο διότι είναι η πρώτη προτεραιότητα που αναλαμβάνετε να το προχωρήσετε. Έχει γίνει μεγάλος διάλογος γύρω από αυτή την προσπάθεια, έχει κάνει η Κυβέρνησή μας συγκεκριμένα βήματα σε αυτή την κατεύθυνση, έχει κυρώσει πρόσφατα τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, νομίζω ότι πρέπει αυτό το συζητημένο και ολοκληρωμένο πια νομοσχέδιο να γίνει σύντομα νόμος του κράτους.
Και πάλι σας ευχαριστώ. Αλέξη μου, Κατερίνα, Μαρίνα, καλώς ήλθατε, καλή δουλειά, καλή συνέχεια. Νομίζω κι εγώ και από το νέο μετερίζι θα σας ελέγχω, θα σας στηρίζω και θα πορευόμαστε μαζί.
Σας ευχαριστώ».

Ακολούθως ο Υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, στην ομιλία του είπε τα εξής:
«Καλησπέρα σε όλες και όλους από εμένα. Θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω ευχαριστώντας κατ’ αρχάς τον συνάδελφο Υπουργό μέχρι σήμερα και πλέον σύντροφο Γραμματέα του Κόμματός μας του ΣΥΡΙΖΑ τον Πάνο Σκουρλέτη για τα ζεστά του λόγια, αλλά κυρίως για τη συνεργασία που είχαμε αναπτύξει όλο το προηγούμενο διάστημα.
Ακούγοντάς τον πριν να περιγράφει με αυτόν τον πολύ αναλυτικό και εύγλωττο τρόπο τη δουλειά η οποία έχει γίνει στο Υπουργείο Εσωτερικών όλο αυτό το διάστημα –και στα άλλα Υπουργεία βεβαίως και στο Εργασίας και στο Ενέργειας, αλλά ας περιοριστώ στο Εσωτερικών- συνειδητοποίησα σε πόσα πράγματα συμβάλλαμε και είχαμε κοινές πρωτοβουλίες γιατί βεβαίως η δουλειά την οποία κάνει η Κυβέρνηση δεν είναι μια δουλειά η οποία περιορίζεται στα στενά όρια ενός Υπουργείου, όποιο κι αν είναι αυτό ακόμη και το πρώτο τη τάξη Υπουργείο, το Υπουργείο Εσωτερικών, απαιτούνται συνέργειες, απαιτείται συνεργασία, απαιτείται μια ευρύτερη συλλογική προσπάθεια.
Και με αυτή την έννοια σε ζητήματα όπως είναι για παράδειγμα οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, κάνουμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και με το Υπουργείο Εσωτερικών και με το Υπουργείο Εργασίας και εξασφαλίσαμε ότι όλες οι θέσεις που υπάρχουν στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς θα καλύπτονται από χρηματοδοτικά κονδύλια και κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός από αυτό το πρόγραμμα, όπως βεβαίως τα ζητήματα διαχείρισης αποβλήτων και απορριμμάτων έχουμε συνεργαστεί πολύ στενά.
Και βεβαίως από την προηγούμενη θέση μου στο Υπουργείο Οικονομίας με την ομάδα μου συμβάλλαμε νομίζω αποφασιστικά στην πολύ σημαντική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών και του Πάνου Σκουρλέτη για την δημιουργία των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι και ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ εργαλεία τα οποία είχε ανάγκη και τα έψαχνε θα έλεγα -και από τις επαφές μου με τους αυτοδιοικητικούς αυτό έχω αντιληφθεί- η Τοπική Αυτοδιοίκηση, εδώ και πολλά χρόνια.
Και το λέω αυτό γιατί πριν από λίγο στο Υπουργείο Οικονομίας που σε μια αντίστοιχη διαδικασία παράδοσης παραλαβής μιλήσαμε για τα ζητήματα της ανάπτυξης, της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας μετά την έξοδο από τα μνημόνια, τις προσπάθειες που κάναμε για να κρατήσουμε όρθια την ελληνική οικονομία σε πολύ δύσκολες συνθήκες, επισημάναμε κι εκεί και εδώ βεβαίως θα το πω με ακόμα μεγαλύτερη έμφαση, τη σημασία που έχει για μας η περιφερειακή και η τοπική ανάπτυξη. Τα ζητήματα της Αυτοδιοίκησης, τα ζητήματα της ενίσχυσης όχι μόνο με αρμοδιότητες, αλλά και με εργαλεία και με δυνατότητες των φορέων της Αυτοδιοίκησης για να μπορούν να ανταποκριθούν στο ρόλο τους.
Και τα προγράμματα Φιλόδημος Ι και Φιλόδημος ΙΙ μαζί θα συμπλήρωνα και με άλλα αντίστοιχα χρηματοδοτικά προγράμματα στα οποία πήραμε την πρωτοβουλία και προχωρήσαμε στη δημιουργία τους το τελευταίο διάστημα μαζί και πάλι και με το Υπουργείο Εσωτερικών, όπως είναι τα ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα για τα νησιά μας, για τα νησιά του Βορείου και του Νοτίου Αιγαίου, όπως είναι το ταμείο υποδομών το οποίο χρηματοδοτεί κυρίως τα έργα υποδομών σε τοπικό και σε περιφερειακό επίπεδο.
Είναι εργαλεία τα οποία έχει πλέον η Αυτοδιοίκηση στα χέρια της για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις πολύ οξυμμένες ανάγκες που δημιούργησε η κρίση, αλλά θα έλεγα και μια πολιτική εγκατάλειψης των προηγούμενων χρόνων.
Βεβαίως και αναφέρθηκε εκτενώς σε αυτό πριν ο Πάνος Σκουρλέτης η κορυφαία στιγμή αυτού του Υπουργείου, όχι μόνο θα έλεγα κατά τη θητεία του Πάνου, αλλά εδώ και πολλά χρόνια είναι η μεταρρύθμιση του Κλεισθένη. Γιατί όταν μιλάγαμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια για την ανάγκη εμβάθυνσης της δημοκρατίας σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, για το ταυτοτικό στοιχείο για το δικό μας πολιτικό χώρο της απλής αναλογικής, πόσο μάλλον όταν ήδη είχαμε προχωρήσει στην αντίστοιχη μεταρρύθμιση σε κεντρικό, σε εθνικό επίπεδο, έπρεπε να προχωρήσει αυτή η προσπάθεια και στο τοπικό επίπεδο γιατί είναι κατ’ εξοχήν οι τοπικές κοινωνίες εκείνη η κλίμακα και εκείνο το πεδίο στο οποίο μπορούν να δομηθούν συναινέσεις, μπορούν να δημιουργηθούν νέες κοινωνικές και πολιτικές πλειοψηφίες.
Με αυτή την έννοια λοιπόν μιλάμε για μια πάρα πολύ σημαντική μεταρρύθμιση και βεβαίως  αυτό το οποίο θα μου επιτρέψετε να πω, έχουμε μάθει και από την προηγούμενη θητεία μου στο Υπουργείο Οικονομίας εδώ και 3,5 χρόνια, ο σχεδιασμός μιας μεταρρύθμισης είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο έργο.
Η ψήφιση βεβαίως από τη Βουλή το να γίνει νόμος του κράτους είναι μια μεγάλη υπόθεση, αλλά όλες οι μεταρρυθμίσεις τελικά κρίνονται στην εφαρμογή τους. Κρίνονται στην υλοποίηση. Και με αυτή την έννοια και η δουλειά η οποία μας περιμένει και από εδώ και μπρος είναι πάρα πολύ σημαντική για να ολοκληρώσουμε όλη αυτή την προσπάθεια, όλη αυτή τη δουλειά η οποία έγινε το τελευταίο διάστημα για αυτή τη μεταρρυθμιστική τομή, για την Αυτοδιοίκηση, αλλά θα έλεγα και συνολικά για τα δημόσια πράγματα της χώρας.
Υπάρχουν βεβαίως πολλά άλλα ζητήματα. Αναφέρθηκε εκτενώς ο Πάνος σε αυτά τα οποία θα πρέπει να τα δούμε το επόμενο διάστημα στο Υπουργείο Εσωτερικών. Είμαι βέβαιος ότι με την υποστήριξη των υπηρεσιακών παραγόντων, του στελεχιακού δυναμικού του Υπουργείου και βεβαίως Ειδικών και Γενικών Γραμματέων με τους περισσότερους από αυτούς άλλωστε έχουμε συνεργαστεί επί μακρόν και γνωριζόμαστε από παλιά, είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε κι εδώ μια εξαιρετική συνεργασία και νομίζω θα τα καταφέρουμε.
Αυτό το οποίο εγώ θέλω κλείνοντας να πω είναι ότι όπως νομίζω αποδείξαμε όχι μόνο εμείς στο Υπουργείο Οικονομίας το προηγούμενο διάστημα, αλλά επειδή ακριβώς είναι στη λογική μας αυτή η αντίληψη όλη η Κυβέρνηση, όλα τα προηγούμενα χρόνια, ισχύει και για το Υπουργείο Εσωτερικών κατ’ εξοχήν αυτό, οι πόρτες του Υπουργείου ήταν και θα παραμείνουν ανοιχτές για Συλλόγους εργαζομένων, για φορείς της Αυτοδιοίκησης, για όλους όσοι εμπλέκονται με τα ζητήματα αρμοδιότητας του Υπουργείου, για να συζητήσουμε, να συνθέσουμε, να βρούμε συναινέσεις έχοντας βεβαίως πάντα μια πάρα πολύ ισχυρή πολιτική βούληση να υλοποιήσουμε τις μεγάλες προοδευτικές μεταρρυθμιστικές τομές που έχει ανάγκη ο χώρος της Αυτοδιοίκησης και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε το επόμενο διάστημα.
Κλείνοντας να πω ότι το Υπουργείο πλαισιώνεται πλέον και από δυο Υφυπουργούς, την Κατερίνα Νοτοπούλου και τη Μαρίνα Χρυσοβελώνη με τις οποίες είχα την τύχη να συνεργαστώ και στο παρελθόν και από τα προηγούμενα πόστα μας όλων μας, είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε κι εδώ μια πάρα πολύ καλή συνεργασία και βεβαίως θα έχουμε και τον σύντροφο Γραμματέα πλέον τον Πάνο Σκουρλέτη να μας ελέγχει από τα νέα του καθήκοντα.
Σας ευχαριστώ όλους, νομίζω ότι δεν είναι ώρα τώρα για περισσότερα λόγια από μέρους μου. Δουλειά χρειάζεται, να ενημερωθούμε και για το σύνολο των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου και εδώ θα είμαστε, όπως θα δείτε θα έχουμε μια πολύ τακτική επικοινωνία. Για μας η ενημέρωση αλλά και ο διάλογος όπως είπα είναι βασικό συστατικό της δουλειάς μας.
Σας ευχαριστώ πολύ όλους».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


https://www.aftodioikisi.gr/ipourgeia/ypes-symfonia-skourleti-charitsi-gia-anigmata-syriza-stis-aftodiikitikes-ekloges-meso-klistheni/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου