Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

(Γιατί, ρε δημοσιολογούντες της συμφοράς, δεν τη σώζουν η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν και οι υπόλοιποι γεωστρατηγικοί της... αναλυτές; Ή, ΄μήπως λέω εγώ τώρα, δεν καταρρέει - παρά τις μετά Χριστό προφητείες - και τόσο... σύντομα το Αμερικανακάκιον; Εσύ, όμως, να βλέπεις Βελόπουλο και να διαβάζεις Ίσκρα)! Σε ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα ΣΤΙΣ 6,78 Η ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΔΟΛΑΡΙΟ - ΓΚΡΕΜΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ

Σε ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα

Μαζικές πωλήσεις των νομισμάτων αναδυόμενων αγορών σημειώθηκαν ξανά σήμερα, μετά τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το 2015 που σημείωσε τη νύχτα το πέσο της Αργεντινής, με την τουρκική λίρα, την ινδική ρουπία και το ραντ της Νότιας Αφρικής να πλήττονται ιδιαίτερα.


Η τουρκική λίρα υποχώρησε 5,3% σε χαμηλό επίπεδο δύο εβδομάδων, καταγράφοντας απώλειες για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, με την ισοτιμία της να διαμορφώνεται πριν λίγο στις 6,7881 λίρες ανά δολάριο.

Παραίτηση «βόμβα» του υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας

Λίγο πριν τις έξι έγινε γνωστή η παραίτηση του υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας Ερκάν Κιλιμτζί. Την πληροφορία μετέδωσε το πρακτορείο Reuters τρεις πηγές που έχουν γνώση του θέματος.

Η Τράπεζα Ανάπτυξης (Development Bank) της Τουρκίας δημοσιοποίησε ένα έγγραφο σύμφωνα με το οποίο ο Κιλιμτζί πρόκειται να ενταχθεί στο δυναμικό της, ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της.

Η Κεντρική Τράπεζα δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη να σχολιάσει το θέμα, καθώς η σημερινή ημέρα είναι δημόσια αργία στην Τουρκία.

«Ο Κιλιμτζί δεν διαφωνούσε με τη διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας σε κανένα ζήτημα, συμπεριλαμβανομένων και των επιτοκίων. Η εμπειρία του θα χρησιμοποιηθεί σε μια άλλη δημόσια θέση, αυτό είναι όλο» σχολίασε πηγή που μίλησε στο Reuters.

Η Κεντρική Τράπεζα δέχεται πιέσεις από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μην αυξήσει τα επιτόκια, παρά τον υψηλό πληθωρισμό και την υποτίμηση της λίρας απέναντι στο δολάριο. Γύρω στις 15.00 (ώρα Ελλάδας) η λίρα υποχωρούσε σήμερα στα 6,7250 δολάρια, έχοντας φτάσει και στα 6,85 αφού είδαν το φως της δημοσιότητας οι πληροφορίες για την αποχώρηση του Κιλιμτζί.

Ο Pitr Matys της Rabobank επισήμανε ότι η Τουρκία δεν είχε ανακοινώσει κανένα νέο μέτρο για να αποκατασταθεί η επενδυτική εμπιστοσύνη, από την προηγούμενη εβδομάδα.

«Αν μη τι άλλο, τα πρόσφατα σχόλια από αξιωματούχους αφήνουν να εννοηθεί ότι είναι αισιόδοξοι πως τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί μέχρι στιγμής, θα αποδειχθούν επαρκή, κάτι που δεν συμβαίνει», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι οι επενδυτές περιμένουν ακόμη να δουν μία κατάλληλη αύξηση των επιτοκίων και πιο σφιχτή δημοσιονομική πολιτική».

Οι τουρκικές μετοχές υποχωρούσαν 0,6% και οι μετοχές των τουρκικών τραπεζών κατά 1,1%. 

Ο Πιοτρ Μάτις, αναλυτής της Rabobank για τις αναδυόμενες αγορές, σημείωσε ότι η Τουρκία δεν έχει ανακοινώσει νέα μέτρα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών μετά την αργία της περασμένης εβδομάδας. 

«Τα πρόσφατα σχόλια των αξιωματούχων δείχνουν ότι πιστεύουν πως τα μέτρα που έχουν εφαρμόσει έως τώρα θα αποδειχθούν αρκετά, κάτι που δεν ισχύει», είπε, προσθέτοντας ότι οι επενδυτές εξακολουθούν να θέλουν να δουν μία κατάλληλη αύξηση των επιτοκίων και μία πιο αυστηρή δημοσιονομική πολιτική».

Τραγωδία στο Μπουένος ΆιρεςΤο πέσο της Αργεντινής βυθίστηκε περισσότερο από 7% ύστερα από την κατάρρευση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην κυβέρνηση του προέδρου Mauricio Macri.

Η κεντρική τράπεζα παρενέβη προσπαθώντας να σταθεροποιήσει το πέσο, αλλά το νόμισμα έκλεισε σε ιστορικό χαμηλό των 34,10 πέσο έναντι του δολαρίου.

Το ΔΝΤ δήλωσε ότι εξετάζει αίτημα της Αργεντινής να επισπεύσει την εκταμίευση των δανείων του προγράμματος ύψους 50 δισ. δολαρίων.

Μαζικές πωλήσεις των νομισμάτων αναδυόμενων αγορών σημειώθηκαν ξανά σήμερα μετά την πτώση του πέσο της Αργεντινής
Μαζικές πωλήσεις των νομισμάτων αναδυόμενων αγορών σημειώθηκαν ξανά σήμερα μετά την πτώση του πέσο της Αργεντινής


«Το εξωτερικό περιβάλλον έχει επιδεινωθεί σε σχέση με την περίοδο που συμφωνήθηκε το πρόγραμμα, επομένως, μπορεί να χρειάζεται περισσότερο προσπάθεια ως αντάλλαγμα για τον επαναπροσδιορισμό αυτής της συμφωνίας», δήλωσε ο Stuart Culverhouse, επικεφαλής οικονομολόγος της Exotix Capital.

«Ενώ αυτό θα πρέπει να θεωρηθεί θετικό, αποδεικνύει πόσο εύθραυστη και εκτεθειμένη παραμένει η Αργεντινή μόλις δύο μήνες μετά από τη συμφωνία της με το ΔΝΤ», υποστηρίζει ο ίδιος.

Ο Pitr Matys της Rabobank, πρόσθεσε ότι η συνεχής πτώση του πέσο παρά το πρόγραμμα του ΔΝΤ, αποδεικνύει πόσο δύσκολο ήταν να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών, άπαξ και χαθεί. «Είναι ένα μεγάλο προειδοποιητικό σημάδι για την Τουρκία». 

Στη δίνη της πτώση Ν. Αφρική και Ινδία
Το νοτιοαφρικανικό νόμισμα ραντ, υποχώρησε 1,6% και οι μετοχές καταγράφουν πτώση 1,2% καθώς η μετοχή της τηλεπικοινωνιακής MTN κατέρρευσαν 22%, και διαμορφώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009.Στην Ασία, η ινδική ρουπία υποχώρησε 0,3% σε ένα ακόμη ιστορικό χαμηλό, ενώ και η ινδονησιακή ρουπία διαμορφώθηκε σε χαμηλό τριών ετών.


http://www.zougla.gr/money/agores/article/i-tourkiki-lira-ipoxori-ke-simera

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου