Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018

(Με νερό, φωτιά και ιούς, μας σκοτώνουν, σου λέω, οι αδιάφοροι! Ο Πατούλης για τον ιό του Δυτικού Νείλου έχει δίκαιο πέρα ως πέρα! Οι άλλες πολιτικές δυνάμεις - και η αριστερά - γιατί σιωπούν); ΚΕΔΕ: Απαιτείται Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον ιό του Δυτικού ΝείλουΣτην αναγκαιότητα Εθνικού Σχεδίου Δράσης που θα αντιμετωπίζει την υγειονομική κρίση που έχει προκληθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου αναφέρεται ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης ο οποίος εκφράζει την έντονη ανησυχία του μετά τα νέα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα το ΚΕΕΛΠΝΟ και αναφέρουν ότι ο αριθμός των θανάτων έχει ανέλθει στους 11, ενώ ο ιός έχει εξαπλωθεί σε 42 συνολικά περιοχές. Τα περισσότερα περιστατικά που καταγράφονται είναι στην Αττική.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την τελευταία εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), από το τέλος του περασμένου Μαΐου, που καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα στη χώρα μας, έχουν επιβεβαιωθεί και καταγραφεί 107 κρούσματα με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων τα 11 ήταν θανατηφόρα. Την ίδια ώρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου  στην Ευρώπη. Μάλιστα η Ελλάδα κατατάσσεται τρίτη στη λίστα με ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, (Σερβία, Ιταλία και ακολουθεί η Ελλάδα).
Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις και την εξάπλωση των κρουσμάτων του ιού  του Δυτικού Νείλου ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ Γ. Πατούλης  επισημαίνει τα εξής:
«Δυστυχώς τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα το ΚΕΕΛΠΝΟ δείχνουν ότι υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου. Η αρνητική αυτή εξέλιξη αλλά και η εμφάνιση περιστατικών σε πυκνοκατοικημένες περιοχές επιβεβαιώνει ώρα με την ώρα τις ανησυχίες μας και καταρρίπτει τα επιχειρήματα της Περιφέρειας Αττικής και του Υπουργείου Υγείας ότι ενήργησαν σωστά, αποτελεσματικά και άμεσα.
H δημόσια υγεία βρίσκεται σε κίνδυνο. Αυτό προκύπτει και από τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ο οποίος κατατάσσει την Ελλάδα τρίτη στη λίστα των ευρωπαϊκών  χωρών  που αντιμετωπίζουν προβλήματα. (Μετά τη Σερβία και την Ιταλία και ακολουθεί η Ελλάδα).
Την ίδια ώρα η Περιφέρεια Αττικής συνεχίζει να αναμασά τα ίδια,  παρουσιάζοντας τις δράσεις ενός προγράμματος ψεκασμών το οποίο εκ του αποτελέσματος κρίθηκε εντελώς ανεπαρκές. Οι κοινοποιήσεις των εβδομαδιαίων δράσεων καταπολέμησης των κουνουπιών στους Δήμους αφορά στον ψεκασμό λίγων ρεμάτων με ένα φορτηγό και δυο ψεκαστήρες πλάτης στις περισσότερες περιοχές. Αυτό ουσιαστικά αποδεικνύει την προχειρότητα και τον ερασιτεχνισμό με τον οποίο χειρίστηκε την κατάσταση.
Αυτή τη δύσκολη ώρα είναι ανάγκη, Δήμοι, Περιφέρειες, Υπουργείο Υγείας  και λοιποί αρμόδιοι φορείς να διαμορφώσουμε και να υλοποιήσουμε, έστω και τώρα, ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης.
Η σκληρή πραγματικότητα δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο για εφησυχασμούς. Δεν θα σταθούμε στο γεγονός ότι δε δόθηκαν  απαντήσεις στα ερωτήματά μας, τόσο για την κατανομή των κονδυλίων στον αστικό ιστό, όσο και για τη συχνότητα στα επικίνδυνα σημεία που έγιναν οι ψεκασμοί.  Με αίσθημα ευθύνης,  καλώ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συνεργαστούμε για το κοινό καλό και την ασφάλεια της υγείας των συμπολιτών μας.
                            Εθνικό Σχέδιο Εκτάκτου Δράσης
Η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και η προστασία της ζωής των πολιτών δεν μπορούν να αφεθούν στην τύχη. Προς την κατεύθυνση αυτή μπορεί να υλοποιηθεί ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης. Στο σχέδιο αυτό θα πρέπει να υλοποιηθεί με τη συνεργασία του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογικής Παρακολούθησης του ΚΕΕΛΠΝΟ και όλων των εμπλεκομένων φορέων.
Οι δράσεις θα πρέπει να προβλέπουν:
  • Εντατικοποίηση της καμπάνιας ενημέρωσης των πολιτών για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν για να προστατευθούν (ραδιοτηλεοπτικά σποτ, μηνύματα στα κινητά με έμφαση στις πληγείσες περιοχές κ.α.).
  • Εντατικοποίηση εφαρμογών καταπολέμησης στο αστικό και περιαστικό σύστημα, πεντακόσια μέτρα πέριξ των οικισμών
  • Στοχευμένες τοπικές εφαρμογές ακμαιοκτονίας, δηλαδή πραγματοποίηση εκνεφώσεων ακμαιοκτονίας από εδάφους στον αστικό χώρο ιδίως σε περιοχές που έχουν εμφανιστεί κρούσματα ή και θάνατοι από τον ιό
  • Υπολειμματικές προνυμφοκτονίες στον αστικό χώρο Εντατικοποίηση της ενεργητικής καταγραφής ανθρωπίνων κρουσμάτων σε όλη τη χώρα .
  • Αξιολόγηση και αποτίμηση της επικινδυνότητας (risk assessment) σε συνδυασμό με την συστηματική παρακολούθηση άλλων κρίσιμων παραμέτρων.

Είναι προφανές ότι εγκαίρως θα έπρεπε να έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα ανωτέρω μέτρα προετοιμασίας, τόσο για την εκτίμηση κινδύνου εμφάνισης του ιού του Δυτικού Νείλου όσο και για την ενημέρωση του κοινού για πιθανή εμφάνιση και εξάπλωση της επιδημίας. Όλοι μας οφείλουμε να συνεργαστούμε προκειμένου να υπάρξουν οι απαιτούμενες προφυλάξεις και να μην λάβει διαστάσεις επιδημίας το φαινόμενο. Για να γίνει αυτό απαιτείται οργανωμένη προσπάθεια.

https://www.aftodioikisi.gr/ota/dimoi/kede-apetite-ethniko-schedio-drasis-gia-ton-io-tou-dytikou-nilou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου