Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018

Προτιμούν σοσιαλισμό οι νέοι των ΗΠΑ και η πλειοψηφία των “Δημοκρατικών”

ΗΠΑ

Αίσθηση προκαλούν τα ευρήματα της κορυφαίας αμερικανικής εταιρείας δημοσκοπήσεων Gallup, σύμφωνα με τα οποία οι νέοι Αμερικάνοι αλλά και η πλειονότητα των Δημοκρατικών ψηφοφόρων απομακρύνονται από τις καπιταλιστικές ιδέες, εκφράζοντας την προτίμησή τους στο σοσιαλιστικό σύστημα.

Στη δημοσκόπηση της Gallup, που διεξήχθη από τις 30 Ιουλίου έως τις 5 Αυγούστου, η ερώτηση για τον «καπιταλισμό» και τον «σοσιαλισμό» δεν τέθηκε ως δίλημμα, αλλά ως ξεχωριστές υποθέσεις, για τις οποίες οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να εκφέρουν θετική ή αρνητική γνώμη για την κάθε μία.
Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα, που πραγματοποιείται από το 2010 μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, το 57% των Δημοκρατικών ψηφοφόρων δηλώνουν πως είναι θετικά προδιατεθειμένοι απέναντι στο Σοσιαλισμό, ενώ στην ίδια ερώτηση θετικό απέναντι στον καπιταλισμό δηλώνει το 47%. Σημειώνεται πως το αντίστοιχο ποσοστό για τον καπιταλισμό πριν από δύο χρόνια ήταν 56%. Τελείως διαφορετική είναι η εικόνα στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι δηλώνουν ξεκάθαρα «καπιταλιστές» και όπως φαίνεται δεν θέλουν να ακούν για τον Σοσιαλισμό. Συγκεκριμένα
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα και για τους νέους Αμερικανούς, από 18 έως 29 ετών, ανεξαρτήτως κομματικής προτίμησης. Η «δημοφιλία» του καπιταλισμού σε αυτή την ηλικιακή ομάδα καταγράφεται στο 45%, σημειώνοντας πτώση 12 μονάδων από την προηγούμενη μέτρηση το 2016 (57%). Αντίθετα θετικά προδιατεθειμένο έναντι του Σοσιαλισμού δηλώνει το 51% των νέων.
Γενικά, όπως μπορεί κανείς να παρατηρήσει από τους σχετικούς πίνακες, η «δημοτικότητα» του καπιταλιστικού συστήματος εμφανίζεται πτωτική και αυτό αποκτά μεγαλύτερη σημασία όταν πρόκειται για τις ΗΠΑ, που εδώ και πάνω από έναν αιώνα αποτελούν την κοιτίδα του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος. Βέβαια στο σύνολο των Αμερικάνων ο καπιταλισμός παραμένει πιο δημοφιλές σύστημα, καθώς όσο μεγαλώνει η ηλικία η δημοτικότητα του σοσιαλισμού πέφτει και αυξάνεται η αυτή του καπιταλισμού. Όμως τα στοιχεία θα μπορούσαν να ληφθούν και ως ένα προμήνυμα, καθώς οι νέοι, που αποτελούν και το μέλλον της αμερικανικής κοινωνίας, φαίνεται να έχουν απαγκιστρωθεί από τα ψυχροπολεμικά αμερικανικά στερεότυπα για την Αριστερά. Επιπλέον είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που η πλειοψηφία των Δημοκρατικών βλέπει με θετικό μάτι τον σοσιαλισμό.
Όπως σημειώνει η Gallup, αυτή η πτώση ενδεχομένως να οφείλεται και στην προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ. Όμως ταυτόχρονα καταδεικνύει πως η δυναμική παρουσία του ΜπέρνιΣάντερς στις εσωκομματικές εκλογές του 2016 για την ηγεσία των Δημοκρατικών μόνο τυχαία δεν ήταν. Όπως και η νίκη της Αλεξάντρια Οκάσιο Κορτές έναντι του Τζόζεφ Κρόουλιστη Νέα Υόρκη. 
https://iskra.gr/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CF%83%CE%BF%CF%83%CE%B9%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C-%CE%BF%CE%B9-%CE%BD%CE%AD%CE%BF%CE%B9-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B7%CF%80%CE%B1-%CE%BA/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου