Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 25 Αυγούστου 2018

Ο Ερντογάν συλλαμβάνει τώρα και... γιαγιάδες ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ ΣΕ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΜΗΤΕΡΩΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Ο Ερντογάν συλλαμβάνει τώρα και... γιαγιάδες

Τον γύρο του κόσμου κάνει η φωτογράφια όπου δύο γυναίκες αστυνομικοί συλλαμβάνουν στην Κωνσταντινούπολη μια γιαγιά 82 ετών. Το αδίκημά της; Διαδηλώνει ειρηνικά εδώ και 23 χρόνια ζητώντας απαντήσεις για την εξαφάνιση του γιου της Χασάν Οτζάκ, ο οποίος εξαφανίστηκε ενώ βρισκόταν υπό αστυνομική κράτηση στην Κωνσταντινούπολη το... 1995!


Πρόκειται για το κίνημα «Μητέρες του Σαββάτου», αποτελούμενο από συγγενείς πολιτικών ακτιβιστών που εξαφανίστηκαν στην Τουρκία τις δεκαετίες του 1980 και '90, οι οποίοι συγκεντρώνονται κάθε Σάββατο, από τον Μάιο του 1995, για μια συμβολική "αγρυπνία" στη συνοικία Μπέϊογλου. Αυτήν την εβδομάδα συμπληρώνονταν 700 τέτοιες συγκεντρώσεις.

Σήμερα ωστόσο, οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν περισσότερους από 20 ανθρώπους και έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν μια συγκέντρωση άλλων οι οποίοι αψήφησαν την απαγόρευση και προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν καθιστική διαμαρτυρία στην Κωνσταντινούπολη.Κρατώντας λουλούδια και φωτογραφίες των αγαπημένων τους, μητέρες και συγγενείς πραγματοποίησαν πορεία νωρίς σήμερα στην πλατεία Γαλατασαράι, στην εμπορική περιοχή Ιστικλάλ του Μπέιογλου. Φορούσαν μπλουζάκια και κρατούσαν πλακάτ με τη φράση "Μητέρες του Σαββάτου". Στην πορεία αυτή συμμετείχαν επίσης ορισμένοι βουλευτές του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) και μέλη του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP).
​Οι "Μητέρες του Σαββάτου" ζητούν δικαιοσύνη για τους συγγενείς τους που είτε εξαφανίστηκαν είτε δολοφονήθηκαν μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα το 1980 Οι αρχές είχαν απαγορεύσει τη συγκέντρωση, αυτήν την εβδομάδα, επικαλούμενες την έλλειψη επίσημης άδειας καθώς και τους δεσμούς των οργανωτών με την "τρομοκρατική οργάνωση του PKK". Αστυνομικοί απέκλεισαν τον δρόμο που οδηγεί στο Γαλατασαράι και απώθησαν τους διαδηλωτές σε παράδρομους, ενώ ορισμένοι φώναζαν συνθήματα όπως "Κάτω ο φασισμός", σύμφωνα με ένα βίντεο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της εφημερίδας.

Στο βίντεο διακρίνονται και καταναλωτές που έκαναν τα ψώνια τους στην περιοχή να βήχουν, πνιγμένοι από τα δακρυγόνα.Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και η Εμινέ Οτζάκ, 82 ετών. Είναι η μητέρα του Χασάν Οτζάκ ο οποίος εξαφανίστηκε ενώ βρισκόταν υπό αστυνομική κράτηση στην Κωνσταντινούπολη το 1995. "Η φωτογραφία αυτή δεν θα διαγραφεί από τη μνήμη μας και από το ποινικό σας μητρώο" έγραψε στο Twitter ο βουλευτής του CHP Σεζγκίν Τανρίκουλου, αναρτώντας μια φωτογραφία δύο αστυνομικών που κρατούν από τα χέρια την Εμινέ Οτζάκ.Ο βουλευτής του HDP και πρώην δημοσιογράφος Αχμέτ Σικ υποστήριξε εξάλλου ότι οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν πλαστικές σφαίρες εναντίον του πλήρους και ανάρτησε στο Twitter βίντεο όπου διακρίνονται αστυνομικοί να καταδιώκουν τους διαδηλωτές.

Οι "Μητέρες του Σαββάτου" ζητούν δικαιοσύνη για τους συγγενείς τους που είτε εξαφανίστηκαν είτε δολοφονήθηκαν μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα το 1980 και κατά τη διάρκεια της περιόδου έκτακτης ανάγκης, στις αρχές της δεκαετίας του '90, ιδίως στις κουρδικές περιοχές. Ο νυν πρόεδρος Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν είχε συναντηθεί με μέλη της οργάνωσης αυτής το 2011, όταν ήταν πρωθυπουργός.


http://www.zougla.gr/kosmos/article/konstantinoupoli-i-astinomia-dielise-ti-diadilosi-ton-miteron-tou-savatou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου