Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 28 Αυγούστου 2018

«Δε συμβιβαζόμαστε με τη σημερινή βαρβαρότητα»

«Δε συμβιβαζόμαστε με τη σημερινή βαρβαρότητα» 


«Είμαστε σήμερα εδώ για να πούμε ότι δε συμβιβαζόμαστε με τη σημερινή βαρβαρότητα, δε συμβιβαζόμαστε εν έτει 2018 να χάνονται άνθρωποι από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες» υπογράμμισε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε αποψινή συγκέντρωση του ΚΚΕ στη Νέα Μάκρη, εκφράζοντας ακόμη μια φορά την αλληλεγγύη του κόμματος «στους ανθρώπους που έχασαν τα πάντα, που έχασαν κόπους μιας ζωής, που πάνω απ' όλα έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα». 


Ο κ. Κουτσούμπας κάλεσε τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ στην περιοχή να είναι στην πρώτη γραμμή ενισχύοντας την αλληλεγγύη που εκφράστηκε από τα σωματεία και τις άλλες λαϊκές οργανώσεις καθώς και τον διεκδικητικό αγώνα των κατοίκων και των επαγγελματιών της περιοχής. 

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ έθεσε στην ομιλία του διεκδικητικό πλαίσιο από την κυβέρνηση, και την περιφερειακή και τοπική διοίκηση και συγκεκριμένα:

Άμεση αποζημίωση κατοίκων και επαγγελματιών της περιοχής στο 100% της συνολικής ζημιάς.

Να υπάρξουν μέτρα ασφαλούς στέγασης, καθαριότητας και υγιεινής για όσους δεν μπορούν να μείνουν στην οικία τους, επιδότηση ενοικίου για όσους το χρειάζονται.

Άμεση αποκατάσταση των υποδομών, όπως της ύδρευσης, της ηλεκτροδότησης, τηλεφωνίας, χωρίς την επιβάρυνση των καταναλωτών για τη σύνδεσή τους στο δίκτυο κ.λπ.

Απορρύπανση της περιοχής, γιατί αυτό που έχει μείνει δεν είναι αθώα στάχτη, είναι δηλητήριο.

Να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες, μετρήσεις και να υλοποιηθούν τώρα έργα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση πλημμυρών και πιθανής μόλυνσης του εδάφους, της ατμόσφαιρας και του υδροφόρου ορίζοντα στις πυρόπληκτες περιοχές.

Εξασφάλιση δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους με ευθύνη του κράτους. Να υπάρξουν άμεσα μέτρα στήριξης των Κέντρων Υγείας Ραφήνας, Νέας Μάκρης, με μόνιμο προσωπικό και μέσα.

Λήψη ειδικών μέτρων για τα σχολεία της περιοχής, με στήριξη παιδιών, γονιών, εκπαιδευτικών, εν όψει της χρονιάς που ξεκινάει σε λίγες ημέρες.

Κατασκευή σύγχρονου οικισμού με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους, με χωροταξικό σχεδιασμό που να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.

Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη όλων των πληγέντων.

Λήψη μέτρων ουσιαστικής στήριξης εργαζομένων και επαγγελματιών που έχουν χάσει τη δουλειά τους.

Πάγωμα όλων των χρεών σε εφορία, ΕΦΚΑ, τράπεζες, ΟΤΑ, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.

Καθαρισμός και προστασία του πευκοδάσους του Σχοινιά με ευθύνη του κράτους.

Να σταματήσει κάθε σχεδιασμός για τη δημιουργία ΧΥΤΑ στο Γραμματικό που θα βάλει ταφόπλακα στην περιοχή. Να αποδοθεί ο χώρος αυτός στους κατοίκους για τις ανάγκες πολιτισμού και άθλησης.

Άμεση αντιμετώπιση των ελλείψεων στους τομείς της δασοπροστασίας και πυρόσβεσης και να εκπονηθεί σχέδιο αντιμετώπισης παρόμοιων φαινομένων.

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι οι τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές και η ανεπάρκεια των κυβερνητικών υποσχέσεων για τα μέτρα στήριξης των πληγέντων, αποτελούν μια πραγματικότητα «που δεν μπορεί να κρύψει κανένα επικοινωνιακό κόλπο», ούτε «η κυβερνητική προπαγάνδα που επιδιώκει να στήσει πάνω στα αποκαΐδια τα παραμύθια περί δήθεν 'νέας εποχής' και «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια». 

Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου έγκαιρα σε ειδική εκδήλωση που είχε πραγματοποιήσει τον Μάιο και επέρριψε ευθύνες για το προαναγγελθέν έγκλημα στις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και στις αστικές κρατικές δομές της περιφερειακής και τοπικής διοίκησης με τους εκάστοτε διαχειριστές τους.

Χαρακτήρισε ως την «μεγαλύτερη πρόκληση» την «προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, να φορτώσει στους ίδιους τους κατοίκους την αιτία της καταστροφής» τονίζοντας πως ως ΚΚΕ «είμαστε οι τελευταίοι που θα υπερασπιστούμε το πώς χτίστηκε η Ελλάδα», ενώ την «αναρχία του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης (που) όπως υπάρχει σε όλους τους άλλους τομείς, υπάρχει κι εδώ, την έχει εκθρέψει το ίδιο το κράτος». 

Στηλίτευσε την «υποκρισία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που ακολούθησε την πεπατημένη», τονίζοντας μεταξύ άλλων, πως «όταν είναι να κάνουν έργα που έχει ανάγκη το μεγάλο κεφάλαιο, τότε κανένα πρόβλημα. Όταν όμως, είναι να κάνουν έργα υποδομής για να προστατεύσουν το λαϊκό κόσμο, τότε του ρίχνουν το ανάθεμα κι ανακαλύπτουν την άναρχη δόμηση». 

Χαρακτήρισε ψευδείς τους ισχυρισμούς περί έλλειψης πόρων για πυροπροστασία, αφού την ίδια στιγμή δίνονται χρήματα για τις στρατιωτικές ανάγκες του ΝΑΤΟ και χαρίζονται χρέη δισεκατομμυρίων στο μεγάλο κεφάλαιο. 

Χαρακτήρισε τα μέτρα της κυβέρνησης για τους πυρόπληκτους «στάχτη στα μάτια», ενώ αποτιμώντας συνολικά την κυβερνητική πολιτική είπε «δεν είναι απλά ανίκανοι, ούτε αδιάφοροι. Δεν τους ξέφυγε η κατάσταση. Είναι βαθιά ταξική επιλογή τους αυτό το χάλι. Είναι μέρος της μεγαλύτερης εικόνας της ζωής μας, γιατί η πολιτική που θυσιάζει τη ζωή και το περιβάλλον για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, είναι η ίδια με αυτήν που κόβει μισθούς και συντάξεις, κατεδαφίζει εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα». 

Τόνισε ότι εκ μέρους των εργαζομένων δεν πρέπει να υπάρχει καμία αναμονή και καμία αυταπάτη, αλλά και καμία εμπιστοσύνη "σε αυτούς που καταστρέφουν τις ζωές μας. Άλλοτε στο όνομα του φιλελευθερισμού και της αστικής δημοκρατίας και άλλοτε στο όνομα της προόδου και της σοσιαλδημοκρατικής εκδοχής της αστικής δημοκρατίας». 

«Η επόμενη μέρα θα είναι η συνέχεια της προηγούμενης, αφού θα είναι εδώ οι εκατοντάδες μνημονιακοί νόμοι, η αυστηρή εποπτεία της ΕΕ, τα ματωμένα πλεονάσματα, η εργασιακή ζούγκλα, η φοροληστεία, η υποβάθμιση κάθε πτυχής της ανθρώπινης ζωής» είπε ο κ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι η στρατηγική ταύτιση ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και του «μεταλλαγμένου ΠΑΣΟΚ» του ΚΙΝΑΛ στην συνέχιση των συμφωνημένων με την τρόικα της ΕΕ και το ΔΝΤ αναδιαρθρώσεων και των νέων στερήσεων για τον λαό δεν κρύβεται «όσο κι αν επιδιώκουν και οι μεν και οι δε, με ψευτοδιλήμματα να χειραγωγήσουν για μια ακόμα φορά τον ελληνικό λαό». Υπογράμμισε την αναγκαιότητα ισχυροποίησης του αγώνα των εργαζομένων, ώστε, ειδικά στην Α. Αττική «να μην αξιοποιηθεί η ανακατασκευή της περιοχής, ως ευκαιρία για να παραδοθεί - με τον ένα ή τον άλλο τρόπο - σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που καιροφυλακτούν για να βάλουν στο χέρι φιλέτα που αποτελούν ακόμη καταφύγιο για λαϊκό κόσμο». 

Ταυτόχρονα πρέπει να είναι «κίνημα διεκδίκησης για έργα και υποδομές που θα υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες και να συναντηθεί με τον αγώνα για τα μεγάλα προβλήματα που ταλαιπωρούν το λαό, να συναντηθεί σε μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία που θα βάζει στο στόχαστρο το σημερινό βάρβαρο δρόμο ανάπτυξης, το σάπιο αστικό κράτος, το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα και τα κόμματα και τις ηγεσίες που το υπηρετούν». 

Είπε ότι με αυτόν τον προσανατολισμό, το εργατικό-λαϊκό κίνημα μπορεί να παλέψει για άμεσα ζητήματα σήμερα, όπως η κατάργηση όλων των αντιδασικών νόμων, η μετατροπή σε κρατική ιδιοκτησία της γης που έχουν αποκτήσει οικοδομικοί συνεταιρισμοί, άλλες εταιρείες και η Εκκλησία, η ριζική αλλαγή του αντιπυρικού σχεδιασμού, η πλήρωση των αναγκαίων οργανικών θέσεων στην Πυροσβεστική και την Δασική Υπηρεσία και η μονιμοποίηση με σταθερές εργασιακές σχέσεις όλων των 5ετους θητείας και των εποχικών πυροσβεστών, η ενίσχυση των αρμόδιων δυνάμεων πυροπροστασίας, η ενίσχυση και ανανέωση του εναέριου στόλου αεροπυρόσβεσης και διάσωσης, η οργάνωση της πυρασφάλειας με αποκλειστική μέριμνα και ευθύνη του κράτους, ο σχεδιασμός απαραίτητων δασοτεχνικών-αντιδιαβρωτικών-αντιπλημμυρικών έργων και η εξασφάλιση της επαρκούς χρηματοδότησης μέσω του κρατικού Προϋπολογισμού της Δασικής Υπηρεσίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του ΕΣΥ. 

«Η σημερινή κατάσταση μπορεί να αντιστραφεί. Οι βασικές λαϊκές ανάγκες μπορούν να ικανοποιηθούν συνολικά με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό στο πλαίσιο της εργατικής εξουσίας.

Χρειάζεται η λαϊκή οργανωμένη παρέμβαση και δράση για την ανατροπή της πολιτικής που εντείνει την εμπορευματοποίηση της γης, των δασών.

Η οργή και η αγανάκτηση να γίνει πάλη και συσπείρωση γύρω από την πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, για την εργατική εξουσία, όπου το ευρύτερο περιβάλλον, τα δασικά οικοσυστήματα και η γη, θα γίνουν λαϊκή περιουσία και βασικός γνώμονας θα είναι η ασφάλεια και η προστασία του λαού μας» κατέληξε στην ομιλία του ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ.

http://www.zougla.gr/politiki/article/de-simvivazomaste-me-ti-simerini-varvarotitaΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου