Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Βούτσης: Γεγονός βαρύνουσας σημασίας η παράδοση του 'Φακέλου της Κύπρου'



Η σημερινή τελετή παράδοσης στην κυπριακή Βουλή του αρχείου της Βουλής των Ελλήνων για τον Φάκελο της Κύπρου «νοηματοδοτεί με σύγχρονο τρόπο το "δεν ξεχνώ" ως συνέχεια της συλλογικής μας μνήμης» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νίκος Βούτσης, μιλώντας από το βήμα της κυπριακής Βουλής.


Σημείωσε ότι η παράδοση του αρχείου «αποτελεί το κλείσιμο μιας εποχής, καθώς και την απαρχή διαδικασιών, οι οποίες σε εύλογο χρονικό διάστημα θα μπορούν να λάβουν δημόσιες διαστάσεις, ώστε το υλικό να καταστεί εντός των επόμενων μηνών προσβάσιμο από τους πολίτες».
Είπε ακόμη ότι πρόκειται για ιστορικό γεγονός βαρύνουσας σημασίας, που «δίνει τεράστια ευθύνη σε Αθήνα και Λευκωσία για την από κοινού αποτροπή περαιτέρω δεινών και την εξεύρεση λύσεων εφικτών» και πρόσθεσε πως για το μέλλον «επιβάλλεται η αποκατάσταση της ραχοκοκαλιάς του λαού, χωρίς ιστορικές ανατροπές, προκειμένου να εξευρεθεί δίκαιη λύση, για μια Κύπρο χωρίς ξένους στρατούς και εγγυήσεις τρίτων».
«Ιστορικό γεγονός υψίστης συμβολικής και εθνικής σημασίας» χαρακτήρισε την παράδοση του υλικού για τον Φάκελο της Κύπρου από τα αρχεία της Βουλής των Ελλήνων ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης.
Τόνισε: «Υποδεχόμαστε στην ημικατεχόμενη Κύπρο, τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Νικόλαο Βούτση, ο οποίος κομίζει ένα πολύτιμο ιστορικό υλικό, παραμονές των δύο "μαύρων" ιουλιανών επετείων, του χουντικού προδοτικού πραξικοπήματος και της βάρβαρης τουρκικής εισβολής». Πρόσθεσε, δε, ότι το υλικό αυτό «δεν πρόκειται να θεραπεύσει τα δεινά ούτε να επουλώσει τις πληγές, που τόσο θυμίζουν τη Μικρασιατική Καταστροφή, αλλά η παραχώρησή του αποτελεί ένα βήμα, που θα φωτίσει τις σκοτεινές πτυχές μιας δραματικής περιόδου για τον τόπο, ως επιβαλλόμενη ηθική και εθνική αποκατάσταση προς τον κυπριακό λαό».
Στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου έδωσε το «παρών» ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Βάσος Λυσσαρίδης, ο τέως πρόεδρος, Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος με τον κ. Βούτση τον Ιανουάριο του 2016 υπέγραψαν το Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ της Βουλής των Ελλήνων και της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας για πρόσβαση στο υλικό του Φακέλου της Κύπρου, που άνοιξε το δρόμο για τη σημερινή μέρα. Επίσης, παρέστησαν ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, πρώην βουλευτές, υπουργοί και άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι.
http://news247.gr/eidiseis/politiki/voutshs-gegonos-varunoysas-shmasias-h-paradosh-toy-fakeloy-ths-kuproy.4765563.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου