Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

Τα μνημόνια έπληξαν την οδοντική υγεία των Ελλήνων – Προβλήματα στο 80% των εφήβων



Οι 8 στους 10 εφήβους στην Ελλάδα παρουσιάζουν τερηδόνα, ενώ τα οδοντικά προβλήματα ξεκινούν από τη νηπιακή ηλικία, με το 60% να υποφέρει από την εν λόγω πάθηση από την ηλικία των 5 ετών.
Τα στοιχεία της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίαςεπιβεβαιώνουν, για ακόμη μία φορά, ότι η παρατεταμένη οικονομική κρίση έχει πλήξει την οδοντική υγεία των Ελλήνων, που λόγω υψηλού κόστους παραμελούν την υγεία των δοντιών τους.

Ορισμένοι αναζητούν φθηνά πακέτα οδοντιατρικής περίθαλψης στα Βαλκάνια, η κακή ποιότητα αρκετών εξ αυτών, όμως, προκαλεί περαιτέρω προβλήματα.
Υψηλά ποσοστά καταγράφονται και στους μεσήλικες και ηλικιωμένους. Ειδικότερα, το 38,2% των μεσηλίκων και το 42,9% των ηλικιωμένων δεν έχουν καλύψει τις προσθετικές ανάγκες των δοντιών τους.
«Οι Έλληνες δεν παρουσιάζουν στην παρούσα φάση ικανοποιητική οδοντιατρική συμπεριφορά και αυτό αποδίδεται στην αδυναμία τους να αντεπεξέλθουν στο κόστος. Δεδομένου ότι η έξοδος από την οικονομική ύφεση στην Ελλάδα δεν είναι προς το παρόν ορατή, κρίνονται απαραίτητες οι άμεσες και αποτελεσματικές ενέργειες που στοχεύουν στη βελτίωση της κατάστασης της υγείας του στόματος», επισημαίνει o χειρουργός οδοντίατρος Βασίλης Ψυχογυιός.
Πρόληψη
Κοινή παραδοχή όλων των οδοντιάτρων είναι ότι ακόμα και η ελάχιστη πρόληψη συμβάλλει στην αποφυγή μεγάλων οδοντιατρικών λογαριασμών. Ανάμεσα στις προβλεπόμενες ενέργειες περιλαμβάνονται: σωστό βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα και εφαρμογή νήματος, συχνός έλεγχος, αφαίρεση χρωστικών και καθαρισμός από τον οδοντίατρο κάθε 4 έως 6 μήνες, αναλόγως των υφιστάμενων οδοντιατρικών προβλημάτων.
Στην περίπτωση που δεν τηρούνται τα παραπάνω, δημιουργούνται στα ούλα φλεγμονές, ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα ή ακόμη χειρότερα απώλεια οστού με πιθανή και την απώλεια δοντιών. Στα δόντια εμφανίζεται τερηδόνα, οπότε το σφράγισμά τους είναι αναπόφευκτο, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις απαραίτητη είναι η απονεύρωση, η τοποθέτηση στεφάνης, ακόμη και η εξαγωγή.
http://ergasianet.gr/2017/07/25/%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CE%AD%CF%80%CE%BB%CE%B7%CE%BE%CE%B1%CE%BD-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%85%CE%B3%CE%B5%CE%AF/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου