Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

ΚΚΕ -Πολυνομοσχέδιο ΟΤΑ: Γιατί δεν ψηφίζει ΜΑΠ, επίδομα ανθυγιεινής



Ασκώντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση αλλά και στους δημάρχους, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, μιλώντας σήμερα στη δεύτερη ανάγνωση του πολυνομοσχεδίου για τους ΟΤΑ στις Επιτροπές, ενημέρωσε ότι το ΚΚΕ δεν θα υπερψηφίσει τις διατάξεις για την αποτίμηση των Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) σε χρήμα ώστε να χορηγηθούν στους εργάτες καθαριότητας, αλλά και για την διεύρυνση του επιδόματες επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Για τα μεν ΜΑΠ, είπε ότι η αποτίμησή τους σε χρήμα είναι «απαράδεκτη» καθώς «ευτελίζει την αναγκαιότητα των ΜΑΠ θεωρώντας ότι η χρήση τους μπορεί να αποτιμηθεί σε χρήμα». Επ’ αυτού σημείωσε ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει να καταβληθούν με δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού.
Υπενθυμίζοντας ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί τα εργατικά ατυχήματα, εξέλιξη που την απέδωσε στην εντατικοποίηση της εργασίας με ευθύνη δημοτικών αρχών, την μη ενημέρωση των εργατών για την ορθή χρήση των ΜΑΠ, στηλιτεύοντας ταυτόχρονα το γεγονός ότι στην πλειονότητα των δήμων δεν γίνονται οι προβλεπόμενες από το νόμο εξετάσεις των εργαζομένων, καθώς «δεν θέλουν να καταβάλουν τις αντίστοιχες δαπάνες», ζήτησε να προβλεφθεί η χορήγηση ΜΑΠ σε πρόσθετες κατηγορίες εργαζομένων και στις Περιφέρειες και στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις -πέρα δηλαδή από τους δήμους- ικανοποιώντας τα σχετικά αιτήματα που έχουν καταθέσει οι εργαζόμενοι. Μεταξύ άλλων κατηγοριών εργαζόμενων, ανέφερε ως περιπτώσεις που απαιτείται να επεκταθεί η χορήγηση ΜΑΠ, τις καθαρίστριες, τους απολυμαντές και τους εργαζόμενους σε υπηρεσίες ασφαλτόστρωσης και πρασίνου.
Όσον αφορά το άρθρο για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, άσκησε κριτική στην πρόβλεψη για κλιμακωτή απόδοσή του ανά κατηγορία εργαζόμενων. «Η κλιμάκωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Άποψή μας είναι ότι μια εργασία είναι ή δεν είναι ανθυγιεινή», τόνισε, ζητώντας δηλαδή να δοθεί το προβλεπόμενο ποσό σε όλους ισότιμα.
Προειδοποίησε την ίδια στιγμή, ρίχνοντας κατηγορίες προς την κυβέρνηση, ότι έρχεται κατάργηση των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, στην κατεύθυνση ευρωπαϊκών απαιτήσεων.
Όσον αφορά τα Κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών, είπε ότι το ΚΚΕ θα καταψηφίσει την διάταξη, «όχι γιατί είμαστε αντίθετοι (σ.σ. με την εγκατάστασή τους), αλλά γιατί η κυβέρνηση τα παραδίδει και αυτά στους ιδιώτες», αφήνοντας επιπλέον αιχμές προς την κυβέρνηση ότι δεν θέλει να συγκρουστεί με την Εκκλησία.
Βέβαια ο κ. Συντυχάκης διευκρίνιζε ότι «επιφυλασσόμαστε για την Ολομέλεια» για τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, αν και το ΚΚΕ έχει ενημερώσει ότι θα καταψηφίσει επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο.
http://www.aftodioikisi.gr/ergasiaka-ypallilwn-ota/kke-polinomosxedio-ota-giati-den-psifizei-map-epidoma-anthigieinis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου