Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Ρήξη: Ο Ερντογάν απείλησε το Ισραήλ ότι «θα πληρώσει το τίμημα με την μέγιστη ζημιά»

Τουρκία

Έκρυθμη χαρακτηρίζεται πλέον η κατάσταση στις τουρκοισραηλινές σχέσεις καθώς ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν, μετά και την τελευταία δριμύτατη επίθεση του Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ «θα πληρώσει το τίμημα και θα υποφέρει την μέγιστη ζημιά» για την διαμάχη που προκλήθηκε με τα μέτρα ασφαλείας που υιοθετήθηκαν στην είσοδο του τεμένους του al-Aksa στην Ιερουσαλήμ.

«Το Ισραήλ δεν δείχνει κανένα σεβασμό για το τέμενος του Αλ Ακσά και το Θόλο του Βράχου και θα δει τον εαυτό του να υποφέρει την μέγιστη ζημιά» είπε ο Ρ.Τ.Ερντογάν απειλώντας τους Ισραηλινούς χωρίς να προσδιορίζει εάν ζητάει από τους μουσουλμάνους «τζιχάντ» ή αν θα το πράξει η ίδια η Τουρκία με στρατιωτικά μέσα.
Το Ισραήλ είχε τοποθετήσει ανιχνευτές μετάλλων στο ιερό μετά την δολοφονία δύο αστυνομικών στις 14 Ιουλίου. Η κίνηση αυτή προκάλεσε τις πιο αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων εδώ και χρόνια.
Στις συγκρούσεις αυτές βρήκαν τον θάνατο 3 Ισραηλινοί και 4 Παλαιστίνιοι την Παρασκευή και τον Σάββατο και ανάγκασε μέχρι και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συγκληθεί για να αναζητηθούν τρόποι εκτόνωσης
Το Ισραήλ προχώρησε σε αντικατάσταση των ανιχνευτών μετάλλου με έξυπνες και λιγότερο ενοχλητικές κάμερες επιτήρησης
Οι Παλαιστίνιοι αρνήθηκαν και αυτό το μέτρο και επιθυμούν την επιστροφή στην προ τις 14 Ιουλίου κατάσταση
Το τέμενος Αλ-Ακσά (αραβικά: المسجد الاقصى, αλ-μαστζίντ αλ-άκσα, το πιο μακρινό τέμενος) είναι ο τρίτος πιο ιερός τόπος για το Ισλάμ και βρίσκεται στην παλαιά πόλη της Ιερουσαλήμ.
Ο χώρος στο οποίο βρίσκεται το τέμενος, μαζί με το Θόλο του Βράχου, ο οποίος αναφέρεται και ως αλ-Χαράμ ασ-Σαρίφ ή «Ιερό Άσυλο», είναι το όρος του Ναού, ο ιερότερος τόπος για τον Ιουδαϊσμό, ο τόπος στον οποίο βρισκόταν ο Ναός πριν την καταστροφή από τους Ρωμαίους το 70 Κ.Ε.
Οι μουσουλμάνοι πιστεύουν ότι ο Μωάμεθ μεταφέρθηκε από το Ιερό Τέμενος στη Μέκκα στο αλ-Ακσά κατά τη διάρκεια της νυχτερινής διαδρομής. Στην ισλαμική παράδοση ο Μωάμεθ προσευχόταν προς αυτό το σημείο μέχρι τον 17ο μήνα μετά την εγίρα, όταν ο Θεός τον κατεύθυνε να προσεύχεται προς την Κάαμπα.
Το τέμενος ήταν αρχικά ένα μικρό οίκημα για προσευχή το οποίο χτίστηκε από το χαλίφη Ουμάρ, αλλά ανακατασκευάστηκε και επεκτάθηκε από τον Ομμεϋάδη χαλίφη Αμπντ αλ-Μαλίκ και ολοκληρώθηκε από το γιο του Ουαλίντ Α’ το 705.
Μετά από ένα σεισμό το 746, το τέμενος καταστράφηκε ολοσχερώς και ξαναχτίστηκε από το Αββασίδη χαλίφη αλ-Μασούρ το 754 και το διάδοχό του αλ-Μαχντί το 780. Μεγάλο τμήμα του τεμένους καταστράφηκε από σεισμό το 1033, αλλά ο Φατιμίδης χαλίφης Αλί αζ-Ζαχίρ έχτισε ένα άλλο τέμενος, το οποίο σώζεται μέχρι σήμερα.
Κατά τη διάρκεια των ανακαινίσεων, πολλές δυναστείες του Ισλαμικού Χαλιφάτου πρόσθεσαν στο τέμενος διάφορα αρχιτεκτονικά στοιχεία, όπως το ασημένιο θόλο, τη πρόσοψη, μινπάρ και μιναρέδες. Όταν οι Σταυροφόροι κατέλαβαν στην Ιερουσαλήμ το 1099, χρησιμοποίησαν το τέμενος σαν παλάτι και εκκλησία, ενώ χρησιμοποιήθηκε ξανά ως τζαμί μετά την ανάκτηση της Ιερουσαλήμ από το Σαλαντίν το 1187. 
Σήμερα, η παλαιά πόλη βρίσκεται υπό ισραηλινό έλεγχο, αλλά το τέμενος παραμένει υπό την διοίκηση ισλαμικού βακούφιου.
http://www.iskra.gr/%CF%81%CE%AE%CE%BE%CE%B7-%CE%BF-%CE%B5%CF%81%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%B3%CE%AC%CE%BD-%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%AF%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CE%B9%CF%83%CF%81%CE%B1%CE%AE%CE%BB-%CF%8C%CF%84%CE%B9/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου