Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 23 Ιουλίου 2017

[Δυστυχώς, δεν διέθετε, γιατί δεν υπήρχαν οι υλικοί όροι για μια σύγκρουση με το διεθνοποιημένο και ευρωπαϊκό κεφάλαιο! Οι υποκειμενικές συνθήκες ήσαν "αναιμικές": Το αντιμνημονιακό κίνημα σε επίπεδο κοινωνίας δεν ήταν οργανωμένο και δεν είχε την ιστορική συνείδηση (οργανική συνοχή, αρχή, μέση και τέλος) - απόρροια του ιστορικού αδιεξόδου των μικροαστικών στρωμάτων που το απάρτιζαν. Οι δε αντικειμενικές συνθήκες, όχι μόνο δεν υπήρχαν, ήσαν και αρνητικές: Αφενός δεν υπήρχε ένα παγκόσμιο κίνημα στήριξης και, αφετέρου, κανένας παγκόσμιος παίκτης δεν θα διακινδύνευε μια σύγκρουση με την παγκόσμια τάξη πραγμάτων για την Ελλάδα. Τέλος, η Ρωσία ούτε ως πανίσχυρη ΕΣΣΔ δεν μπήκε ποτέ στα στενά Νατοϊκά αμπελοχώραφα, πόσο μάλλον τώρα. Επί πλέον, σε περίπτωση σύγκρουσης θα ενεργοποιούνταν οι μηχανισμοί ασφαλείας του παγκόσμιου αμερικανικού κατεστημένου: Η Ελλάδα θα βρισκόταν αποκομμένη στην Βαλκανική αντιπαλότητα, με την Τουρκία να κρατάει τα κλειδιά της κόλασης - Γουδή την ονόμασε ο Τσίπρας]! Η Ελλάδα τον Ιούλιο του 2015 διέθετε βιώσιμη εναλλακτική πρόταση

Ελλάδα


Συνέντευξη του Παν. Λαφαζάνη στο Βήμα-FΜ και τον Ιάσονα Πιπινή
Ο Γραμματέας του Π.Σ της Λαϊκής Ενότητας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΒΗΜΑ FM 99,5» και στον δημοσιογράφο Ιάσονα Πιπίνη, υποστήριξε ότι ο ίδιος το 2015 είχε συμφωνήσει με τη Ρωσία πως η Ελλάδα, μέσω της δημόσιας εταιρείας που θα συμμετείχε στον αγωγό ρώσικου φυσικού αερίου, θα μπορούσε να λάβει κάποια δισεκατομμύρια ευρώ, ως προκαταβολή που θα εξοφλείτο στη συνέχεια από τα κέρδη που θα απέφερε στη δημόσια εταιρεία ο αγωγός με τη λειτουργία του.

Ο Παναγ. Λαφαζάνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι δεν γνωρίζει να έχει γίνει ειδική συζήτηση για προμήθεια της χώρας μας με πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα αλλά δεν το θεώρησε απίθανο να υπήρχε διερεύνηση για ενδεχόμενη τέτοια προμήθεια, αν προσφέρετο σε συμφέρουσες τιμές.
Άλλωστε, αυτό θα έπρεπε να κάνει κάθε κυβέρνηση, ανεξαρτήτως χρώματος, που προασπίζει τα συμφέροντα της χώρας.
Ο κ. Λαφαζάνης υποστήριξε πως, για να έβγαινε η χώρα από το ευρώ, η Τράπεζα της Ελλάδος θα έπρεπε να εθνικοποιηθεί«θα περνούσε στον έλεγχο των Αθηνών» και θα προχωρούσε στην εκτύπωση της νέας δραχμής. Μάλιστα, τόνισε, πως υπήρχε η δυνατότητα να τυπωθεί η νέα δραχμήστο Νομισματοκοπείο και ότι για το σχετικό σχέδιο το Νομισματοκοπείο διέθετε εμπειρία.
Ο κ. Λαφαζάνης δήλωσε πως η δέσμευση του κόμματος πριν από τις εκλογές ήταν «όχι ευρώ πάση θυσία», κάτι που σήμαινε ότι η κυβέρνηση, μπροστά στο δίλημμα, έπρεπε να επιστρέψει στο εθνικό νόμισμα και όχι να υπογράψει νέο μνημόνιο. Αυτή ήταν η δέσμευση της κυβέρνησης πριν τις εκλογές του Γενάρη του 2015, σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη, την οποία, όμως, τελικά αθέτησε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο Γραμματέας του Π.Σ της ΛΑΕ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αρνήθηκε, ωστόσο, κατηγορηματικά πως το εναλλακτικό σχέδιο περιελάμβανε ανάμειξη του στρατού για την δημόσια τάξη ή την διανομή τροφίμων και χαρακτήρισε αυτές τις ”πληροφορίες” που ακούγοντο τότε «κινδυνολογικές» και ακραία ”τρομοκρατικές.
Με αφορμή τις νέες αποκαλύψεις του Γιάνη Βαρουφάκη για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος φέρεται να είπε ότι θα πετάξει τον Γιάννη Στουρνάρα από την τράπεζα της Ελλάδος «με τις κλωτσιές», ο κ. Λαφαζάνης τόνισε ότι δεν γνωρίζει αν ελέχθη κάτι τέτοιο αλλά δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στον πρώην υπουργό Οικονομικών, λέγοντας ότι συχνά παίζει ”κακόγουστοθέατρο αναφορικά με ”περιστατικά” της υπουργικής θητείας του.
Ο Παν. Λαφαζάνης τόνισε την ανάγκη συγκρότησης μεγάλου ριζοσπαστικού αντιμνημονιακού μετώπου και σημείωσε πως σε αυτήν την κατεύθυνση η ΛΑ.Ε συνεργάζεται με το Σχέδιο Βτου Αλέκου Αλαβάνου και συζητά με την ΖωήΚωνσταντοπούλου και άλλες δυνάμεις. Ένα μεγάλο μέτωπο θα εισέλθει πανηγυρικά στην Βουλή, σημείωσε.
Εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος
Ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης παραδέχθηκε πως η δική του πρόταση για μετάβαση στο εθνικό νόμισμα, την οποία αρκετές φορές είχε με εκείνο ήταν άλλο τρόπο παρουσιάσει, κυρίως στα κομματικά όργανα, περιελάμβανε εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος και εκτύπωση της νέας δραχμής.
«Η Τράπεζα της Ελλάδος με πράξη νομοθετικού περιεχομένου θα γινόταν τράπεζα υπό τον έλεγχο των Αθηνών, υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης της Αθήνας, και όχι της Φρανκφούρτης. Αυτή η τράπεζα θα είχε το αποκλειστικό προνόμιο της έκδοσης χρήματος. Θα ασκούσε την εθνική νομισματική πολιτική υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης.
Θα υπήρχε δυνατότητα να τυπωθεί νέα δραχμή στο νομισματοκοπείο. Το Νομισματοκοπείο είχε την σχετική εμπειρία και την τεχνική δυνατότητα. Υπήρχε η δυνατότητα για μια γέφυρα μετάβασης από το ευρώ στη νέα δραχμή, η οποία χρηματοδοτικά θα μπορούσε να στηριχθεί με τρόπους τους οποίους έχω καταθέσει.
”Η κοινή δέσμευση μας ήταν ότι θα καταργήσουμε τα μνημόνια. Η συλλογική δέσμευση μας ήταν όχι η πάση θυσία στο ευρώ. Εγώ από την αρχή ήμουν κατά του ευρώ. Θεωρούσα ότι η Ελλάδα έπρεπε ως επιλογή να φύγει από το ευρώ», καταλήγει ο κ. Λαφαζάνης.
Για το ενδεχόμενο η νέα δραχμή να υφίστατο υποτίμηση ο κ. Λαφαζάνης υποστήριξε: «Τα χρήματα των πολιτών δεν θα έχαναν καθόλου την αξία τους από τη μετάβαση στο εθνικό νόμισμα. Απλά από ευρώ θα μετατρέπονταν στη βάση μιας καθορισμένης ισοτιμίας σε νέες σε δραχμές. Δεν θα ήταν απαραίτητο να προχωρήσει σε υποτίμηση η νέα δραχμή. Αλλά και αν σε μια φάση κρίνετο αναγκαία μια λογική, μικρή υποτίμηση αυτή δεν είναι προς θάνατον, κάθε άλλο. Με τη δραχμή, άλλωστε, ζήσαμε πάρα πολλές υποτιμήσεις, χωρίς τις σημερινές καταστρεπτικές επιπτώσεις με το ευρώ».
Δισεκατομμύρια από τη Ρωσία
Ο Γραμματέας του Π.Σ της ΛΑΕ Παναγιώτης Λαφαζάνηςυποστήριξε πως το 2015 είχε εξασφαλίσει από τη Ρωσία μια βοήθεια κάποιων δισεκατομμυρίων ως προκαταβολή έναντι των μελλοντικών κερδών του δημοσίου από το έργο του αγωγούρώσικου φυσικού αερίου που προωθούσε ο ίδιος και για το οποίο είχε κάνει επίσημη διακρατική συμφωνία στην Πετρούπολη.
«Στη Ρωσία είχα πάει εγώ και είχα ζητήσει και χρηματοδοτικήστήριξη και την είχα επιτύχει, μέσω του αγωγού με ρωσικό φυσικό αέριο που θα κατασκευάζαμε και θα περνούσε από την Ελλάδα.
Ο αγωγός για τον οποίον είχα υπογράψει διακρατικήσυμφωνία, αν κατασκευάζετο θα άλλαζε πολλά δεδομένα στην Ελλάδα, δεδομένα οικονομικά, θα απέφερε μεγάλα οικονομικά οφέλη και δεδομένα εξωτερικής πολιτικής, προς το καλό της χώρας.
Είχα διασφαλίσει ότι θα παίρναμε και μια προκαταβολή (κάποια δισεκατομμύρια), που θα εξοφλέιτο με τα κέρδη που θα είχαμε από την λειτουργία του αγωγού, η οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθεί για μια ανακούφιση της χώρας εκείνη την περίοδο.
Η προκαταβολή αυτή θα εδίδετο, αλλά μεσολάβησε η υπογραφή του μνημονίου, η απομάκρυνση μου από το υπουργείο και ο ενταφιασμός του έργου του αγωγού. Η  Ελλάδα επανήλθε στη λογική του ευρω- ατλαντικού οικοπέδου.”
”Η Ελλάδα με τον αγωγό αυτόν στα εδάφη μας θα άνοιγε, όπως πίστευα, το δρόμο για μια ειδική στρατηγική σχέση συνεργασίας με τη Ρωσία που τόσο έχει ανάγκη.”
Ο ΑλΤσίπρας βεβαίως είχε συμφωνήσει για την προκαταβολή από τη Ρωσία. Όλα τα δεδομένα του ήταν γνωστά. Λέει ψέματα ο κ. Τσίπρας, αν το λέει, ότι δεν γνώριζε.
Η προκαταβολή θα ήταν κάποια δισεκατομμύρια, μια προκαταβολή που θα εδίδετο στη δημόσια εταιρεία που θα συμμετείχε στον αγωγό και θα εξοφλείτο από τα μελλοντικά κέρδη της. Η προκαταβολή θα ήταν υποβοηθητική, θα ήταν μια μικρή ανάσα για την χώρα».
Τα περί πετρελαίου από τη Βενεζουέλα
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης υπογράμμισε πως δεν ήταν παρών σε συζητήσεις για την παροχή βοήθειας από τη Βενεζουέλα, αλλά παραδέχθηκε πως ήταν αυτονόητο ο ΣΥΡΙΖΑ να ζητάει βοήθεια από παντού και από την λατινοαμερικάνικη χώρα του πετρελαίου.
«Το θεωρώ φυσιολογικό, ιδιαίτερα αν έβγαινε η χώρα από το ευρώ και ήθελε μια βοήθεια και μια στήριξη, και η Βενεζουέλα είχε δυνατότητα να μας δίνει φθηνότερο πετρέλαιο, γιατί όχι. Εγώ το θεωρούσα και αυτονόητο, μια χώρα σαν τη Βενεζουέλα, που αισθανόταν κοντά στην προσπάθεια που γινόταν για μια αλλαγή στην Ελλάδα, αν είχε την δυνατότητα, γιατί να μη βοηθούσε; Και γιατί να μην απευθυνθείς στη Βενεζουέλα για βοήθεια, αν μπορούσε να μας προμηθεύσει με φθηνότεροπετρέλαιο, όχι γιατί θα έχουμε ελλείψεις, ελλείψεις δεν θα υπήρχαν εκτός ευρώ, αλλά γιατί είναι επωφελές, από την άποψη της τιμής; Αυτό θα έπρεπε να κάνει οποιαδήποτε κυβέρνηση που προασπίζει το συμφέρον του τόπου.»
Διαφωνίες
Ο Π. Λαφαζάνης προσθέτει επίσης ότι όταν έφθασε η χώρα στο δίλημμα του νέου μνημονίου, υπήρξε πολύ έντονη διαφωνίαμε τον Αλέξη Τσίπρα. «Διαφωνούσαμε διαρκώς εγώ και ο Τσίπρας στο θέμα του ευρώ. Εγώ ήμουν σταθερά προσηλωμένος στην άποψη ότι η Ελλάδα δεν αντέχει να έχει μια βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία μέσα στην ευρωζώνη. Πολύ περισσότερο όταν μπήκαμε κάτω από τη μπότα των μνημονίων. Εκεί ήταν η διαφωνία μας από την αρχή. Όμως συμφωνούσαμε και οι δυο –υποτίθεται- ότι θα έπρεπε να καταργηθούν σε κάθε περίπτωση τα μνημόνια. Και ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα βάλουμε το ευρώ πάνω από την κατάργηση των μνημονίων. Για αυτό και η θέση του κόμματος ήταν όχι πάση θυσία στο ευρώ. Δηλαδή όχι με μνημόνιο μέσα στο ευρώ. Επομένως θα περίμενε κανείς, και έτσι θα έπρεπε να γίνει με βάση τις προγραμματικές μας δηλώσεις, ότι η επιλογή θα ήταν όχι στο νέο μνημόνιο, ακόμα και αν η χώρα τίθετο εκτός ευρώ. Αυτήν την δέσμευση ξεπούλησε ο Αλ. Τσίπρας».
Η τρομοκρατία για τον ρόλο του στρατού
Ο Π. Λαφαζάνης στην συνέντευξη του στον «ΒΗΜΑ FM» αρνήθηκε κατηγορηματικά πως στην εναλλακτική προοπτική μετάβασης στο εθνικό νόμισμα θα υπήρχε ανάμειξη του στρατού με οποιονδήποτε τρόπο.
«Δεν υπήρχε ούτε μπορούσε να υπάρξει καμιά πρόβλεψη να χρησιμοποιηθεί, τάχα, ο στρατός για να εξασφαλίσει υποτίθεται την δημόσια τάξη, προκειμένου να περάσουμε από το ευρώ στη δραχμή. Όλα αυτά τα κωμικά ήταν εντελώς κινδυνολογικά και τρομοκρατικά. Οι συναλλαγματικές εισπράξεις της χώρας είναι αρκετές για να εξασφαλίσουν τις εισαγωγές που πραγματοποιεί στα σημερινά, για παράδειγμα, επίπεδα η χώρα. Επομένως με το εθνικό νόμισμα δεν πρόκειται να υπάρξει καμιάέλλειψη.”
Κατεχόμενη χώρα η Ελλάδα
Είμαστε μια χώρα υπό κατοχή, είμαστε μια χώρα που δεν έχουμε Δημοκρατία. Δεν υπάρχει ίχνος Δημοκρατίας σε αυτή χώρα”, είπε ο Παν. Λαφαζάνης και συνέχισε ”Στην Ελλάδα υπάρχει δικτατορία του ευρώ και μνημονιακή χούντα, την οποία διαχειρίζονται εγχώριοι πολιτικοί υπάλληλοι. Τίποτα από όσα έχουν γίνει στη χώρα από το 2010 δεν έχει τη λαϊκή έγκριση. Εδώ ένα «ΟΧΙ» είπε ο λαός και το μετέτρεψαν πραξικοπηματικά σε «ΝΑΙ».”
Το σχέδιο του Βαρουφάκη
Αναφερόμενος στις νέες ”αποκαλύψεις” του Γιάνη Βαρουφάκη, ο Π. Λαφαζάνης τόνισε ότι δεν γνωρίζει και δεν μπορεί να γνωρίζει τις στιχομυθίες Βαρυφάκη – Τσίπρα. Ανεξαρτήτως τούτων, όμως, έχω συχνά την αίσθηση ότι «Ο κ. Βαρουφάκης παίζει ένα κακόγουστο θέατρο, αξιοποιεί την καταστροφική του παρουσία το εξάμηνο στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια. Αυτό το θεωρώ εντελώς απαράδεκτο. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αυτά που λέει, συχνότατα είναι ανακριβή. Συναγωνίζεται ο Γιάνης Βαρουφάκης σε ανακρίβειες τον Αλέξη Τσίπρα».
Μεγάλο ριζοσπαστικό αντιμνημονιακό μέτωπο
Ο Γραμματέας του Π.Σ της ΛΑΕ Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε πως «Η θέση η δική μας είναι ότι αυτή την ώρα χρειάζεται όλες, χωρίς εξαίρεση, οι αριστερές προοδευτικές δημοκρατικές αντιμνημονιακές δυνάμεις να συγκροτήσουν ένα μεγάλομέτωπο, το οποίο θα οδηγήσει σε ήττα το μνημονιακό μπλοκ και θα ανοίξει ένα καινούργιο προοδευτικό δρόμο παραγωγικής ανασυγκρότησης και δικαιοσύνης για την Ελλάδα.
Αυτό το μέτωπο για εμάς είναι ζωτικής σημασίας. Κάνουμε συζητήσεις. Με τον Αλέκο Αλαβάνο και το «Σχεδίο Β» έχουμε συμφωνήσει για αυτό το μέτωπο. Βρισκόμαστε, επίσης, σε έναν θετικό δρόμο με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και την «Πλεύση Ελευθερίας». Βεβαίως απευθυνόμαστε σε όλες τις ριζοσπαστικές δυνάμεις για συνεργασία και μέτωπο. Απευθυνόμαστε και στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δεν βρίσκουμε ανταπόκριση μέχρι στιγμής αλλά εμείς επιμένουμε. Όπως επιμένουμε ενωτικά και προς το ΚΚΕ. Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για να έχουμε δημοκρατική ανατροπή στη χώρα. Υπάρχει κοινό προγραμματικό έδαφος για να διαμορφωθεί αυτό το μέτωπο και να βάλει τη χώρα σε νέα τροχιά».
ΥΓ: Οι τίτλοι που έβαλαν ορισμένες ιστοσελίδες στη συνέντευξη του ΠανΛαφαζάνη είναι παραμορφωτικοί και η απόδοσηορισμένων σημείων της όχι και τόσο ακριβής.

http://www.iskra.gr/%CE%B7-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B9%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-2015-%CE%B4%CE%B9%CE%AD%CE%B8%CE%B5%CF%84%CE%B5-%CE%B2%CE%B9%CF%8E%CF%83%CE%B9/

1 σχόλιο:

  1. Κουραστικά και Κουράστηκα να Ακούω και να Διαβάζω Παιδικές Πολιτικές Παπαδίστικες Παπαριές!

    Είσουν στο "Κέντρο" της Αποικιοκρατούμενης "Ελληνικής" Εξουσίας ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΙΛΗΣΕΣ ΤΟΤΕ;;;

    Εξάλλου ΕΜΕΙΣ ΣΑΣ ΚΑΘΙΣΤΟΥΜΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΏΣ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ!!!

    Αυτά που λές να τα πεις σε ελληνοποιημένους Κονγκολέζους ίσως σε πιστέψουν αυτοί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή