Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα, 31 Ιουλίου 2017

Guardian: Ο Τσίπρας πανηγυρίζει, ο λαός υποφέρει

Guardian: Ο Τσίπρας πανηγυρίζει, ο λαός υποφέρει

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να δηλώνει βέβαιος πως «τα χειρότερα είναι πίσω μας», ωστόσο ο ελληνικός λαός δεν είναι το ίδιο αισιόδοξος σημειώνει ο βρετανικός Guardian σε εκτενές ρεπορτάζ του για την κατάσταση στην Ελλάδα.

«Δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη η κατάσταση», ανέφερε η Παναγιώτα Μουρτίδου, εθελόντρια στην Λέσχη Αλληλεγγύης, ετοιμάζοντας πακέτα φαγητού για τους άπορους. «Οι πολιτικοί ξεκάθαρα δεν έχουν ιδέα τι γίνεται στην πραγματική ζωή», συμπληρώνει.
«Πείτε μου, πώς μπορεί κανένας να επιβιώσει με βασικό μισθό 490 ευρώ και ταυτόχρονα να πληρώνει όλους τους φόρους που έχουν περάσει;», διερωτάται. 

Στον Guardian μίλησε και η 68χρονη συνταξιούχος πρώην κομμώτρια Χρύσα Χριστοδουλάκη.Έπειτα από 45 χρόνια δουλειάς, έπαιρνε μια καλή σύνταξη στα 1750 ευρώ. «Αρχικά την έκοψαν στα 1.430 ευρώ και τώρα παίρνω 960 ευρώ», είπε και με λύπη δηλώνει ότι τα όνειρά της να ζήσει με τον άντρα της στην Κρήτη μετά την σύνταξη γκρεμίστηκαν: Παρόλο λοιπόν που είναι συνταξιούχος, συνεχίζει να δουλεύει για να βοηθήσει και τα παιδιά της που είναι άνεργα. «Οι Έλληνες δεν βλέπουν πια φως στο τούνελ. Δεν πιστεύουν τίποτα, αν δεν το δουν με τα μάτια τους», είπε στη βρετανική εφημερίδα.
Στο ρεπορτάζ του ο Guardian αναφέρεται στον δήμο Καισαριανής, όπου οι κάτοικοι «προετοιμάζονται για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα».

Η υπεύθυνη του αρμόδιου γραφείου κοινωνικών παροχών Μαριλένα Χριστοδούλου είναι ξεκάθαρη: «Οι ανάγκες έχουν μεγαλώσει δραματικά. Η κρίση έχει κρατήσει τόσο πολύ που ακόμα κι εκείνοι που στην αρχή μπορούσαν να βοηθήσουν, τώρα έχουν ανάγκη βοήθειας. Έχουμε 367 ανθρώπους στο δήμο που χρειάζονται βοήθεια και ο αριθμός αυτός αυξάνει καθημερινά». 

«Ο κόσμος δεν βλέπει κανένα φως στο τούνελ. Πλέον δεν πιστεύουν τίποτα, μέχρι να το δουν μπροστά στα μάτια τους να πραγματοποιείται» πρόσθεσε.

Στον Κεραμεικό, ο πατέρας Ιγνάτιος διατηρεί με δυσκολία ακόμη μία δομή κοινωνικής βοήθειας, που φιλοξενεί αστέγους και παρέχει δωρεάν οδοντιατρική φροντίδα αλλά και εγκαταστάσεις για να μελετούν τα παιδιά.«Πολλοί από εκείνους που έρχονται είναι τυπικοί εκπρόσωποι της μεσαίας τάξης, που ντρέπονται και δεν θέλουν να το πουν. Η κατάσταση χειροτερεύει. Χρειαζόμαστε βοήθεια, πολύ περισσότερη βοήθεια», είπε στην εφημερίδα. 

Στην Ελλάδα επικρατεί μια μόνιμη αβεβαιότητα. Εν μέσω οργής και απογοήτευσης πολλοί ανησυχούν πως η δύναμη της απώλειας θα μπορούσε να λάβει άλλες πιο απειλητικές μορφές, παρατηρεί η βρετανική εφημερίδα.

Η ψυχολόγος Φωτεινή Τσαλίκογλου τέλος σχολίασε πως η αβεβαιότητα τείνει να γίνει μια νέα κανονικότητα. «Μπορεί να εκφραστεί με απάθεια, βία ή ακόμη περισσότερη αβεβαιότητα» είπε.


http://www.zougla.gr/greece/article/guardian-o-tsipras-panigirizi-o-laos-ipoferi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου