Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

Επικίνδυνα για τους κατοίκους της Αχαΐας τα τοξικά απόβλητα της «ΑΜΙΑΝΤΙΤ»

Επικίνδυνα για τους κατοίκους της Αχαΐας τα τοξικά απόβλητα της «ΑΜΙΑΝΤΙΤ»

Μεγάλο πρόβλημα έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα στην Αχαΐα και συγκεκριμένα στην περιοχή του Δρεπάνου, με τις μετρήσεις του Πανελληνίου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών να κάνουν λόγω για μεγάλες ποσότητες καρκινογόνου αμίαντου οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο άμεσα την υγεία των πολιτών.


Μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων από το ΠΑΚΟΕ, το θέμα πήρε έκταση και στη Βουλή, με πολλούς βουλευτές να υποβάλλουν ερωτήσεις στον αρμόδιο υπουργό Σωκράτη Φάμελλο. Στη συνέχεια έπειτα από πιέσεις των κατοίκων αλλά και πολλών φορέων πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, προκειμένου να παρθούν κάποιες αποφάσεις. 




Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απ. Κατσιφάρας,ο Δήμαρχος Πατρέων Κων. Πελετίδης, ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, Νικ. Παπαθεοδώρου, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Ν. Μπαλαμπάνης, ο
Αντιδήμαρχος Πατρέων Π. Στάμος, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας  Δρεπάνου, Βασ. Σακελαράκης, καθώς και στελέχη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Δήμου Πατρέων, της Αποκεντρωμένης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος,
Δόμησης, Ενέργειας & Μεταλλείων, της Ειδικής Διαχειριστικής Αρχής του ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Εισηγητικά ο Αν. ΥΠΕΝ ενημέρωσε τους συμμετέχοντες ότι στον Εθνικό Σχεδιασμό Επικινδύνων Αποβλήτων, που εγκρίθηκε για τη χώρα μας το Δεκέμβριο του 2016, δεν προβλέπεται η κατασκευή υποδομής διάθεσης επικινδύνων αποβλήτων, στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας
Αχαΐας, και η μόνη πρόβλεψη που υπάρχει, αφορά στη διαχείριση των υγειονομικών και νοσοκομειακών αποβλήτων της περιοχής, για τα οποία δεν έχει ακόμα αναληφθεί καμία σχετική πρωτοβουλία

Το ΠΑΚΟΕ εξέδωσε άμεσα ανακοίνωση για τη συγκεκριμένη σύσκεψη στην οποία κάνει λόγο για προχειρότητα, επισημαίνοντας πως συνεχίζει να υπάρχει κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:


Με το Δ.Τ του υπουργείου της 4/7/2017 αποδεικνύεται περίτρανα η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η «εξουσία» το τεράστιο πρόβλημα της διαχείρισης επικίνδυνων και τοξικών αποβλήτων σε διάφορες περιοχές της χώρας και ιδιαίτερα στην “ΑΜΙΑΝΤΙΤ” στο Δρέπανο της Αχαΐας διότι:

1. Μετά από έξι (6) χρόνια πλήρους αδράνειας στην από 7/11/2011 απόφαση (5266/95937) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, στην οποία σαφώς προσδιοριζόντουσαν οι ΑΜΕΣΕΣ κινήσεις που έπρεπε να γίνουν, ώστε να μεταφερθούν οι ποσότητες των επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων στο εξωτερικό, με το χθεσινό ΔΤ αυτή η μεταφορά δεν αναφέρεται καθόλου. Στην απόφαση αυτή αναφέρονται επίσης και οι τεράστιες ποσότητες επικίνδυνων ρυπασμένων υλικών που στο χθεσινό ΔΤ γίνεται μνεία ότι συνεχίζεται η απόρριψη τέτοιων ποσοτήτων.

2. Στο ΔΤ αναφέρεται ως μέτρο η άμεση φύλαξη και η περίφραξη του χώρου των 140 στρεμμάτων, χωρίς να μπαίνει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα.

Σαφώς στο ΔΤ ο αναπληρωτής ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος αλλάζει θέση, μετά τις πιέσεις που δέχτηκε, απ’ αυτήν που τον Απρίλιο ενώπιον τρίτων είχε διατυπώσει στον πρόεδρο του ΠΑΚΟΕ, ότι δηλαδή ο χώρος της “AMIANTIT” θα είναι αυτός που θα γίνει στην Πελοπόννησο, αντί της Μεγαλόπολης που είχε προσδιοριστεί στους χάρτες του Ε.Σ.Ε.Α.

Επίσης αναφέρεται στο ΔΤ, ότι η διαχείριση των υγειονομικών και νοσοκομειακών αποβλήτων παρά το γεγονός ότι έπρεπε από το 2005 να έχουν προσδιοριστεί οι μέθοδοι και ο χώρος διάθεσης. Εν τούτοις θρασύτατα γράφεται ότι «δεν έχει ακόμα ανακληθεί καμία σχετική πρωτοβουλία» και αναρωτιόμαστε τι γίνεται μ ’αυτά; ζητάμε άμεση απάντηση.

3. Στην συνέχεια του ΔΤ, αναφέρεται ότι «όλοι οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να αναλάβουν κοινές πρωτοβουλίες» και δεν κάνουν καμία νύξη για την υφιστάμενη από το 2011 απόφαση που είναι άμεσα εφαρμοστέα. Αυτή η έλλειψη «πολιτικού ήθους» από τους κρατούντες μας ανησυχεί ιδιαίτερα.

4. Τα άμεσα μέτρα που προτείνονται, είναι κακή αντιγραφή της προαναφερόμενης απόφασης και κυριολεκτικά, κατά την δική μας άποψη, ρίχνουν στάχτη στα μάτια των κατοίκων της περιοχής που σίγουρα ανησυχούν. Όλα αυτά που αναφέρονται στο ΔΤ για τη λήψη άμεσων μέτρων αποδεικνύουν το έντονο πρόβλημα της επικινδυνότητας αφενός, και της εγκατάληψης από την πολιτεία αφετέρου και την ατυχία των πολιτών που κατοικούν εκεί.

5. Άκαιρα το σκέφτηκαν οι κρατούντες ότι πρέπει το ΣΤΕ να επισπεύσει τις διαδικασίες γιατί υφίσταται πρόβλημα ασφαλείας της Δημόσιας Υγείας. Τι έκαναν δέκα χρόνια και πλέον οι εξουσιαστές μας;

6. Οι κύριοι της έκτασης (Εθνική Τράπεζα) είναι ενημερωμένοι από το 2011 και δεν έκαναν απολύτως τίποτα.

7. Το κερασάκι στην τούρτα μετά τις αναφορές για επικίνδυνα και τοξικά απόβλητα για άμεση διαχείριση τους έρχεται η τελευταία παράγραφος (προστέθηκε στο τέλος) που αναφέρεται σε μετρήσεις που διενεργήθηκαν πρόσφατα και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. 

Το ΠΑΚΟΕ ως υπεύθυνος φορέας που λειτουργεί 37 ολόκληρα χρόνια, αφενός ερωτά και απαιτεί άμεσα απαντήσεις από την εξουσία και αφετέρου δηλώνει: 

A) ΕΡΩΤΑ

1. Όλες αυτές οι πρόσφατες κινητοποιήσεις της εξουσίας ξεκίνησαν από το ΠΑΚΟΕ τον Απρίλιο και τώρα με το ΔΤ του 210/19-6-017. Τι κάνατε δέκα χρόνια πριν και ιδιαίτερα μετά την απόφαση του 2011 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης;

2. Σκοπεύετε να μεταφέρετε τα επικίνδυνα και τοξικά απόβλητα του αμιάντου στην Ευρώπη ή να τα εξαφανίζεται με την τελευταία τεχνολογία του Πλάσματος;

3. Ποιο είναι το άμεσο χρονοδιάγραμμα της απομάκρυνσης των επικίνδυνων και τοξικών αποβλήτων από το Δρέπανο;

4. Έχετε κατά νου να αναζητήσετε τους υπεύθυνους γι αυτή την εγκατάλειψη της περιοχής;

5. Δεν θεωρείτε ότι είναι σχήμα οξύμωρο να δηλώνετε σε ολόκληρο το ΔΤ την ανησυχία σας για την δομή του χώρου και τον κίνδυνο που εγκυμονεί και ταυτόχρονα να δηλώνετε ότι οι αναλύσεις σας δεν ενέχουν καμία ανησυχία;

Β) ΔΗΛΩΝΕΙ

1. Την άμεση καταγγελία στον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, τον Εισαγγελέα και τον Επιθεωρητή, εναντίον των αρχών για την εγκατάλειψη και τη αδιαφορία που επιδεικνύουν.

2. Την άμεση καταγγελία στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε για την χύδην εγκατάλειψη 1.5 εκατομμυρίων τόνων αποβλήτων αμιάντου σε ολόκληρη τη χώρα.

3. Την άμεση αποστολή δειγμάτων αποβλήτων αμιάντου σε δύο Παν/μια της Γερμανίας για τον προσδιορισμό της επικινδυνότητας τους.

4. Εν ονόματι πολλών κατοίκων που μας έχουν καταγγείλει γεγονότα και των συγγενών των εργαζομένων που πέθαναν από καρκίνο, την άμεση προσφυγή μας στα ποινικά και αστικά δικαστήρια για την αποκατάσταση των δικαιωμάτων τους.

Τέλος, αναρωτιόμαστε 
ΑΡΑΓΕ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΥΝΟΜΟΥΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ;

ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ 
ΠΑΚΟΕ


http://www.zougla.gr/perivallon/article/epikindina-gia-tous-katikous-tis-axaias-ta-toksika-apovlita-tis-amiantit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου