Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Μαλλιά κουβάρια στην «portable» κυβέρνηση


Η επόμενη μέρα από την επεισοδιακή ψήφιση του ΕΝΦΙΑ βρίσκει το κυβερνητικό στρατόπεδο πληγωμένο, αλλά και διχασμένο όσο ποτέ άλλοτε. Μόνο στα χέρια δεν ήρθαν Βενιζέλος-Χρυσοχοίδης χθες στο ΠΑΣΟΚ, νέα διαφοροποίηση 62 γαλάζιων βουλευτών από την κυβερνητική γραμμή. Και ενώ οι δανειστές αυξάνουν τις πιέσεις για την πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων, το Μέγαρο Μαξίμου καταγγέλλει επισήμως γελοιογραφίες που αμφισβητούν τις σεξουαλικές επιδόσεις του πρωθυπουργού!

Στη Χαριλάου Τρικούπη, η νέα διαμάχη ξέσπασε στην χθεσινή σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών, όταν ο κ. Χρυσοχοΐδης χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ «portable», υπονοώντας ότι το μεταφέρει μαζί του ο κ. Βενιζέλος, που όταν απουσιάζει το κόμμα υπολειτουργεί. Από την έκρηξη που ακολούθησε , το πιο ενδιαφέρον σημείο είναι ότι ο υπουργός Μεταφορών διατύπωσε ερωτήματα με αφορμή την δήλωση του Α. Λοβέρδου ότι θεωρεί πολύ πιθανό να εκλεγεί Πρόεδρος με 190 ψήφους. « Από που προκύπτουν οι 190 ψήφοι; Αυτά είναι άρρωστα φαινόμενα», ρώτησε ο κ. Χρυσοχοΐδης, υπονοώντας προφανώς παρασκηνιακές μεθοδεύσεις εξαγοράς βουλευτών ή και συναλλαγών με την Χρυσή Αυγή. «Αυτά τα λέει μόνο ο Κωνσταντόπουλος και η Κωνσταντοπούλου! Αν έχεις κάτι να το πεις!», απάντησε εκνευρισμένος ο κ. Βενιζέλος.
Κατά τα άλλα, σύμφωνα με το φιλοκυβερνητικό "Βήμα" στην συζήτηση επικράτησε μια ..ωραία ατμόσφαιρα. Ο κ. κ. Χρυσοχοίδης είπε ότι δεν υπάρχει κόμμα ούτε λειτουργούν τα όργανα , ότι είναι υπέρ της συγκρότησης της δημοκρατικής παράταξης αλλά μέχρι να συγκροτηθεί θα πρέπει να δοθούν μάχες και αυτές να τις δώσει ένα ισχυρό και όχι portable ΠΑΣΟΚ.
Πρόσθεσε επίσης ότι με την εικόνα του πολιτικού συστήματος να κυνηγά 180 και 120 ψήφους, δεν πρόκειται να έρθει ούτε ένα ευρώ για επενδύσεις στην Ελλάδα. «Αν συνεχιστεί αυτό πάμε σε καταστροφή» συμπλήρωσε. Επανέλαβε την πρόταση που διατύπωσε σε άρθρο του στην Καθημερινή της προηγούμενης Κυριακής, να συμφωνήσει δηλαδή η κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσωπο ενός  Προέδρου της Δημοκρατίας και στο να γίνουν εκλογές το αργότερο τον Δεκέμβριο του 2015.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ του απάντησε ότι δεν συνεννοήθηκε με κανέναν για το άρθρο του που χαρακτήρισε απαράδεκτο.  «Αυτό που μας λες είναι να πετάξουμε λευκή πετσέτα στον ΣΥΡΙΖΑ! Για εμάς προέχει η κυβερνητική σταθερότητα. Δεν μπορούμε να υποκύψουμε στους εκβιασμούς του ΣΥΡΙΖΑ!».
Νέος πονοκέφαλος από 62 βουλευτές
Στο μεταξύ, νέα "μίνι ανταρσία" εκδηλώθηκε χθες στην ΝΔ όταν με ερώτηση τους 62 βουλευτές του κόμματος, ζήτησαν την ακύρωση εγκυκλίου του υπουργείου Εργασίας που προβλέπει την παρακράτηση αποζημιώσεων ή επιδοτήσεων από αγρότες που οφείλουν στον ΟΓΑ. Πρόκειται για εφαρμογή διάταξης που είχε εγκριθεί από τους ίδιους βουλευτές πριν από μερικούς μήνες, αλλά το πιο χαρακτηριστικό για την κατάσταση στο εσωτερικό της ΝΔ είναι ότι την ερώτηση υπογράφουν όχι μόνο οι 30 περίπου βουλευτές από αγροτικές περιοχές αλλά και άλλοι τόσοι που εκλέγονται σε αστικές.
Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική "Καθημερινή" το Μέγαρο Μαξίμου απορρίπτει εισηγήσεις για έκτακτη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, προκείμενου να διασκεδαστούν οι ανησυχίες των βουλευτών που φοβούνται ότι δεν επανεκλεγούν, όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με την εφημερίδα, θα προκαλούσε « ακόμη μεγαλύτερη δραματοποίηση της κατάστασης».
http://tvxs.gr/news/ellada/mallia-koybaria-stin-portable-kybernisi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου