Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Χαρά Καφαντάρη:Το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας - Πάρκο Τρίτση


Το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας δεν είναι η εξόρυξη πετρελαίων






Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β' Αθήνας Χαρά Καφαντάρη στη συζήτηση στο Γ' θερινό τμήμα της Βουλής

 για την κύρωση συμβάσεων που αφορούν στην έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων (18/09/2014).






διαβάστε  το απόσπασμα της ομιλίας της για την τροπολογία που αφορά στο Πάρκο Τρίτση:

Κύριε Υπουργέ, γνωρίζετε ότι αυτή τη στιγμή στο Πάρκο Τρίτση γίνονται εργασίες ασφαλτόστρωσης, ότι ετοιμάζεται να εγκατασταθεί ένα νέο λούνα-πάρκ μέσα στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης, ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης και το μεγαλύτερο θεματικό πάρκο των Βαλκανίων; Η εγκατάλειψη, η απαξίωση από την πολιτεία τόσα χρόνια, ακόμη και από αρνητικές δράσεις και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης –όχι συνολικά, αλλά συγκεκριμένα- έχουν φέρει το Πάρκο Τρίτση εδώ που το έφεραν.


Με το ν.4002/2011 δημιουργήθηκε ο Μητροπολιτικός Φορέας Ανάπλασης-Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, μετά από συγχώνευση του Πάρκου Τρίτση, του Ελαιώνα και του αντίστοιχου του Κηφισού. Θα ήθελα να βάλω ένα θέμα: Δεν έχει γίνει κανένας διαχειριστικός έλεγχος μέχρι σήμερα, ούτε πριν για το πόσα χρήματα είχαν δοθεί στο Πάρκο, αλλά ακόμη και μετά τη συγχώνευση δεν έχει γίνει απολογισμός από το τελευταίο διοικητικό συμβούλιο.
Επίσης, θα ήθελα να τονίσω ότι αυτή τη στιγμή έχει καταληφθεί το Πάρκο από τρίτους και κανείς δεν γνωρίζει ποια είναι η σημερινή του έκταση. Ακόμη και ο Συνήγορος του Πολίτη, όταν ζήτησε ενημέρωση, δεν πήρε απάντηση για τα όρια του Πάρκου.
Όσον αφορά τη μεταβίβαση του Πάρκου στον ΑΣΔΑ, όταν έγινε ο ΑΣΔΑ, οι συνθήκες ήταν διαφορετικές. Σήμερα έχουμε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση και ως ΣΥΡΙΖΑ μιλάμε για διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του Πάρκου, θεσμική θωράκιση κατά της ιδιωτικοποίησής του και δημιουργία φορέα, με τη συμμετοχή πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης, πανεπιστημίων, του ΥΠΕΚΑ -για να είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση- και φορέων, όπως η Ορνιθολογική Εταιρεία ή οι φορείς κατοίκων κ.λπ. Τέλος, με βάση την τροπολογία, η χρηματοδότηση του Πάρκου θα προέρχεται μόνο από το «Πράσινο Ταμείο» και μόνο για πέντε χρόνια. Γι’ αυτό, το ΥΠΕΚΑ αντίστοιχα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου