Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

(Εξαιρετικός) Τσίπρας: Γιατί ήρθα στο «στόμα του λύκου»



«Ήρθα στο “στόμα του λύκου” γιατί είναι καλύτερα να ακούς κάποιον απευθείας, ακόμη και εάν έχει διαφορετική γνώμη», δηλώνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερδία «La Stampa», σχετικά με τη συμμετοχή του στο Φόρουμτου Ιδρύματος Αμπροζέτι στην Ιταλία. «Ήρθα για να πω ότι το φάρμακο που επέλεξαν για την κρίση, η δημοσιονομική πειθαρχία και η λιτότητα, δεν είναι μόνο λανθασμένο, αλλά και επιζήμιο», προσθέτει.

Σε ερώτηση αν είναι «σκληρό το τίμημα που πληρώνει η Αθήνα για τα λάθη του παρελθόντος», σχετικά με τους προϋπολογισμούς του κράτους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει ότι «η κρίση δεν αποτελεί ένα πρόβλημα της Ελλάδας, της Ιταλίας ή της Ισπανίας, αλλά αποτελεί ένα δομικό πρόβλημα».
«Σίγουρα, δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στα μεγάλα ελλείμματα του παρελθόντος, αλλά καμία χώρα δεν μπορεί να έχει ένα χρέος σχεδόν διπλάσιο του ΑΕΠ της, γιατί μόνο το κόστος για τους τόκους συνθλίβει οποιαδήποτε δυνατότητα ανάπτυξης», αναφέρει.
Σε ό, τι αφορά το δημόσιο χρέος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπογραμμίζει ότι «χρειαζόμαστε μια λύση όπως το 1953 βρέθηκε μια λύση, στο όνομα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, για τα πολεμικά χρέη της Γερμανίας».
Επίσης, επισημαίνει ότι «εάν στην Ευρώπη συνεχιστεί η στασιμότητα και ο αποπληθωρισμός κινδυνεύουμε να αντιμετωπίσουμε όχι μόνο μια ευρωπαϊκή, άλλα μια παγκόσμια ύφεση».
Παράλληλα, τονίζει ότι κρίση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί «με πολιτικούς όρους και «σε μια Ευρώπη που να είναι πιο δημοκρατική». Ωστόσο, προσθέτει, «σήμερα συζητούν 27 αλλά στο τέλος γίνεται αυτό που θέλει η Μέρκελ».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προτείνει, ακόμη, «μια πιο ριζοσπαστική προσέγγιση», καθώς «πρέπει να σπάσει το σημερινό πλαίσιο της δημοσιονομικής πειθαρχίας στους προϋπολογισμούς και της λιτότητας που μας οδηγεί ταχύτατα προς τη στασιμότητα και τον αποπληθωρισμό».
http://tvxs.gr/news/ellada/tsipras-giati-irtha-sto-stoma-toy-lykoy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου