Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΟΣΜΟΠΛΗΜΜΥΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

(Σάββ. 06/09/14 - 21:10)
Η ΛΑΟΘΑΛΑΣΣΑ ΤΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΣΤΕΛΝΕΙ ΠΑΝΤΟΥ ΜΗΝΥΜΑ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ
Ένα μεγάλο πλήθος δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών συμμετείχε στις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν το Σάββατο το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη από Συνδικάτα, κοινωνικά κινήματα και δυνάμεις τηςΑριστεράς, στα εγκαίνια της 79ηςΔΕΘ, που έγιναν μέσα σε συνθήκες αυστηρότατων αστυνομικών μέτρων για την προστασία του μνημονιακού πρωθυπουργού, ο οποίος για άλλη μια φορά με την ομιλία του το μόνο που ουσιαστικά υποσχέθηκε ήταν η συνέχιση των ανθρωποκτόνων μνημονιακών πολιτικών.


Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή(05/09) το απόγευμα με συγκέντρωση και πορείαενστόλων, συνεχίστηκαν το πρωί του Σαββάτου (06/09) από τους καθηγητές μέσης εκπαίδευσης καθώς και από τις μητέρες των βρεφών και νηπίων που αποκλείστηκαν από τους παιδικούς σταθμούς και από τους λεηλατηθέντες από το PSΙ μικροομολογιούχους.
Η κορύφωση όμως των κινητοποιήσεων πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου με τις συγκεντρώσεις και τα συλλαλητήρια που διοργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο Θες/νίκης, η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Ενώσεων Θεσσαλονίκης και δεκάδες κλαδικών ομοσπονδιών καιπρωτοβάθμιων εργατικών σωματείων στο άγαλμα του Βενιζέλου. Το ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκε στην πλατεία Αριστοτέλους, ενώ οι οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και οι Επιτροπές Κατοίκων της Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές, στην πλατεία Αγ. Σοφίας.
Στη συγκέντρωση, στο άγαλμα του Βενιζέλου, που διοργάνωσαν τα Συνδικάτα, συμμετείχε με πολύμαζική προσυγκέντρωση και διακριτό μπλοκ ο ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής των κοινοβουλευτικό εκπρόσωπό του, Π.Λαφαζάνη, τον γραμματέα της ΚΕ, Δ. Βίτσα, τον τομεάρχη εργασίας, Δ. Στρατούλη, τον υπεύθυνο αγροτικής πολιτικής, Τ. Κανταρά και δεκάδες βουλευτές του κόμματος.
Στη συγκέντρωση αυτή έδωσαν δυναμικό παρών οι απολυμένες καθαρίστριες του Υπ. Οικονομικών, οι απολυμένοι σχολικοί φύλακες, οι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ, της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, οι απολυμένοι της ΕΤ3, η ΟΛΜΕ, η ΠΟΕ-ΟΤΑ, άλλα συνδικάτα και φοιτητικοί σύλλογοι καθώς και 12 ομοσπονδίες επαγγελματοβιοτεχνών.
ΜΑΖΙΚΗ ΚΑΙ ΜΑΧΗΤΙΚΗ Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ
Στη συνέχεια, από το άγαλμα του Βενιζέλου μέσω Εγνατίας και Ελ. Βενιζέλου, ξεκίνησε μια μαζικότατη και αγωνιστική πορεία με κατεύθυνση τον χώρο της ΔΕΘ.
Η ατμόσφαιρα δονούνταν από συνθήματα για την ανατροπή της κυβέρνησης των μνημονίων και της τρόικας, με κυρίαρχα συνθήματα: «Ή εμείς ή αυτοί», «Ανατρέπουμε τα μνημόνια τους διώχνουμε τώρα», «Καθηγητές και φύλακες πίσω στα σχολεία και οι καθαρίστριες να μπουν στα υπουργεία», «Πωλείται το νερό – Πωλείται η ζωή», «θέλουμε εργασία και όχι ανεργία», «Δεν έχουμε – δεν πληρώνουμε τον ΕΝΦΙΑ».
Χαρακτηριστικό γεγονός αποτέλεσε η συγκινητικά θερμή υποδοχή των διαδηλωτών στο μπλοκ των απολυμένων καθαριστριών του Υπ. Οικονομικών, το οποίο βρέθηκε στην κεφαλή της πορείας με το σύνθημα «Σηκώνουμε το γάντι, επαναπρόσληψη τώρα», στηρίζοντας έμπρακτα τον ηρωικό καιμακροχρόνιο αγώνα τους.
Στο τέλος όλες οι συγκεντρώσεις και πορείες ενώθηκαν σε ένα απέραντο ανθρώπινο ποτάμι, που πλημμύρισε όλη τη Θεσσαλονίκη.
Η μεγάλη επιτυχία της παλλαϊκής κινητοποίησης στη ΔΕΘ σηματοδοτεί την αφετηρία μιας νέας αγωνιστικής πορείας και αντεπίθεσης του εργατικού και λαϊκού κινήματος, που θα συνενώνει συνδικάτα, κοινωνικά κινήματα, Επιτροπές «Δεν έχω – Δεν πληρώνω» του ΕΝΦΙΑ, σε ένα μεγάλο λαϊκό, κοινωνικό κίνημα ανατροπής της μνημονιακής κυβέρνησης.
Τώρα είναι η ώρα, ως συνέχεια αυτής της μεγάλης κινητοποίησης, να αναληφθούν πρωτοβουλίες από τις ταξικές αγωνιστικές δυνάμεις, και κυρίως το ΜΕΤΑ, για συντονισμό του συνδικαλιστικού κινήματος στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η αναγκαία κλιμάκωση και αποτελεσματικότητα, καθώς και να ανοίξει ένας νέος νικηφόρος κύκλος κοινωνικών αγώνων.
Οι εργαζόμενοι, οι νέοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι και οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες και αγρότες, πουδίνουν σκληρούς αγώνες εδώ και τέσσερα χρόνια για την ανατροπή των βάρβαρων μνημονιακών πολιτικών έχουν τη δυνατότητα να ξεπεράσουν τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, να προωθήσουν την ενότητα δράσης στην πολιτική και κοινωνική Αριστερά και να οικοδομήσουν έναμαζικό, ενωτικό, μαχητικό και νικηφόρο κοινωνικό και πολιτικό κίνημα ανατροπής.
Οι δυνάμεις της Αριστεράς και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς καμιά καθυστέρηση θα πρέπει με αποφασιστικότητα, σταθερότητα, συμπαράταξη και κοινές δράσεις, να γίνουν η ψυχή αυτής της αναγκαίας υπερπροσπάθειας για τη μεγάλη πολιτική ανατροπή και για την Κυβέρνηση των δυνάμεων της Αριστεράς, που θα προωθήσει ελπιδοφόρες και προοδευτικές εξελίξεις για το λαό και τη χώρα μας.
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΑΦΑΖΑΝΗ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
"Ο Α. Σαμαράς από το από το Βελλίδειο της Θεσσαλονίκης μοίρασε «ψίχουλα» και έταξε «θα». Με «ψίχουλα» όμως και «θα» δεν υπάρχει περίπτωση να ξεκολλήσει αυτός ο τόπος από το μνημονιακό βάλτο.
Το μήνυμα ελπίδας έρχεται από τη Θεσσαλονίκη. Η εργατική κοσμοπλημμύρα της Θεσσαλονίκης στέλνει παντού, σε όλη την Ελλάδα, ένα δυνατό κάλεσμα προοδευτικής ανατροπής.
Η Θεσσαλονίκη γίνεται αφετηρία μεγάλων φθινοπωρινών κοινωνικών αγώνων που θα κάνουνπαρελθόν την κυβέρνηση των μνημονίων και θα φέρουν στο προσκήνιο μια Κυβέρνηση της Αριστεράς για την προοδευτική ανασυγκρότηση της χώρας."

Σάββατο 06 Σεπτεμβρίου 2014

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=17603:2014-09-06-18-07-23&catid=81:kivernisi&Itemid=198


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου