Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΤΕΛ

(Δευτ.01/09/14-11:35)
ΑΠΟΛΥΣΑΝ ΗΔΗ 55-ΧΡΟΝΟ ΟΔΗΓΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ
ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΚΕΡΚΟΠΟΡΤΑ ΓΙΑ ΜΑΖΙΚΕΣ ΑΝΑΙΤΙΟΛΟΓΗΤΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΠΑΝΤΟΥ
Το δρόμο για απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέακαι αντικατάστασής τους με φθηνό εργατικό δυναμικό άνοιξε η κυβέρνηση με την έκδοση... αυγουστιάτικα Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες λεωφορείων των KTEΛ να απολύουν εργαζομένους αναιτιολόγητα.

H κυβέρνηση είχε επιχειρήσει να τροποποιήσει το σχετικό νόμο αλλά προκειμένου να παρακάμψει τις αντιδράσεις προχώρησε στη ρύθμιση «διά της πλαγίας οδού».
Το ΠΔ (ΦΕΚ Α΄161/2014) που υπογράφτηκε στις 13 Αυγούστου δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες και μετόχους των ΚΤΕΛ να απολύουν οδηγούς χωρίς καμία απολύτως αιτιολογία, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την απελευθέρωση των απολύσεων, ενώ είναι φανερό ότι η σχετική ρύθμιση θα χρησιμοποιηθεί ως όχημα για την απόλυση παλαιών εργαζόμενων με στόχο την πρόσληψη νέων φθηνών υπαλλήλων.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη σχετική ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ“Πρόκειται, δηλαδή, επί της ουσίας για απελευθέρωση των απολύσεων καθώς αυτές θα μπορούν να γίνονται χωρίς να απαιτείται η συνδρομή κάποιου συγκεκριμένου λόγου.”
Η κυβέρνηση με τη ρύθμιση αυτή παρακάμπτει προκλητικά και για πολλοστή φορά τη Βουλή και προχωρά στην εγκαθίδρυση ενός εργασιακού μεσαίωνα ενώ η ανεργία καλπάζει αγγίζοντας το 30%.
Ήδη με βάση το ΠΔ έγινε η πρώτη απόλυση εργαζόμενου στα ΚΤΕΛ, ενός 55χρονου οδηγού, μέσα στον Δεκαπεντάγουστο.
Την απόλυση αυτή αλλά και τη συνολικότερη ρύθμιση έχει καταγγείλει η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδος (ΟΣΜΕ), ενώ τα εργατικά συνδικάτα ζητούν την άμεση απόσυρση του ΠΔ.
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ: "ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ"
Για την πρώτη απόλυση εργαζομένου στα ΚΤΕΛ, μετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος μέσα στο Δεκαπενταύγουστο που προέβλεπε την απελευθέρωση των απολύσεων στα ΚΤΕΛ όλης της χώρας, μίλησε στο Κόκκινο ο Θεμιστοκλής Αμπλάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδος (ΟΣΜΕ).
Στις 29 Αυγούστου σημειώθηκε η πρώτη απόλυση ενός 55χρονου οδηγού κατ’  επίκληση του προεδρικού αυτού διατάγματος (94/2014) στην Καλαμάτα. Το κύμα απολύσεων φαίνεται πως ξεκινάει ήδη πριν μπει ο Σεπτέμβριος, ενώ επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι των εργαζομένων ότι το συγκεκριμένο διάταγμα θα οδηγήσει σε απολύσεις παλαιών εργαζομένων με στόχο την πρόσληψη νέων φθηνών υπαλλήλων.
ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΎ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΤΕΛ ΖΗΤΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Τη λήψη νομοθετικής πρωτοβουλίας, με την οποία να ανακαλείται το Προεδρικό Διάταγμα, που επιτρέπει τις απολύσεις χωρίς αιτιολόγηση στα ΚΤΕΛ όλης της χώρας, ζητά με ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ).
Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου