Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: Ακόμη και να καταργηθούν οι συντάξεις, δεν σώζονται τα ταμεία

Ανεργία μέχρι και 23% το 2020, σταδιακή κατάρρευση των αποθεματικών του ασφαλιστικού συστήματος, με οριακό έτος για τις εξελίξεις το 2016, αλλά και κορύφωση του δημογραφικού προβλήματος της Ελλάδας από το 2044, οπότε -με βάση τη σημερινή τάση στην αναλογία γεννήσεων/θανάτων- αναμένεται να σταματήσει η φυσική εξέλιξη του ελληνικού πληθυσμού, "βλέπει" το Ινστιτούτο Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ, στην ετήσια έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, που παρουσιάστηκε σήμερα, στη Θεσσαλονίκη.

ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: Ακόμη και να καταργηθούν οι συντάξεις, δεν σώζονται τα ταμεία
"[...] Ακόμη και αν καταργηθούν οι συντάξεις, το σύστημα θα παραμείνει ελλειμματικό, αν δεν ληφθούν μια σειρά από μέτρα, όπως: το σταμάτημα της λιτότητας, η αύξηση των μισθών, η τόνωση της εγχώριας ζήτησης μέσω και της μείωσης των τιμών των προϊόντων, η στροφή των ελληνικών επιχειρήσεων στην εξυπηρέτηση και της εξωτερικής ζήτησης και, μακροπρόθεσμα η βελτίωση της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, μέσω της επένδυσης στην τεχνολογική και παραγωγική ανασυγκρότηση", σημείωσε ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου, Σάββας Ρομπόλης.

Πρόσθεσε ότι είναι πλέον αναγκαία η δημιουργία νέου πλαισίου χρηματοδότησης του συνταξιοδοτικού συστήματος με την ανεύρεση νέων πόρων εκτός κρατικού προϋπολογισμού.
Ζητούνται πρόσθετα 950 εκατ. για το 2016
Όπως είπε, για να πληρωθούν οι συντάξεις το 2016, το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης (ΣΚΑ) θα πρέπει, εκτός από τις εισφορές και την κρατική χρηματοδότηση, να βρει πρόσθετους πόρους ύψους 950 εκατ. ευρώ, οι οποίοι αυξάνονται σε 1,4 δισ. ευρώ για το 2017 και 2,5 δισ. για το 2018.
ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: Ακόμη και να καταργηθούν οι συντάξεις, δεν σώζονται τα ταμεία
Τα πράγματα "σκουραίνουν" περαιτέρω μετά το 2023, καθώς στην περίοδο που ξεκινά το συγκεκριμένο έτος και ολοκληρώνεται το 2028 αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν περίπου 380.000 "baby boomers" (σ.σ. η γενιά των γεννηθέντων μεταξύ 1946 και αρχών της δεκαετίας του '60), που θα προστεθούν στα 3 εκατ. συνταξιούχων.
"Για να πάρουν σύνταξη άλλα 380.000 άτομα, το ΣΚΑ θα χρειαστεί το 2023 πρόσθετους πόρους 3,8 δισ. και το 2028 περί τα 6,5 δισ. ευρώ", επισήμανε ο κ.Ρομπόλης.
"Έρχονται μελαγχολικά χρόνια"
Ο ίδιος σημείωσε ότι αν δεν ληφθούν όλα τα προαναφερθέντα μέτρα, "το διάστημα 2015-2025 θα είναι περίοδος στασιμότητας και τα χρόνια που θα ακολουθήσουν προβλέπονται μελαγχολικά". Ισχυρίστηκε δε ότι όλα τα μέτρα που ελήφθησαν τα τελευταία χρόνια για το ασφαλιστικό κατόρθωσαν να μεταθέσουν το έτος της κρίσης κατά μόλις 24 μήνες (από το 2014 στο 2016), αφού η αύξηση της ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας και η αδυναμία πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών ασκούν μεγάλες πιέσεις στις αντοχές του συστήματος.
Οι προβλέψεις για την ανεργία
Όσον αφορά την ανεργία, το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ προβλέπει ότι αυτή θα διαμορφωθεί σε 22%-23% το 2020 (1.150.000 άτομα), με ό,τι αρνητικό συνεπάγεται αυτή η εξέλιξη για τον κρατικό προϋπολογισμό, τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης και συνολικά την ελληνική οικονομία, που διατηρεί επίπεδο ανεργίας μεγαλύτερο του 1.000.000 ατόμων επί μία δεκαετία.
Ήδη, στο διάστημα 2010-2013, ο αριθμός των θέσεων εργασίας στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 20% ή 930.000 άτομα, ενώ στο ίδιο διάστημα ο μέσος πραγματικός μισθός συρρικνώθηκε κατά 21% έναντι του 2009. "Για να γίνει αυτό που είπε ο πρωθυπουργός, δηλαδή να έχουμε 700.000 νέες θέσεις εργασίας μέχρι το 2020, χρειάζεται το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 8% ετησίως", πρόσθεσε ο κ.Ρομπόλης.
Ο κ.Ρομπόλης ανέφερε ακόμη ότι, παρά τη σημαντική αύξηση του αριθμού των ανέργων κατά την περίοδο 2010-2014, ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων μειώνεται, με αποτέλεσμα οι επιδοτούμενοι άνεργοι να αντιστοιχούν από το 1/3 του συνόλου των ανέργων τον Ιανουάριο του 2010, στο 10,3% τον Απρίλιο του 2014 και στο 8,3% τον Ιούνιο του 2014.
Επισήμανε τέλος ότι από το 2010 μέχρι το 2013 οι μισθωτοί στην Ελλάδα έχασαν ουσιαστικά 30 δισ. ευρώ, ενώ η μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας κατά 16% στο διάστημα 2009-2013 υπολογίζεται ότι μεταφράζεται μόνο κατά το ένα πέμπτο σε μείωση τιμών προϊόντων -και άρα αύξηση ανταγωνιστικότητας- και κατά τα υπόλοιπα τέσσερα πέμπτα σε ενίσχυση κερδοφορίας για τις επιχειρήσεις.
Δηλώσεις για το ενιαίο ταμείο και την απελευθέρωση των απολύσεων
Ερωτηθείς για τα φλέγοντα ζητήματα της διαφαινόμενης πρόθεσης συγχώνευσης των ασφαλιστικών ταμείων σε ένα, την απελευθέρωση των απολύσεων και την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, δήλωσε: "Το ζήτημα δεν είναι αν θα είναι ένα ή τρία τα ταμεία, αλλά πώς θα είναι οργανωμένα και τι παροχές θα δίνουν [...] Σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση των απολύσεων και την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου η κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν έχει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να τα προωθήσει".
Από την πλευρά του, σχετικά με το ενιαίο ταμείο ο κ.Ρομπόλης επισήμανε ότι τα αποθεματικά των ταμείων είναι οριακά και ανέρχονται σε μόλις 4,5 δισ. ευρώ (το ποσόν που αντιστοιχεί σε συντάξεις δύο μηνών), ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση φαίνεται να πηγαίνει πράγματι σε ένα ταμείο "κι αυτό θα οδηγήσει σε μείωση συντάξεων όλων των ταμείων που έχουν εσωτερικές διαφορές, με την ελπίδα να εξασφαλιστεί η ενίσχυση του συρρικνωμένου αποθεματικού τους. Ούτε αυτό, όμως, θα είναι αρκετό για να ανταποκριθεί το ασφαλιστικό σύστημα στις υποχρεώσεις του".
Για την απελευθέρωση των απολύσεων, επισήμανε ότι πράγματι σε άλλες χώρες, όπως αυτές του ευρωπαϊκού Βορρά, υπάρχει μεγαλύτερο επιτρεπόμενο όριο, αλλά εκεί οι άνεργοι επανεντάσσονται ταχύτητα στην αγορά εργασίας, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα, που το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων είναι πολύ υψηλό. Πρόσθεσε τέλος ότι με βάση τα στοιχεία του ΙΝΕ, σήμερα δεν παίρνει ταμείο ανεργίας ούτε ένα στους δέκα άνεργους Έλληνες._
Παναγόπουλος: Τα συλλαλητήρια στη ΔΕΘ δεν είναι εθιμοτυπικά
"Τα συλλαλητήρια της ΔΕΘ δεν είναι εθιμοτυπικά. Αποτελούν κάθε χρονιά την έναρξη μιας νέας αγωνιστικής σεζόν" για τις διεκδικήσεις του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, απαντώντας στα όσα -όπως είπε- έχουν κατά καιρούς ειπωθεί για δήθεν εθιμοτυπικό χαρακτήρα των κινητοποιήσεων, που πραγματοποιούνται κάθε Σεπτέμβριο στην πόλη, με την ευκαιρία της επίσκεψης του εκάστοτε πρωθυπουργού στη γενική έκθεση.
Με την ευκαιρία τής συνέντευξης Τύπου του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, ο ίδιος χαρακτήρισε την πολιτική της κυβέρνησης ως αδιέξοδη, αντεργατική, αντιδημοκρατική και αυταρχική, ενώ είπε χαρακτηριστικά:
«Μπαίνουμε σε μία πολύπλοκη πολιτική πραγματικότητα, που έρχεται να τροφοδοτήσει την οικονομική κρίση. Θα υπάρξουν νομίζω εξελίξεις, όπου θα δούμε να συμβαίνει το αντίστροφο από ό,τι το 2010, όταν ήταν οι οικονομικές εξελίξεις, που προκάλεσαν πολιτικές ανακατατάξεις».
Ο κ.Παναγόπουλος επισήμανε ακόμη ότι, όπως πληροφορήθηκε σήμερα, στις 2 Οκτωβρίου πρόκειται να επισκεφτεί την Ελλάδα κλιμάκιο της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, μαζί με δύο πανεπιστημιακούς νομικούς, ώστε να δρομολογηθεί η προσφυγή στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την πράξη 6 του υπουργικού συμβουλίου, βάσει της οποίας μεταφράστηκαν σε μέτρα οι προβλέψεις του Μνημονίου 2.
"Η απόφαση του Δικαστηρίου θα είναι υποχρεωτικά εκτελεστή από την ελληνική διοίκηση”, τόνισε ο κ. Παναγόπουλος και πρόσθεσε ότι οι νομικοί είναι αισιόδοξοι για την έκβαση της υπόθεσης καθώς υπάρχουν "καραμπινάτα δεδικασμένα".
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ άσκησε επίσης σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για το Προεδρικό Διάταγμα, που όπως είπε "πέρασε νύχτα" για την την απελευθέρωση των απολύσεων στα ΚΤΕΛ, ενώ αναφερόμενος στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) τον χαρακτήρισε άδικο και πολύ αδιαφανή και πρόσθεσε ότι επιβάλλεται να δοθεί σε δημόσια συζήτηση με τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς φορείς ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται το ποσόν που καλείται να πληρώσει κάθε πολίτης.
Πρόσθεσε ότι με βάση αποφάσεις του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Καρλσρούης και γαλλικών δικαστηρίων, η απρόσοδος ιδιοκτησία δεν φορολογείται. "Στο εξωτερικό έχουν βρει λύσεις με συνταγματικές διατάξεις, αλλά "στην Ελλάδα μας θέλουν Ευρωπαίους μόνο όταν θέλουνε να είμαστε φορολογικά υποζύγια".
Ο ίδιος σημείωσε ότι το ελληνικό συνδικαλιστικό κίνημα είναι πολύ δραστήριο, αφού τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί 40 γενικές απεργίες, όταν σε άλλες χώρες, που υποφέρουν εξίσου από την κρίση, έχουν γίνει μόνο μία ή δύο. Τους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ στη Θεσσαλονίκη χαιρέτισε ο πρόεδρος του τοπικού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου (ΕΚΘ), Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=64059108

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου