Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

(Χα, Χα, Χα)! Γ. Παπαντωνίου: Το διπλό λάθος του Σημίτη και οι ευθύνες στον Παπανδρέου για το μνημόνιο

 

Φως στις αθέατες πλευρές των γεγονότων που καθόρισαν την πορεία της χώρας τα τελευταία 30 χρόνια ρίχνει ο Γιάννος Παπαντωνίου μέσα από το βιβλίο του "Στάσεις και Αποστάσεις", που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Παπαζήση. Ο. Παπαντωνίου περιγράφει, μεταξύ άλλων, τις δυσκολίες προς την ΟΝΕ, την προσπάθεια εκσυγχρονισμού, τα αίτια της κρίσης και το μνημόνιο.

Το βιβλίο, αποσπάσματα του οποίου προδημοσιεύει η εφημερίδα Έθνος, έχει έντονα αυτοβιογραφικά στοιχεία, ξεκινώντας από τα παιδικά του χρόνια. Γεννήθηκε στο Παρίσι, μεγάλωσε στα Εξάρχεια και από εκεί βρέθηκε στο Κέιμπριτζ. Δραστηριοποιήθηκε πολιτικά στις τάξεις του ΚΚΕ Εσ. μέχρι το 1980, οπότε δέχτηκε τηλεφώνημα από τον Ανδρέα Παπανδρέου, ανοίγοντας με αυτό τον τρόπο το κεφάλαιο της πολιτικής του δράσης.
Η υποτίμηση και το κλείδωμα της ΟΝΕ
Ο Γ. Παπαντωνίου κλήθηκε στα τέλη του 1997 να αντιμετωπίσει την πίεση των αγορών στη δραχμή, που προεξοφλούσαν μία υποτίμηση του νομίσματος πριν από τα τέλη του 1998, οπότε και ολοκληρωνόταν το χρονοδιάγραμμα της ένταξης της Ελλάδας στον μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών της ΕΕ, που αποτελούσε αποφασιστικό βήμα για την ΟΝΕ.
"Έπρεπε να τηρηθεί απόλυτη εμπιστευτικότητα. Τυχόν διαρροή θα οδηγούσε σε μεγάλη κερδοσκοπική επίθεση στη δραχμή, που θα ανέτρεπε τα επιτεύγματα της οικονομικής πολιτικής καθιστώντας ανέφικτη την ένταξη", αναφέρει ο κ. Παπαντωνίου, που χαρακτήρισε το όλο εγχείρημα "οιονεί στρατιωτική επιχείρηση".
Το επόμενο χρονικό διάστημα ακολούθησε διάψευση της επικείμενης υποτίμησης και η διαμόρφωση μίας επιχειρηματολογίας για το άσκοπο μίας τέτοιας ενέργειας. Ακολούθησε μία σκληρή διαπραγμάτευση με τους Γερμανούς, που εκτιμούσαν ότι η κάλυψη της ανταγωνιστικότητας απαιτούσε υποτίμηση 20% ενώ ο κ. Παπαντωνίου είχε εισηγηθεί 10%. Οι συζητήσεις οδήγησαν σε αδιέξοδο, οπότε ζητήθηκε η παρέμβαση του πρωθυπουργού Κώστα Σιμήτη στον καγκελάριο Χέλμουτ Κολ, αλλά η γερμανική απάντηση ήταν εμφίσημη. Έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις η υποτίμηση έκλεισε στο 12%.
Η ισοτιμία κλείδωσε στις 375 δραχμές ανά ECU. "Τον Ιανουάριο του 2000 ζητήσαμε ανατίμηση της δραχμής για να εναρμονιστεί η ισοτία της με την τιμή των αγορών" ανέφερε ο κ. Παπαντωνίου.
Τον Ιούνιο του 2000 επικυρώνεται στο Ecofin η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ. "Ήταν κορυφαία στιγμή της μεταπολίτευσης. Το κύρος των δύο ηγετών του, Ανδρέα Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη, βοήθησε στην εξασφάλιση της θετικής στάσης. Όμως πρέπει να αναφερθεί ότι ότι υπήρχαν ισχυρές αντιδράσεις στο συνδικαλιστικό και το κομματικό πεδίο, τόσο λόγω ιδεολογικών διαφοροποιήσεων όσο και για την προστασία συντεχνιακών προνομίων που είχαν παρασχεθεί από κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στη διάρκεια της πρώτης οκταετίας".
Λάθος του Σημίτη το δαχτυλίδι στον Παπανδρέου και οι ευθύνες για το μνημόνιο
Ο Γ. Παπαντωνίου χαρακτηρίζει κομβικό σημείο για την κυβέρνηση Σημίτη το 2001 την ανάκληση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό. "Αν το νομοσχέδιο Γιαννίτση ή έστω μία ηπιότερη μορφή του, είχε γίνει δεκτό το 2001, δεν θα προέκυπτε η ανάγκη βίαιης ανατροπής βασικών ασφαλιστικών δεδομένων και προσδοκιών το 2010 σε εφαρμογή του μνημονίου.
Αναφέρεται, επίσης, στο δαχτυλίδι που έδωσε ο Σημίτης στον Γιώργο Παπανδρέου το 2004. "Η προεπιλογή συγκεκριμένου προσώπου για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ήταν διπλό λάθος. Η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου 2009-2012 αποδείχτηκε κατώτερη των περιστάσεων και κατέρρευσε απαξιωμένη αφού οδήγησε τη χώρα στο μνημόνιο, ενώ η προεπιλογή μετέτρεψε και πάλι το ΠΑΣΟΚ σε αρχηγικό κόμμα, διαγράφοντας τους αγώνες του ίδιου του Κώστα Σημίτη.
Ο πρώην υπουργός αναγνωρίζει ότι η οικονομία κατέρρευσε επί κυβερνήσεων Κ. Καραμανλή αλλά επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου για το μνημόνιο, το οποίο χαρακτηρίζει "υποταγή της χώρας σε καθεστώς επιτροπείας". "Δεν έγινε αποτελεσματική διαπραγμάτευση λόγω αδυναμίας της ελληνικής πλευράς. Δεν υπήρχαν ούτε ιδέες ούτε προγράμματα ούτε στελέχη με διαπραγματευτική εμπειρία ώστε να διαμορφώσουν πειστικές θέσεις, κατανοητές και να ενσωματωθούν στη συμφωνία. Η Ελλάδα υπέγραψε ουσιαστικά το κείμενο που ετοίμασαν οι δανειστές" .
Η δημιουργική οκταετία Σημίτη
"Ο Κ. Σημίτης ταυτίστηκε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο πολιτικό ηγέτη της μεταπολίτευσης με την προσπάθεια εκσυγχρονισμού της χώρας. Η οκταετία 1996-2004 ήταν πράγματι δημιουργική κυρίως για την οικονομία με την ένταξη στην ΟΝΕ και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, καθώς και την αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της χώρας.
Όμως στη δεύτερη τετραετία φάνηκε να χάνει το μεταρρυθμιστικό του προσανατολισμό με την υποχώρηση στο ασφαλιστικό, ενώ στον τομέα της θεσμικής ανασυγκρότησης, στο ίδιο το κράτος και το πολιτικό σύστημα, δεν πραγματοποιήθηκαν ουσιαστικές αλλαγές".
Ο κ. Παπαντωνίου αναφέρεται ακόμη, στον δικαστικό αγώνα κατά της γαλλικής εφημερίδας Liberation, η οποία το 2005 τον κατηγορούσε ότι εμπλεκόταν στην υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων ως υπουργός Εθνικής Άμυνας. Η εφημερίδα καταδικάστηκε, εν τέλει, για συκοφαντική δυσφήμιση κατά του Γ. Παπαντωνίου, κάτι που συνέβη τα επόμενα χρόνια και με τη Le Monde αλλά και άλλες εφημερίδες.
http://news247.gr/eidiseis/politiki/g_papantwnioy_to_diplo_lathos_toy_shmith_kai_oi_eythunes_ston_papandreoy_gia_to_mnhmonio.3038685.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου