Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΠΟ ΤΟ 2015 ΦΕΡΝΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ

(Πεμ. 18/9/14 - 11:00)
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ ΕΛΙΓΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ TOY ΝΕΟΥ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟΥ
ΣΤΑ «ΣΚΑΡΙΑ» ΤΡΕΙΣ ΝΕΕΣ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
Σε μια σειρά ελιγμών και κινήσεωναντιπερισπασμού έχει προχωρήσει η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ το τελευταίο διάστημα, προκειμένου να προωθήσει ένα νέο σχέδιο περικοπής μισθών στο Δημόσιο, το οποίο θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως "μισθολόγιο κοινωνικού αυτοματισμού", αφού προβλέπει εργαζομένους πολλών μισθολογικών ταχυτήτων.

Πέραν, όμως, του νέου μισθολογίου αλλά και των ανατροπών σε προσλήψεις, μισθολογική εξέλιξη και προαγωγές, οι οποίες θα αναζωογονήσουν τη ρουσφετολογία και τα πελατειακά δίκτυα, σε εξέλιξη βρίσκονται  εδώ και μήνες 3 μελέτες που θα φέρουν επιπλέον πλήγματα στις απολαβές των εργαζομένων.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ημερήσιο Τύπο, αυτές οι μελέτες του κυβερνητικού επιτελείου αφορούν:
• Το σχέδιο επέκτασης του ενιαίου μισθολογίου παντού, σε στενό και ευρύτερο δημόσιο 
• Η καταγραφή με στόχο την περικοπή μιας σειράς επιδομάτων (πχ οδοιπορικά) που παρέχονται σε εργαζόμενους διαφόρων υπουργείων και δημόσιων φορέων και 
• Η αναζήτηση, καταγραφή και κατάργηση αμοιβών σε είδος (πχ μειωμένα τιμολόγια) που λαμβάνουν κυρίως εργαζόμενοι στο ευρύ δημόσιο.
Το μνημόνιο προβλέπει να ληφθούν εντός του φθινοπώρου οι αποφάσεις για το νέο μισθολόγιο που θα εφαρμοσθεί από το 2015. Στόχος είναι βάσει μνημονίου, το «πάγωμα» της μισθολογικής δαπάνης κάτω από το 10% του ΑΕΠ για μία περίοδο που φτάνει τουλάχιστον μέχρι και το 2018. Ο στόχος καταγράφεται και στο Μεσοπρόθεσμο.
Πρόκειται για ένα από τα «μέτωπα» του Σεπτεμβρίου, μαζί με το ασφαλιστικό, το εργασιακό και τις άλλες δεσμεύσεις προς τους δανειστές που θα τεθούν επί τάπητος με την κάθοδο της Τρόικας. Ωστόσο, στο πεδίο του δημοσίου ήδη οι τριγμοί είναι ισχυροί, λόγω του ζητήματος της "αξιολόγησης" αλλά και του στόχου των υποχρεωτικών απολύσεων.
Υπενθυμίζεται ότι τα επιδόματα που αναζητεί το υπ. Οικονομικών, προκειμένου να τα θέσει στηνπροκρούστεια κλίνη, αφορούν σε παροχές που καλύπτουν βασικές ανάγκες των οικογενειών, όπως είναι έξοδα για μεταφορές, παιδικούς σταθμούς και παιδικές κατασκηνώσεις.
Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=17763:neo-misthologio&catid=58:oikonomiki-politiki&Itemid=182

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου