Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΦΑΠΑΞ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 10 ΧΡΟΝΙΑ

(Δευτ. 22/9/14-11:05)
ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ 35000 ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
«ΜΠΛOKO» στη χορήγηση τωνεφάπαξ βοηθημάτων, μέχρι και 10 χρόνια, βάζει τόσο για τις 35.000 εκκρεμείς αιτήσεις από την 1η Σεπτεμβρίου 2013, στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων,όσο και για τις νέες αιτήσεις που κατατίθενται στα άλλα Tαμεία Πρόνοιας η καθυστέρηση στον προσδιορισμό του «συντελεστή βιωσιμότητας», στη βάση του οποίου θα υπολογίζονται τα νέα υπό χορήγηση ποσά.

Το Ταμείο Πρόνοιας, με βάση τους σημερινούς ρυθμούς, είναι τη σε θέση να δίνει περίπου 500 βοηθήματα τον μήνα, με κεφάλαια που προέρχονται από τις υπάρουσες εισπραττόμενες εισφορές.. Με αυτό τον ρυθμό δηλαδή θα μπορούν να λάβουν το εφάπαξ περί τις 6.000 άτομα το χρόνο, κάτι που σημαίνει ότι όσοι έκαναν τελευταίοι την αίτηση μπορεί να περιμένουν στην... ουρά ως και για μιαδεκαετία.
Με τις αλλαγές που έχουν εισαχθεί από 1/9/2013 το εφάπαξ αποτελεί συνάρτηση των εσόδων των Ταμείων Πρόνοιας. Άρα είναι δεδομένο ότι όσο τα έσοδα μειώνονται, εξαιτίας του παγώματος των προσλήψεων στο Δημόσιο, τόσο θα περιορίζονται οι εκροές για πληρωμή εφάπαξ.
Αυτό σημαίνει ότι, στην καλύτερη περίπτωση, το εφάπαξ θα καθυστερεί μέχρι και 10 χρόνια.
Δεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρξει και νέο κούρεμα στο εφάπαξ των υπαλλήλων του δημοσίουκαθώς τα ταμεία δεν είναι σε θέση να καλύψουν τα ποσά.
Το Υπ.Εργασίας καθυστερεί να υπολογίσει στα εφάπαξ, όσων βγήκαν στη σύνταξη από τον Σεπτέμβριο του 2013 και έπειτα, το “συντελεστή βιωσιμότητας”, ώστε να αποφευχθεί η δραματική μείωση τους με το νέο υπολογισμό, ο οποίος δίνει στην καλύτερη των περιπτώσεων μέχρι 6000 ευρώ.
Από τους νέους μαθηματικούς τύπους που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας δεν αποκλείεται να προκύψουν νέες μειώσεις, που μπορεί να φτάνουν μέχρι και 50%.
Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=17812:efapax&catid=42:ergasiakes-sxeseis&Itemid=168

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου