Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη, 11 Μαΐου 2017

ΠΟΕ-ΟΤΑ: Στους δρόμους για τα νέα σχέδια της κυβέρνησης

ΠΟΕ-ΟΤΑ

Σε εξέλιξη πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Εσωτερικών

Πανελλαδική στάση εργασίας για όλους τους εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση από τις 7 έως τις 12 το μεσημέρι αποφάσισε η ΠΟΕ-ΟΤΑ «ενάντια στη μονομερή και προκλητική απόφαση του υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου να επιβάλλει υποχρεωτική ένταξη των παιδιών από τεσσάρων ετών στα νηπιαγωγεία, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

Οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση συγκεντρώθηκαν το πρωί έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας και αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Εσωτερικών.
Όπως τονίζουν σε σχετικό δελτίο Τύπου «είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των παιδιών, των οικογενειών τους, αλλά και των χιλιάδων εργαζομένων στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς.
Κι αυτό γιατί, η υλοποίηση της απόφασης του Υπουργείου Παιδείας να εντάξει υποχρεωτικά στα νηπιαγωγεία τα παιδιά προνηπιακής ηλικίας (έως το 2006 και νηπιακής ηλικίας) θα σημάνει το τέλος της λειτουργίας των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών, θα οδηγήσει σε απόγνωση χιλιάδες γονείς που τώρα μπορούν να εμπιστευτούν τα παιδιά τους σε εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και θα προκαλέσει την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων.
Ακόμη επισημαίνουν πως «σήμερα, τα παιδιά προνηπιακής ηλικίας αποτελούν το 40% της συνολικής δυναμικότητας των Βρεφονηπιακών Σταθμών και το 80% της δυναμικότητας των Παιδικών Σταθμών. Η ένταξη των περίπου 45.000 προνήπιων αποκλειστικά στα Νηπιαγωγεία, θα έχει σαν αποτέλεσμα την απόλυση 1.300 Παιδαγωγών, οι οποίοι εργάζονται στα Προνηπιακά Τμήματα των Παιδικών Σταθμών από το 2005 και μέχρι το 2020 με ανανεούμενες συμβάσεις χρηματοδοτούμενες από το Ε.Σ.Π.Α.
Την ίδια ώρα κάνουν λόγο για μονομερή απόφαση του υπουργού Παιδείας αλλά και γενικότερα της κυβέρνησης, καθώς ο πρωθυπουργός στήριξε την εξαγγελία του Κώστα Γαβρόγλου.
Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ακόμη πως «σε κανένα εκπαιδευτικό σύστημα χωρών του ανεπτυγμένου κόσμου δεν είναι η υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή για παιδιά τεσσάρων (4) ετών».
Με την απόφαση αυτή δε η κυβέρνηση εμφανίζεται να καταστρατηγεί τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα των παιδαγωγών και των αποφοίτων των Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής των Τ.Ε.Ι., αλλά ταυτόχρονα και να «σπρώχνει» τους γονείς στην ιδιωτική εκπαίδευση, διαλύοντας δημόσια και δωρεάν Παιδεία σε μία περίοδο που η κοινωνία είναι εξαθλιωμένη από τα συνεχή μνημόνια.
Τέλος αναφέρουν ότι «οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν και μετά την Πέμπτη 11 Μαΐου 2017 τις κινητοποιήσεις τους, αν η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας εμμείνει στην απόφαση της προκειμένου να, διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των  Παιδαγωγών προσχολικής ηλικίας των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών, προασπιστεί το δικαίωμα των γονέων παιδιών προνηπιακής και νηπιακής ηλικίας να επιλέγουν τη δομή Προσχολικής Αγωγής που επιθυμούν να φοιτήσει το παιδί τους (Παιδικοί Σταθμοί-Νηπιαγωγεία) και προστατευθεί το δικαίωμα των παιδιών να είναι παιδιά προσχολικής ηλικίας και όχι «μαθητές» από τα τέσσερα χρόνια τους».
http://www.iskra.gr/%CF%80%CE%BF%CE%B5-%CE%BF%CF%84%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B4%CF%81%CF%8C%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CF%83%CF%87%CE%AD%CE%B4%CE%B9%CE%B1/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου