Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 16 Μαΐου 2017

Τα καλσόν, τα καλσόν......Τα σκίζουν οι 53 του ΣΥΡΙΖΑ που ψηφίζουν το Μνημόνιο




«Κόκκινη κάρτα» στη συμφωνία από τους «53» τρία μόνο 24ωρα από τη ψήφιση της στη Βουλή.

Η μεγαλύτερη εσωκομματική τάση του ΣΥΡΙΖΑ έχει προγραμματίσει αργά το απόγευμα της Τρίτης μια «κλειστή» σύσκεψη των μελών της προκειμένου να ζυμωθούν και καταγράψουν τις διαφωνίες τους.

Διαφωνίες που θα δεν θα αποτυπωθούν ούτε σε κάποιο κείμενο ούτε φυσικά στην ψηφοφορία επί των μέτρων το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή.

Ισορροπία σε δυο βάρκες

Κανείς στους κόλπους των «53» δεν φαίνεται να έχει πρόβλημα με την ιδιόμορφη πολιτική πρακτική που έχει υιοθετήσει η εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ και συνοψίζεται στη φράση «διαφωνούμε με τα πεπραγμένα, στηρίζουμε την κυβέρνηση». Εξάλλου αυτή η πρακτική αποτυπώνεται πλήρως και στην «τακτική» του επικεφαλής της του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Ο ΥΠΟΙΚ ενσαρκώνει ταυτοχρόνως δυο ρόλους: και εκείνου που διαπραγματεύεται και φέρνει τη συμφωνία και εκείνου που αποδέχεται ότι η συμφωνία κρύβει μέτρα, περικοπές, θυσίες.

Ενδεικτική είναι η φράση που χρησιμοποιούν στελέχη των 53 που εκμυστηρεύονται στο «ΤheΤΟC» ότι «η συμφωνία μοιάζει περισσότερο με προσαρμογή στις απαιτήσεις των δανειστών παρά με διαπραγμάτευση».

Στην σημερινή συνάντηση δεν αναμένεται να κυκλοφορήσει κάποιο κείμενο θέσεων. «Θολό» παραμένει επίσης αν θα παραστεί ο επικεφαλής της τάσης Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Παρά την απουσία γραπτού κειμένου, οι απόψεις στο εσωτερικό των «53» είναι ιδιαίτερα αιχμηρές.

Επί της ουσίας χρεώνουν στην κυβέρνηση ό,τι ακριβώς καταλόγιζαν με μεγάλη δριμύτητα στις «μνημονιακές κυβερνήσεις», πως δηλαδή τα μνημόνια έρχονταν γραμμένα και ραμμένα στα μέτρα των δανειστών.

Και ενώ τα σκάγια δείχνουν να έχουν αποδέκτη εκτός από το Μαξίμου και τον ίδιο τον Τσακαλώτο τα ίδια στελέχη σπεύδουν να διαβεβαιώσουν ότι δεν τίθεται ζήτημα αμφισβήτησης ούτε του βασικού διαπραγματευτή, υπουργού Οικονομικών, ούτε βέβαια και του αρχηγού της κυβέρνησης.

Νέο συμβόλαιο για κόκκινες γραμμές

«Θεωρούμε ότι το περιεχόμενο της συμφωνίας ανέδειξε το ζήτημα έλλειψης πλαισίου που να οριοθετεί τις υποχωρήσεις» τονίζουν, ζητώντας ευθέως την υπογραφή νέου «συμβολαίου» του κόμματος με την κυβέρνηση ώστε οι νέες «κόκκινες γραμμές» που θα μπουν να μην είναι παρορμητικές και κατ΄συνέπεια εύκολα αμφισβητούμενες.

Οι «53» εξακολουθούν να περιλαμβάνουν ως μέρος της πολιτικής ακολουθίας «κυβέρνηση – κόμμα» και τον λαό.

Αν και απορρίπτουν ότι η κριτική τους έχει κίνητρα πολιτικής επιβίωσης, δεν μπορεί να αγνοηθεί η ανησυχία τους για το εγγύς πολιτικό μέλλον του κόμματος τους.

Έτσι την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας υιοθετεί την ρητορική της ανάπτυξης και των επενδύσεων ως την απάντηση στο πρόβλημα της χώρας, οι «53» επιμένουν στο δικό τους αφήγημα αμφισβητώντας ευθέως ότι το μοναδικό διακύβευμα για τη χώρα παραμένει η ανάπτυξη της οικονομίας.

Δεν απορρίπτουν ότι το στοίχημα της ανάπτυξης έχει τη δική του αυτοτελή αξία. Υπογραμμίζουν όμως ότι το τίμημα είναι αρκετά σοβαρό διότι έτσι χάνονται οι παραδοσιακοί κοινωνικοί σύμμαχοι και ο ΣΥΡΙΖΑ αποδυναμώνεται διαρκώς.

Χωρίς λοιπόν να είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν τη λογική της μετωπικής σύγκρουσης απέναντι στους δανειστές, ζητούν εν όψει και της τρίτης αξιολόγησης ένα νέο σχέδιο δράσης.

Η κυβέρνηση δείχνει σημάδια Πασοκοποίησης

Οι «53» φαίνεται όμως ότι έχουν σοβαρότατες ενστάσεις και για τον τρόπο που δομείται και λειτουργεί η κυβέρνηση και ζητούν αλλαγές στο μοντέλο. Και αυτό διότι όπως διαπιστώνει έμπειρο στέλεχος της τάσης « έχουν εμφανιστεί φαινόμενα Πασοκοποίησης».

Στελέχη της τάσης ανησυχούν με το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να μετατραπεί σε κόμμα του κράτους. Στο στόχαστρο τους δεν έχουν υπουργούς της κυβέρνησης αλλά κυρίως «παρατρεχάμενους» που λειτουργούν ως βασιλικότεροι του βασιλέως.



Πηγή: http://anemosantistasis.blogspot.com/2017/05/53.html#ixzz4hGcAH4zr



1 σχόλιο:

  1. Τα βαρεθείκαμε να βλέπουμε να σκίζουν τα καλσόν και τα στριγκάκια!
    Εμείς θέλουμε από όλους συν τον Τσάκαλω να δούμε πως σκίζουν τα ΜΜνιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή