Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Αφιέρωμα των New York Times στους αναρχικούς της Ελλάδας

Αφιέρωμα των New York Times στους αναρχικούς της Ελλάδας

Οι New York Times σε σχετικό τους ρεπορτάζ σκιαγραφούν το αναρχικό κίνημα της χώρα μας και υπογραμμίζουν: «Μπορεί να φαίνεται παράδοξο, αλλά οι αναρχικοί της Ελλάδας οργανώνονται όπως ποτέ άλλοτε». 

Το ρεπορτάζ φέρει τον τίτλο: «Οι αναρχικοί γεμίζουν το κενό των υπηρεσιών, παραβιάζοντας την ελληνική διακυβέρνηση» και εστιάζει στα όσα αυτοί βιώνουν.




Οι New York Times εξηγούν στο άρθρο τους πως «μέσα στα χρόνια της πολιτικής λιτότητας και της προσφυγικής κρίσης, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται με λιγότερους πόρους, δίνοντας στους πολίτες ακόμη πιο λίγα» και παράλληλα τονίζουν πως πολλοί είναι αυτοί που έχουν χάσει την πίστη τους.

Ο Τάσος Σαγρής ο οποίος είναι μέλος της αναρχικής ομάδας Void Network και της «αυτο-οργανωμένης» ομάδας θεάτρου Embros και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των γεγονότων υπογράμμισε:

«Οι άνθρωποι μας εμπιστεύονται επειδή δεν χρησιμοποιούμε τους ανθρώπους ως πελάτες η ψηφοφόρους. Κάθε αποτυχία του συστήματος αποδεικνύει την αλήθεια της ιδέας των αναρχικών».

Ο Τάσος Σαγρής, μέλος της αναρχικής ομάδας Void Network και της «αυτο-οργανωμένης» ομάδας θεάτρου Embros
Ο Τάσος Σαγρής, μέλος της αναρχικής ομάδας Void Network και της «αυτο-οργανωμένης» ομάδας θεάτρου Embros


Η «ιδέα» σύμφωνα με την εφημερίδα, δεν αφορά μόνο το χάος και την αποδυνάμωση των θεσμών του κράτους και της κοινωνίας, αλλά την αδιάλειπτη αυτο-βοήθεια και την δράση των πολιτών, όπως μάλιστα εξηγεί «Το κίνημα είναι ανόμοιο με ένα μέρος του να μιλά για κοινωνικό ακτιβισμό και ένα άλλο να δίνει βάσει σε έναν αντιεξουσιαστικό αγώνα με βανδαλισμούς και μάχες με την αστυνομία. Κάποιοι προσπαθούν να κάνουν και τα δύο».
 
«Από το 2008 έχουν δημιουργηθεί περίπου 250 αυτοδιαχειριζόμενα κοινωνικά κέντρα σε όλη την χώρα τα οποία χρηματοδοτούνται από ιδιωτικές δωρεές και έσοδα από συναυλίες, εκθέσεις και μπαρ, τα περισσότερα από τα οποία είναι ανοικτά στο κοινό. Ορισμένοι ακτιβιστές έχουν επικεντρωθεί σε ζητήματα φαγητού και φαρμάκων, καθώς η φτώχεια έχει επιδεινωθεί και οι δημόσιες υπηρεσίες έχουν καταρρεύσει» αναφέρει το δημοσίευμα. 



Τους τελευταίους μήνες, οι αναρχικοί και ομάδες της Αριστεράς στεγάζουν πρόσφυγες. Συγκεκριμένα  3.000 από αυτούς ζουν σε 15 εγκαταλελειμμένα κτίρια που κατέλαβαν αναρχικοί στην πρωτεύουσα.

Η εφημερίδα επίσης προχωρά και σε μία σύντομη ιστορία του αναρχικού κινήματος στην Ελλάδα. Από την δικτατορία και το Πολυτεχνείο μέχρι την ένταξη αριστερών ομάδων στα Πανεπιστήμια τη δεκαετία του ‘80 όπου ήθελαν να προωθήσουν την σκέψη και τον τρόπο ζωής τους, αλλά και την εκστρατεία τους εναντίον των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004.

Σχετικά με τις καταλήψεις κτηρίων οι αναρχικοί οι οποίοι μίλησαν στην εφημερίδα υποστηρίζουν πως είναι μια ανθρώπινη εναλλακτική λύση για τους κρατικούς καταυλισμούς. Στα Εξάρχεια, μία από τις καταλήψεις, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ περιλαμβάνει ένα εγκαταλελειμμένο γυμνάσιο, όπου σήμερα φιλοξενεί περίπου 250 Σύρους πρόσφυγες.

«Οι καταληψίες λειτουργούν ως αυτο-οργανωμένες κοινότητες, ανεξάρτητες από το κράτος και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις», δήλωσε η 28χρονη Λόρεν Λάπιντζ, κοινωνική ακτιβίστρια η οποία ήρθε στην Ελλάδα το 2015 στο αποκορύφωμα της κρίσης και συμμετέχει ενεργά σε πολλά κατεχόμενα κτήρια.

«Είναι ζωντανοί οργανισμοί: Τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο, μερικοί γεννήθηκαν σε καταλήψεις, είχαμε και γάμους» πρόσθεσε.

Η ακτιβίστρια Λόρεν Λάπιντζ
Η ακτιβίστρια Λόρεν Λάπιντζ


Η εφημερίδα κάνει ειδική αναφορά και στο πολιτικό περίπτερο, όπως το αποκαλούν, οι αναρχικοί στο κέντρο των Εξαρχείων, από το οποίο διανέμουν τρόφιμα, φάρμακα και πωλούν λογοτεχνία περί αναρχίας.

Η 49χρονη, Βασιλική Σπαθάρα, ζωγράφος και αναρχική από την πλευρά της τόνισε πως αυτή η πρωτοβουλία είναι απαραίτητη επειδή οι τοπικές αρχές δεν θα επέμβαιναν ούτε για να αλλάξουν λάμπες στην πλατεία ενώ εξήγησε:

«Οι αρχές θέλουν να υποβαθμίσουν την περιοχή επειδή είναι οργανωμένη και έχει αντικαθεστωτική ταυτότητα».

Η Βασιλική Σπαθάρα
Η Βασιλική Σπαθάρα


«Οι αναρχικοί προφανώς και δεν μπορούν να σχηματίσουν κόμμα» υποστηρίζει ο Σπύρος Δαπέργολας, graphic designer, που ανήκει στον Ρουβίκωνα. «Αλλά έχουμε τα δικά μέσα για να μπούμε στο πολιτικό κέντρο. Θέλουμε να γίνουμε μεγαλύτεροι», είπε και συμπλήρωσε πως  μακροπρόθεσμος στόχος της αναρχικής συλλογικότητας είναι να γίνουν «στρατιωτική οργάνωση», ενώ παραδέχθηκε πως δε είναι «εύκολο για τους ανθρώπους να οργανωθούν», ενώ δήλωσε: «Αυτό που κάνει ο Ρουβίκωνας μπορεί να το κάνει οποιοσδήποτε».



Φωτογραφίες: nytimes.com


http://www.zougla.gr/greece/article/afieroma-ton-new-york-times-stous-anarxikous-tis-eladas


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου