Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Ο Φαληρεύς της «σοβαρής» και η έκθεση «Sweet Europe»

«Kαι μια ευχάριστη έκπληξη! Παραμονές εργατικής απεργίας, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσχώρησε στο στρατόπεδο της "Σοβιετίας" που τόσο λυσσαλέα πολεμούσε μέχρι πρόσφατα: ας επαινέσουμε το ζήλο του νεοφώτιστου Στέφανου Κασιμάτη που εκπαιδεύει τους αναγνώστες της "Σοβαρής", στη Σταλινική λογική ότι το Κράτος οφείλει να επεμβαίνει στην Τέχνη, ώστε αυτή να εκφράζει μόνο μία άποψη, την εγκεκριμένη από αυτό».
Τα παραπάνω έγραψε στο facebook ο εικονιζόμενος Σπύρος Δερβενιώτης( γελοιογράφος και δημιουργός κόμικ) σχολιάζοντας το... σχόλιο που υπογράφει ο "Φαληρεύς", Στέφανος Κασιμάτης στη δεύτερη σελίδα της χθεσινής Καθημερινής. Ανευ άλλων σχολίων, ιδού τι έγραψε ο "Φαληρεύς":..

"Αν είναι δυνατόν!
Είναι αυτό το πράγμα γελοιογραφία ή μήπως προπαγανδιστική αφίσα; Πάντως, η Βουλή που οργάνωσε στους χώρους του μετρό την έκθεση με έργα Ελλήνων και Βρετανών σκιτσογράφων (αγνώστων ή περιθωριακών κυρίως), το θεωρεί γελοιογραφία. Τα περισσότερα εκθέματα, σημειωτέον, είναι του ιδίου πνεύματος με το εικονιζόμενο. Εκφράζουν τον χοντροκομμένο και επιθετικό αντιευρωπαϊσμό της άκρας Αριστεράς, την οποία στις μέρες μας τη λέμε «ριζοσπαστική», για λόγους πολιτικής ορθότητας. Σε μια άλλη, λ.χ., βλέπουμε κάποιον με μια μπλούζα που γράφει «Αγαπώ την Ευρώπη» και δίπλα του έναν άλλο, που η μπλούζα του γράφει «Είμαι με τον ηλίθιο», ενώ ένα βέλος δείχνει τον διπλανό του. Καταλαβαίνω τι συνέβη με τους ιθύνοντες της Βουλής. Τους πείραξε πολύ η αποτυχία του Μελανσόν και της Λεπέν. Είναι όμως δυνατόν η Βουλή να οργανώνει (και, υποθέτω, να πληρώνει) ολόκληρη έκθεση για την κακία του κάθε αποτυχημένου;"
Για την ιστορία στην Έκθεση γελοιογραφίας «Sweet Europe» συμμετέχουν:
Από τη Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων (www.cartoonists.gr) οι: 
Τάσος Αναστασίου, Κώστας Βλάχος, Δημήτρης Γεωργοπάλης, Κώστας Γρηγοριάδης, Σπύρος Δερβενιώτης, Dranis, Πάνος Ζάχαρης, Πέτρος Ζερβός, John Antono, Γιάννης Ιωάννου, Μιχάλης Κουντούρης, Ηλίας Μακρής, Πάνος Μαραγκός, Παναγιώτης Μήλας, Βασίλης Μητρόπουλος (Bas.), Κώστας Μητρόπουλος, Παναγιώτης Μητσομπόνος, Έφη Ξένου, Σπύρος Ορνεράκης, Βασίλης Παπαγεωργίου, Βαγγέλης Παυλίδης, Ανδρέας Πετρουλάκης, Κωνσταντίνος Ρουγγέρης, Soloup, Soter, Στάθης (Σταυρόπουλος), Μαρία Τζαμπούρα, Δημήτρης Χαντζόπουλος, Βαγγέλης Χερουβείμ.  

Σίτσο της Μαρίας Τσαμπούρα
Από τη Μεγάλη Βρετανία οι: Terry Anderson, Nathan Ariss, Sally Artz, Jeremy Banx, Rupert Besley, Andrew Birch, Steve Bright (“Brighty”), Dave Brown, Matthew Buck, Andy Davey, Peter Dredge, Noel Ford, Jonesy (Steve Jones), Chris Madden, Glenn Marshall,  The _Surreal_McCoy, Fran Orford, Ken Pyne, Royston Robertson, Martin Rowson, William Rudling, Tim Ruscoe, Liam Higgins Saunders, Peter Schrank, Bill Stott, Mike Turner, Colin Whittock, Kipper Williams.
  Η συμμετοχή των Βρετανών γελοιογράφων αποτελεί μία πρώτη προσπάθεια της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων να φέρει σε επαφή το ελληνικό κοινό με γελοιογράφους από την υπόλοιπη Ευρώπη αλλά και να προβάλει την ελληνική γελοιογραφία εκτός Ελλάδος. 

Βασικός σκοπός και στόχος της Λέσχης είναι  η δημιουργία Μουσείου Γελοιογραφίας και σκίτσου στην Ελλάδα, στο χώρο που έχει διατεθεί από την Βουλή των Ελλήνων στο κτίριο του καπνεργοστασίου.



http://zoornalistas.blogspot.gr/2017/05/sweet-europe_17.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου