Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 21 Μαΐου 2017

Σκάνδαλο Ελληνικού: Αποχαρακτηρισμός 136 στρεμμάτων δάσους με το πιστόλι στον κρόταφο

Thumb_issue_678
Το πιστόλι στον κρόταφο του Δασάρχη Πειραιά, Π. Σακκά, αποχαρακτηρίστηκαν 136 στρέμματα δάσους στο Ελληνικό. Είναι χαρακτηριστικό το όργιο των πιέσεων και των εκβιασμών:

Πρώτα, είχαμε την αποστολή «φετφά», στις 14 Οκτώβρη του 2016, από τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Προστασίας και Ανάπτυξης Δασών και Αγροπεριβάλλοντος (ΓΔΑΠΔΑ), σύμφωνα με τον οποίο οι τεχνητές φυτεύσεις για καλλωπιστικούς λόγους βάσει εγκεκριμένων φυτοτεχνικών μελετών δεν εμπίπτουν στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. Ο δασάρχης απάντησε στις 21 Οκτώβρη του 2016: «Από τα ανωτέρω προκύπτει, κατά την άποψη της υπηρεσίας μας, ότι οι εκτάσεις που πράγματι καλύπτονται από δασική βλάστηση είτε αυτή δημιουργήθηκε κατά το παρελθόν με φυσικά είτε με τεχνητά μέσα και αποτελούν στοιχείο της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, διέπονται από τους ειδικότερους όρους και περιορισμούς που θέτουν οι σχετικές διατάξεις του Ν. 998/79 και της εν γένει δασικής νομοθεσίας».

Στην απάντηση αυτή ορθά επισημάνθηκε στον γενικό διευθυντή ότι οι Τεχνητές Δασικές Φυτείες εξακολουθούν να υπάγονται στην δασική νομοθεσία. Εμμέσως πλην σαφώς, ο δασάρχης έλεγε ότι με την Πράξη Χαρακτηρισμού θα αποφανθεί ότι η επίμαχη έκταση των 136 στρεμμάτων είναι δάσος. Γι’ αυτό και η απάντηση αυτή ενόχλησε σφόδρα τον γενικό διευθυντή Δασών, στελέχη της Διεύθυνσης Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος (ΔΠΔΑ) και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ (αρχικά τον αναπληρωτή υπουργό Ι. Τσιρώνη και μετά τον ανασχηματισμό του Νοέμβρη του 2016 τον λαλίστατο διάδοχό του Σ. Φάμελλο).

Ο τελευταίος έδωσε εντολή  στον γενικό διευθυντή Δασών και στα στελέχη της ΔΠΔΑ να συντάξουν ερώτημα προς το ΝΣΚ, προκειμένου αυτό να ότι οι Τεχνητές Δασικές Φυτείες που έγιναν με βάση εγκεκριμένες φυτοτεχνικές μελέτες δεν υπάγονται στη δασική νομοθεσία. Το ερώτημα υποβλήθηκε στις 2 Δεκέμβρη του 2016 και στις 21 του ίδιου μήνα το Γ’ Τμήμα του ΝΣΚ εξέδωσε, παράνομα, τη Γνωμοδότηση 337, με την οποία αποφάνθηκε ότι οι Τεχνητές Δασικές Φυτείες που έγιναν με βάση φυτοτεχνικές μελέτες δεν υπάγονται στη δασική νομοθεσία. Λέμε παράνομα, γιατί το ΝΣΚ δεν έχει την αρμοδιότητα να γνωμοδοτεί για τον δασικό ή μη χαρακτήρα δασών και δασικών εκτάσεων.

Η Γνωμοδότηση αυτή έγινε απνευστί αποδεκτή από τον Φάμελλο, μετατρεπόμενη έτσι σε δημόσιο έγγραφο, του οποίου η εφαρμογή είναι υποχρεωτική. Μετά από λίγες μέρες, η ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ και η ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ έστειλαν στον δασάρχη αίτημα για έκδοση Πράξης Χαρακτηρισμού και του τόνιζαν ότι πρέπει να εφαρμόσει τη Γνωμοδότηση 337/2016, που έγινε αποδεκτή από τον Φάμελλο. Ο Δασάρχης Πειραιά, ως όφειλε (μιας και η αρμοδιότητά του είναι να υπερασπίζεται τον δασικό πλούτο που βρίσκεται στην περιοχή ευθύνης του), ζήτησε στις 14 Φλεβάρη του 2017 από τις δύο εταιρίες να του προσκομίσουν τις εγκεκριμένες φυτοτεχνικές μελέτες. Τέτοιες δεν υπάρχουν και έτσι είναι στον αέρα η Γνωμοδότηση 337/2016 και η αποδοχή της από τον Φάμελλο.

Ετσι, οι Τεχνητές Δασικές Φυτείες εξακολουθούσαν να υπάγονται στη δασική νομοθεσία, στο βαθμό που δεν υπήρχαν εγκεκριμένες φυτοτεχνικές μελέτες. Ψιλά γράμματα για τους πλιατσικολόγους καπιταλιστές, που εναπόθεσαν την ικανοποίηση της ιταμής απαίτησής τους σε νέα επέμβαση-διαταγή του Φάμελλου προς τον Δασάρχη Πειραιά. Αυτό μέχρι τις 29 του περασμένου Μάρτη. Εκείνη την ημέρα, οι ίδιοι οι υπηρεσιακοί παράγοντες, με εντολή του Φάμελλου, έστειλαν ερώτημα -αυτή τη φορά στη Β. Δούσκα, αντιπρόεδρο του ΝΣΚ και πρόεδρο του Γ’ Τμήματος που εξέδωσε τη Γνωμοδότηση 337/2016- προκειμένου να… αυτοδιορθωθεί με ατομική γνωμοδότηση. Η Δούσκα γνωμοδότησε -παράνομα, γιατί με βάση το νόμο 3086/2002 δεν έχει τη νομική βάση να διορθώνει Γνωμοδοτήσεις του ΝΣΚ- και αποφάνθηκε ότι δεν είναι υποχρεωτικό να υπάρχουν φυτοτεχνικές μελέτες.

Την ατομική αυτή γνωμοδότηση την έκανε δεκτή, παράνομα, ο Φάμελλος και έγγραφο που στάλθηκε στον Δασάρχη Πειραιά με την υπογραφή του κατέληγε: «Παρακαλούμε την παρούσα να κοινοποιήσετε στις δασικές υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησής σας, για γνώση και εφαρμογή». Ο Δασάρχης Πειραιά, όπως ήταν λογικό και νόμιμο, δεν προχώρησε σε Πράξη Χαρακτηρισμού, γιατί όλες αυτές οι εντολές ήταν παράνομες.

Στις 8 Απρίλη του 2017, ο δασάρχης δέχτηκε τον τελικό εκβιασμό, με παράνομη εντολή νομικής συμβούλου του  Φλαμπουράρη, γραμμένη σε ένα «κωλόχαρτο», που του ζητούσε να εκδώσει Πράξη Χαρακτηρισμού, γιατί αυτό απαιτεί το τέταρτο Μνημόνιο. Ετσι, ο Δασάρχης εξαναγκάστηκε να πειθαρχήσει. Τόλμησε όμως να υπερασπιστεί 37 στρέμματα δάσους και αυτό είναι προς τιμή του!


ΚΟΝΤΡΑ: ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 20 ΜΑΗ
Κυριακή 21 Μαΐου 2017

http://www.eksegersi.gr/%CE%95%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1/28505.%CE%A3%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%B4%CE%B1%CE%BB%CE%BF-%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CE%91%CF%80%CE%BF%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-136-%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B5%CE%BC%CE%BC%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD


2 σχόλια:

  1. Έλα τώρα τί λέτε;;;

    Εδώ απαχαρακτηρίστικε ολόληρη Χώρα ως ένα μεγάλο στρέμμα και εσείς σκούζεται για τα υποσύνολα των υποσυνόλων των υποσυνόλων των υποσυνόλων των υποσυνόλων (στην ν-1) ....... για ... 136 ... νανομετρικά στρέμματα;;;;;

    Σοβαρευτείται και ολίγον!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έλα τώρα τί λέτε;;; Μας κουράζεται με της πολλές επαναστάσεις σας της ίδιες κοινές και τετριμένες! Εσείς Δεν χάσατε μόνο το Δάσος αλλά και τα Δένδρα ξεχωριστά! Εσείς Ασχολείστε μόνο με το ... γρασίδι και τα τριφίλια! Μήπως είστε καμιά ΜΚΟ και χρηματοδοτήσται από την βοθροσαπίλα του Ανθελληνικού Βοθροσυστήματος;;; ή είσται απλοί βλάκες και πάσχεται από ιδιωτεία;;; ΤΈΡΜΑ ΟΙ "επαναστάσεις" ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΝ ΛΑΪΚΉ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΉ ΤΗΝ ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΉ!!! (όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού και του Βοθροσυστήματος Του Καπιταλιστικού Του Ναζιστοφασιστικού Του ΑγγλοΑμερικάνικου Του Αποικιοκρατικού!)

    Εδώ απαχαρακτηρίστικε ολόληρη Χώρα ως ένα μεγάλο στρέμμα και εσείς σκούζεται για τα υποσύνολα των υποσυνόλων των υποσυνόλων των υποσυνόλων των υποσυνόλων (στην ν-1) ....... για ... 136 ... nanoμετρικά στρέμματα;;;;;

    Σοβαρευτείται και ολίγον!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή