Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

(Ντροπή στους ανάλγητους Συριζαίους)! Ακόμη ένας νεκρός καρκινοπαθής στο Κολαστήριο Κορυδαλλού



Σύμφωνα με τον λογαριασμό που διατηρούν οι ίδιοι οι κρατούμενοι στο Twitter, ακόμη ένας έγκλειστος στις φυλακές του Κορυδαλλού, έχασε τη ζωή του παρότι θα έπρεπε να έχει αποφυλακιστεί λόγω συνθηκών ασθενείας

(Φωτογραφία αρχείου)
Ο λογαριασμός στο Twitter "Κολαστήριο Κορυδαλλού" που λειτουργεί μέσα από το νοσοκομείο των φυλακών από έγκλειστο άτομο, μεταδίδει πως ακόμη ένας κρατούμενος έχασε τη ζωή του.
AdTech Ad
Πρόκειται για έναν άνδρα, καρκινοπαθή, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 55 ετών. Ήταν στο τελευταίο στάδιο της νόσου.

 
Βάσει νόμου, οι ασθενείς με αναπηρία άνω του 67% θα πρέπει να αποφυλακίζονται. Όπως καταγγέλλουν οι έγκλειστοι ασθενείς, άτομα που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση και στο τελευταίο στάδιο της ασθένειας, κρατούνται κανονικά.
 
"Οι καρκινοπαθείς δεν έχουν φάρμακα. Τους πηγαίνουν πίσω να κάνουν τη θεραπεία τους και τους επιστρέφουν εδώ, τους ταλαιπωρούν", έλεγε στο news 247 ο Μανώλης, κρατούμενος στο Κολαστήριο, τον περασμένο Δεκέμβρη. Και συνέχιζε ως εξής για τον νόμο Παρασκευόπουλου:
"Η αποφυλάκιση κολλάει στους εισαγγελείς. Ο νομοθέτης, ο κ. Παρασκευόπουλος θέσπισε έναν νόμο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αρκετά γενναίος. Έλυνε προβλήματα, όμως δεν εφαρμόστηκε. Εφαρμόστηκε έναν μήνα και μετά λόγω δημοψηφίσματος και νέων εκλογών, έμεινε στην τύχη του. Με αποτέλεσμα οι εισαγγελείς και οι δικαστές που από την αρχή διαφωνούσαν με αυτόν τον νόμο, με μία δύο αρνητικές αποφάσεις, να δημιουργήσουν ένα δεδικασμένο που για αυτούς θεωρείται νομολογία και βασίζονται σε αυτές τις εισαγγελικές διατάξεις απορρίπτοντας τον τόπο όλο. Μάλιστα έχουν χαρακτηρίσει τον νόμο "Κερκόπορτα".
Όταν λοιπόν οι εισαγγελικές αρχές της χώρας χαρακτηρίζουν τον νόμο "Κερκόπορτα", εμείς δεν έχουμε καμία τύχη, δεν θα βγούμε ποτέ από εδώ. Ζητάμε νέα νομοθετική ρύθμιση. Τώρα, στο σχέδιο του Συμφώνου Συμβίωσης υπάρχει ρύθμιση που λέει ότι όσοι είναι "προσωρινά" ανάπηροι, δηλαδή να λήγει το ΚΕΠΑ τους, βγαίνουν έξω μέχρι τη λήξη του ΚΕΠΑ, ο εισαγγελέας διατάσσει επανεξέταση και αν εγώ που θα βγω έξω έχω βελτιώσει την υγεία μου κοντά στους δικούς μου ανθρώπους κατά ένα τοις εκατό, από 67 σε 66%, επιστρέφω στη φυλακή. Εδώ θα υποτροπιάσω ξανά γιατί δεν μπορούν να μου παρέχουν αυτά που χρειάζομαι, θα ξαναπάω 67%, θα ξαναμπαίνω, θα ξαναβγαίνω και πάει λέγοντας. Αυτό είναι αυτοκτονικό. Δεν υπάρχει θεραπεία μέσα. Το θέμα είναι να τον αφήσουν τον άλλο να πάει να κοιτάξει την υγεία του".

Σχεδόν έξι μήνες μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού, σύμφωνα με την οποία "η χρόνια παραμέληση του "σωφρονιστικού συστήματος" δεν μπορεί να αναστραφεί σε μια-δυο μέρες", οι κρατούμενοι του "Κολαστηρίου" περιμένουν να γίνουν πράξη οι δεσμεύσεις.
Οι ίδιοι κάνουν λόγο για έξι νεκρούς μέσα στους τελευταίους πέντε μήνες και ζητούν από τον Άρειο Πάγο να παρέμβει για να εφαρμοστούν οι διατάξεις.
Σε οκτασέλιδη επιστολή τους προς την πρόεδρο και την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον περασμένο Μάρτιο, κρατούμενοι και νοσηλευόμενοι στο Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού "Άγιος Παύλος" καταγγέλλουν τις δικαστικές αρχές Πειραιά για "αδιανόητη και εξωπραγματική κακοποίηση του Δικαίου και της Δικαιοσύνης στην περίπτωση των ασθενών κρατουμένων (…) με βεβαιωμένο αρμοδίως ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, με παθήσεις χρόνιες και μη αναστρέψιμες, ούτε χρονικά ούτε ιατρικά".
Καταγγέλλουν ότι δικαστές και εισαγγελείς έφτασαν στο σημείο να αμφισβητούν ιατρικές γνωματεύσεις και τονίζουν πως με πρόσχημα τη μη αναγραφή πρόσκαιρης ή μόνιμης αναπηρίας απέχουν αποφάσεων ή απορρίπτουν αποφυλακίσεις.
Οι συνθήκες έχουν μεν βελτιωθεί ωστόσο παραμένουν κακές καθώς όπως αναφέρει η διευθύντρια του Νοσοκομείου Κρατουμένων σε έγγραφο της,  το νοσοκομείο "προσφέρει μόνο πρωτοβάθμια περίθαλψη και εξυπηρετείται από κατ' επίσκεψη γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων". "Οι κρατούμενοι μεταφέρονται σε δημόσια νοσοκομεία την τελευταία στιγμή" όπως αναφέρουν οι κρατούμενοι.

Τα αιτήματα των ασθενών:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου