Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

Στο στόχαστρο τα εργασιακά

 Στο στόχαστρο τα εργασιακά

Την ποσοτικοποίηση των μέτρων που αποφάσισε η Ε.Ε. για το Δημόσιο Χρέος της Ελλάδας και νέα μέτρα στην αγορά εργασίας ζητάει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Gerry Rice, το Ταμείο βρίσκεται σε συζητήσεις με τους Ευρωπαίους δανειστές της Ελλάδος, προκειμένου να ποσοτικοποιηθούν τα μέτρα ελάφρυνσης που αποφασίστηκαν στο Eurogroup της 24ης Μαΐου. Ο ίδιος προανήγγειλε τη λήψη πρόσθετων μέτρων στην αγορά εργασίας, τα οποία θα οριστικοποιηθούν το φθινόπωρο, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.



Όπως υπογράμμισε ο ίδιος, το ΔΝΤ επιθυμεί να συμμετάσχει και χρηματοδοτικά στο νέο πρόγραμμα της Ελλάδος. Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η ελάφρυνση του Δημοσίου Χρέους, προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο.
Το ΔΝΤ επιθυμεί να συμμετάσχει και χρηματοδοτικά στο νέο πρόγραμμα της ΕλλάδοςΣτο πλαίσιο αυτό, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών θεσμών, προκειμένου να ποσοτικοποιηθούν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, έτσι ώστε το ΔΝΤ να αποκτήσει μία σαφή εικόνα για την επίπτωση που θα αυτά θα έχουν στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Τα αποτελέσματα θα περιλαμβάνονται στη νέα έκθεση βιωσιμότητας του Ελληνικού Δημοσίου Χρέους, την οποία το ΔΝΤ θα ήθελε να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους, έτσι ώστε να λάβει μία οριστική απόφαση για το αν θα συμμετάσχει και χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σε κάθε περίπτωση, το ΔΝΤ, όπως επεσήμανε ο εκπρόσωπός του, δεν είναι διατεθειμένο να εξαιρέσει την Ελλάδα από τους κανόνες χρηματοδότησης που εφαρμόζει. Όπως διαβεβαίωσε και στην περίπτωση της Ελλάδος, το ΔΝΤ θα ακολουθήσει τους κανόνες που ισχύουν για όλες τις χώρες.

Ερωτηθείς για την ανάγκη λήψης νέων μέτρων στην αγορά εργασίας, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ το επιβεβαίωσε, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η διαδικασία μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας έχει ήδη ξεκινήσει, ωστόσο πρόσθετα μέτρα απαιτούνται, τα οποία, όμως, θα εξειδικευθούν στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης και πρέπει να είναι εναρμονισμένα με τη διεθνή πρακτική (ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει). Όπως είπε, τα μέτρα αυτά είναι αναγκαίο να διασφαλίζουν τα όποια οφέλη έχουν, μέχρι στιγμής, προκύψει στο μέτωπο της ανταγωνιστικότητας.

Για το ενδεχόμενο Brexit, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ προειδοποίησε ότι μία τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτούσε μία μακρά περίοδο υψηλής αβεβαιότητας, έντονων διακυμάνσεων στις αγορές και επιβράδυνσης των ρυθμών ανάπτυξης.

http://www.zougla.gr/money/article/sto-stoxastro-ta-ergasiaka

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου