Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

Τα χειρότερα έπονται

Τα χειρότερα έπονται

Στη δίνη του κυκλώνα των μνημονίων βρίσκεται επί σειρά ετών η Ελλάδα και ως φαίνεται ο «χορός» στους ρυθμούς της λιτότητας θα συνεχιστεί για πολύ… Έτσι, έπειτα από τις ανακοινώσεις για το νέο μνημόνιο, η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη μ' έναν επιπλέον γύρο περικοπών, ιδιωτικοποιήσεων, δημοσιονομικών μέτρων κ.οκ., εγκλωβισμένη σ' έναν φαύλο κύκλο που «πνίγει» την ελληνική οικονομία.

Το «Μνημόνιο 3» επισκιάζει κάθε νέα προσπάθεια επιχειρηματικών εγχειρημάτων στην ΕλλάδαΤο «Μνημόνιο 3» επισκιάζει κάθε νέα προσπάθεια επιχειρηματικών εγχειρημάτων και πλέον τα μέτρα που προβλέπει έχουν συγκεκριμενοποιηθεί, καταγραφεί και δημοσιοποιηθεί. Το συμφωνητικό περιγράφεται σε 41 σελίδες και σε αυτό καταγράφονται οι νέες υποχρεώσεις της Ελλάδας αλλά και οι ιδιωτικοποιήσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να συγκεντρωθούν έσοδα, τα οποία στην πλειονότητά τους θα δοθούν για την αποπληρωμή των δανεικών.


Βάσει των όσων αναφέρονται, οι στόχοι είναι οι εξής:
  • Επίτευξη βιώσιμων δημοσιονομικών μεγεθών,
  • διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας,
  • στόχευση σε ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα και επενδύσεις και
  • δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους με αποδοτική Δημόσια Διοίκηση.

Το μνημόνιο έχει εγκριθεί και τυπικά από τον ESM ως προαπαιτούμενο για την «ένεση» ρευστότητας των 7,5 δις ευρώ, δόση η οποία αναμένεται να εκταμιευτεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.


Βαρύς ο λογαριασμός


Τα νέα μέτρα του «συμπληρωμένου» μνημονίου ανέρχονται σε 5,6 δις ευρώ έως το 2018 και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τον «κόφτη» ο οποίος δεν υποκαθιστά τη μόνιμη και εκ των προτέρων αποτίμηση των δημοσιονομικών κενών.
​Στο συμπληρωματικό μνημόνιο περιλαμβάνεται και ο «κόφτης» δαπανών, ο οποίος δεν υποκαθιστά τη μόνιμη και εκ των προτέρων αποτίμηση των δημοσιονομικών κενών
Στο ίδιο κείμενο ζητείται πολιτική δέσμευση έτσι ώστε η εφαρμογή των συμφωνημένων πολιτικών να είναι συνεπής για πολλά χρόνια. Επίσης, τίθεται ως προϋπόθεση η κυβέρνηση -όχι μόνο να συνεννοείται- αλλά και να συμφωνεί με την Επιτροπή και το ΔΝΤέτσι ώστε να μην υπάρχουν «μονομερείς» ενέργειες για την επίτευξη των στόχων.

Στα έγγραφα του νέου μνημονίου γίνεται αναφορά μεταξύ άλλων και σε δημοσιονομική απόδοση 300 εκατομμυρίων ευρώ από παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου, που θα προκύψει κυρίως το 2018.

«Καμπανάκι» από την Κομισιόν

Την ίδια ώρα η Κομισιόν κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τους πέντε κινδύνους που απειλούν την υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος.
Τα capital controls, τα «κόκκινα» δάνεια, η προσφυγική κρίση, η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τα δημοσιονομικά και μπορούν -υπό προϋποθέσεις- να τινάξουν στον αέρα τον προγραμματισμό που έχει γίνει μεταξύ δανειστών και Αθήνας. Όπως επισημαίνεται στο Compliance Report της Επιτροπής, η υλοποίηση του τρίτου μνημονίου κινδυνεύει από:

• Ενδεχόμενη αποτυχία της κυβέρνησης να ολοκληρώσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων

• Ένα υψηλότερο από το αναμενόμενο αρνητικό αντίκτυπο της προσφυγικής κρίσης στο εμπόριο και στον τουρισμό

• Το ενδεχόμενο επιβράδυνσης του παγκόσμιου εμπορίου

• Την πιθανότητα μεγαλύτερων επιπτώσεων από παρατεταμένους κεφαλαιακούς ελέγχους (capital controls).

• Έλλειψη προόδου από τις αρχές και τις τράπεζες κατά την εκπόνηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την εξυγίανση και την ενίσχυση των ισολογισμών. Οι παράγοντες αυτοί θα μπορούσαν να υπονομεύσουν σοβαρά «την ικανότητα των τραπεζών να παρέχουν περισσότερη ρευστότητα για να υποστηρίξουν έτσι ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας και της απασχόλησης».


«Καυτό φθινόπωρο»

Στο Μέγαρο Μαξίμου τα πανηγύρια από το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης -ύψους 7,5 δις ευρώ- συνεχίζονται, την ώρα που η κατάσταση στην οικονομία γίνεται όλο και πιο σκληρή.
​Παράγοντες της αγοράς χαρακτηρίζουν... ψίχουλα τα συγκεκριμένα ποσά, λαμβάνοντας υπ' όψιν τη λογική της... στάσης πληρωμών στην οποία έχει προχωρήσει εδώ και μήνες το Δημόσιο
Από τα χρήματα αυτά, τα 5 δις θα δοθούν για την αποπληρωμή παλαιότερων χρεών και τα 2,5 δις θα χρησιμοποιηθούν για την τακτοποίηση οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες και επιχειρήσεις. Παράγοντες της αγοράς χαρακτηρίζουν... ψίχουλα τα συγκεκριμένα ποσά, λαμβάνοντας υπ' όψιν τη λογική της άτυπης «στάσης πληρωμών» στην οποία έχει προχωρήσει εδώ και μήνες το Δημόσιο, επιχειρώντας με κάθε τρόπο να συμψηφίσει τα χρήματα που είναι να δοθούν για επιστροφές φόρων ή για πληρωμή παρεχόμενων υπηρεσιών ή προσφερόμενων αγαθών, με φόρους και επιβαρύνσεις (π.χ. ΕΝΦΙΑ).

Κι όλα αυτά, ενώ τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση θα κληθεί να ανοίξει τα εργασιακά, την ώρα που οι προτάσεις των δανειστών για τις «μεταρρυθμίσεις» στον συγκεκριμένο τομέα διαμορφώνουν ένα καθεστώς που παραπέμπει σε εργασιακό Μεσαίωνα.

Διαβάστε εδώ το νέο συμπληρωματικό μνημόνιο

Διαβάστε εδώ το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων

Επικαιροποίηση ιδιωτικοποιήσεων

Η έκθεση της Κομισιόν


Διαβάστε επίσης:


http://www.zougla.gr/politiki/article/ta-xirotera-eponte

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου