Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

(Ρε παιδιά, ο Πατούλης είναι στην ΠΡΩΣΥΝΑΤ); Πατούλης: Υπόθεση των δήμων η διαχείριση των απορριμμάτων

 Πατούλης: Υπόθεση των δήμων η διαχείριση των απορριμμάτων
H διαχείριση των αστικών αποβλήτων και των ανακυκλώσιμων υλικών αποτελεί υπόθεση των δήμων. Αυτή την αδιαπραγμάτευτη και πάγια θέση της ΚΕΔΕ επανέλαβε ο πρόεδρός της, Γιώργος Πατούλης, στη σύνοδο του δικτύου ΦΟΔΣΑ (Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα, με θέμα «Παρόν και Μέλλον στη διαχείριση στερεών αποβλήτων».


Ο κ. Πατούλης, επικαλούμενος και τη σχετική ομόφωνη απόφαση της ΚΕΔΕ, υπογράμμισε την ανάγκη οι ΦΟΔΣΑ να είναι βιώσιμοι, λειτουργικοί, με διασφαλισμένους πόρους και επισήμανε πως «δεν πρέπει πρωτοβουλίες της κεντρικής κυβέρνησης να δημιουργούν εμπόδια σε σχεδιασμό, έργα και προγραμματισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη». Επίσης, ζήτησε μεταξύ άλλων να μην υπάρξει καμία ακύρωση σχεδιασμών, έργων και διαδικασιών που έχουν δρομολογηθεί την προηγούμενη περίοδο, να επιταχυνθούν όλες οι επιμέρους διαδικασίες και θεσμικές ρυθμίσεις για τις συγχωνεύσεις, καταργήσεις, διαδικασίες δημιουργίας των νέων φορέων (ΔΙΣΑ) αλλά και του θεσμικού πλαισίου για τα Πράσινα Σημεία και τις εγκαταστάσεις αποκεντρωμένης διαχείρισης.


Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ στην ομιλία του αναφέρθηκε και στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου για την ανακύκλωση, εκφράζοντας την αντίθεση του στην «επιχειρούμενη "κρατικοποίηση" του ΔΣ του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, αφού το νέο νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση της συμμετοχής των εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων και της κοινωνίας των πολιτών που ουσιαστικά είναι αυτοί που χρηματοδοτούν το σύστημα», κάνοντας λόγο για «παράδειγμα οπισθοδρόμησης».

Επίσης, διατύπωσε την κατηγορηματική του διαφωνία με το γεγονός ότι κάποιοι, όπως ανέφερε, «προσπαθούν να επιβληθεί στους ΟΤΑ υποχρεωτικό μοντέλο συλλογής, ακυρώνοντας την αρμοδιότητά τους να αποφασίζουν οι ίδιοι για τη μέθοδο συλλογής με βάση τις τοπικές συνθήκες».


http://www.zougla.gr/greece/article/patoulis-ipo8esi-ton-dimon-i-diaxirisi-ton-aporimaton-1345842


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου