Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

(Φιλοξενούμενη γνωμη)! Από ζουρλό και τον Ζουράρι μαθαίνεις την αλήθεια


του Λευτέρη Ριζά    

«Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΕΞΑΠΑΤΗΣΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ. ΗΤΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ». Αυτό υποστήριξε σε συνέντευξη του ο Κ. Ζουράρις. Ο οποίος μάλιστα ως «αριστερός» - και πιθανώς  κι αυτός «μαρξιστής» όπως και οι κ.κ. Αρ. Μπαλτάς και Ευκλ. Τσακαλώτος και λοιποί υπουργοί και υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – δεν δίστασε να επικαλεσθεί τον Λένιν και την ταπεινωτική  συμφωνία του με τους Γερμανούς και Αυστριακούς (τη γνωστή συμφωνία του Μπρέστ-Λιτόφσκ) γιατί αυτό του επέβαλε ο συσχετισμός δυνάμεων. 

       «Η αντιπολίτευση χρησιμοποιώντας τη λέξη «εξαπάτησε», ενδεχομένως για αντιπολιτευτικούς λόγους, δείχνει ανεπαρκή γνώση της ελληνικής γλώσσας! Η ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν εξαπάτησε τους Έλληνες… Η σημερινή ελληνική κυβέρνηση νικήθηκε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων του περασμένου Ιουλίου! Ηττήθηκε λόγω ετεροβαρούς συσχετισμού ισχύος! Ως γνωστόν στην πολιτική συνύπαρξη μεταξύ συστημάτων ισχύος υπάρχει πάντοτε και η ήττα…Ο Λένιν στις 3 Μαρτίου του 1918, εξακολουθούσε να είναι στην εξουσία με την κυβέρνηση των Μπολσεβίκων και να κυβερνούν την Ρωσία οι κομμουνιστές; Ναι! Τότε λοιπόν ο Λένιν υπέγραψε ταπεινωτική συνθήκη με τη Γερμανία και την Αυστρία, αναγκαζόμενος να δώσει 5 δισ. μάρκα ως πολεμική αποζημίωση στους Γερμανούς, να αφοπλίσει τον στόλο και να δώσει τα πετρέλαια της Κασπίας σε ποιους; Στην Τουρκία! Τον Λένιν και την επανάσταση των Μπολσεβίκων έσωσαν οι δυο ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, η Γαλλία και η Αγγλία, που έξι μήνες μετά νικήσαν την άλλη ιμπεριαλιστική δύναμη, τη Γερμανία! Έτσι είναι η ετερογονία των σκοπών! Ο Λένιν εξακολουθούσε και μετά την ήττα του να είναι αριστερός ή όχι; Υπάρχει αναμφισβήτητα έλλειμμα διαλεκτικής λογικής (λόγω ίσως συμφέροντος) στους φωνασκούντας περί «εξαπατήσεως» και «δεξιάς» κωλοτούμπας από την πάντοτε αριστερή, αλλά νικημένη ελληνική νυν κυβέρνηση. Προσωρινοί ίσως νικητές οι αποικιοκράτες χρηματοκοπρίτες των Βρυξελλών

       Το επιχείρημα αυτό κυκλοφορεί στους κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και αρκετό καιρό, έχει ειπωθεί και στην Βουλή από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ο λεξιλάγνος κ. Κ. Ζουράρις απλώς το διατύπωσε με μεγαλύτερη ακρίβεια και «θράσος». Συνεπώς θα ασχοληθούμε με το επιχείρημα και όχι με όσα είπε ο κ. Κ. Ζουράρις στην συνέντευξη του.

      



Αν η ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν εξαπάτησε τους Έλληνες, αλλά «νικήθηκε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων του περασμένου Ιουλίου Ηττήθηκε λόγω ετεροβαρούς συσχετισμού ισχύος! Ως γνωστόν στην πολιτική συνύπαρξη μεταξύ συστημάτων ισχύος υπάρχει πάντοτε και η ήττα», όπως μας βεβαιώνει ο κ. Ζουράρις, για τους ίδιους ακριβώς λόγους δεν εξαπάτησαν, ούτε πρόδωσαν, γιατί ήτανε ξεπουλημένοι ή γερμανοτσολιάδες, και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ κλπ. Και γι’ αυτούς ήτανε ετεροβαρής ο συσχετισμός ισχύος. Και αυτόν τον συσχετισμό ισχύος έπρεπε – όφειλε – να τον γνωρίζει τουλάχιστον το «αριστερό» κομμάτι της κυβέρνησης, δηλ. ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι ΑΝΕΛ και ο κ. Π Καμμένος δεν είχαν την υποχρέωση – παρόλο που ως πολιτικοί ηγέτες θα έπρεπε να το γνωρίζουν.

       Οι δειλοί και βαθειά αμόρφωτοι πολιτικά και «μαρξιστικά»  ηγέτες   του ΣΥΡΙΖΑ τώρα ψελλίζουν ότι είχανε «αυταπάτες» και «ψευδαισθήσεις». Αλλά γιατί είχανε αυταπάτες και ψευδαισθήσεις; Δεν έπρεπε να έχουν. Ο Λένιν μπορεί να είχε την εποχή του. Μπορεί να του περίσσευε η πίστη του στην επανάσταση της ευρωπαϊκής εργατικής τάξης και ο έντονος βολονταρισμός του. Αλλά τώρα, ύστερα από την ήττα ΟΛΩΝ των «προλεταριακών» επαναστάσεων, τον εκφυλισμό τους, όπως και των αντιαποικιακών και αντι-ιμπεριαλιστικών, την ήττα και του ευρωπαϊκού εργατικού κινήματος: σοσιαλιστικού και κομμουνιστικού, δεν δικαιολογείται όποιος είναι μαρξιστής της προκοπής, να έχει τις αυταπάτες και τις ψευδαισθήσεις  του ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνον αυτού.  

       Εδώ θα αναγκαστώ – παρόλο που δεν είναι κάτι που επιθυμώ – να υπενθυμίσω πως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ – και οι «αριστερές» και τάχα μου «επαναστατικές» του συνιστώσες, ζούσε με το όνειρο να «σχίσει» τα Μνημόνια και να προκαλέσει με την ανάληψη της εξουσίας ένα ντόμινο αλλαγών στην Ευρώπη – με σειρά άρθρων μου στον ΟΙΣΤΡΟ και στον ΔΡΟΜΟ εξηγούσα ότι κάνουν λάθος[1]. Ακριβώς γιατί ο συσχετισμός δυνάμεων παγκόσμια και ευρωπαϊκά ήτανε συντριπτικά υπέρ του καπιταλισμού / ιμπεριαλισμού. Αλλά τότε όλοι αυτοί μεθούσανε με τις αναλύσεις του «θεωρητικού» τους Γιάννη Μηλιού που είχε αναλάβει να εξαλείψει – με τα γραπτά του μόνο – τον ιμπεριαλισμό, βεβαιώνοντας και «αποδείχνοντας» πως τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει με βάση τις δικές ερμηνείες του Μαρξ, την δική του διαγραφή των αναλύσεων του Λένιν και όλων όσων στην συνέχεια τις είχαν προχωρήσει πιο πέρα.

       Εξηγούσα, επίσης, πώς αυτές οι αυταπάτες και ψευδαισθήσεις των Συριζαίων είχαν βαθιά τις ρίζες τους τόσο στην κοινωνική προέλευση και κατάσταση αυτής της «αριστεράς», όσο και στις ιδεολογικο-πολιτικές καταβολές της: τον ευρωκομμουνισμό. Όσο για τις πιο «αριστερές» και «επαναστατικές» συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ αυτές ήταν γαλουχημένες με τον σοβιετικό μαρξισμό. Όσο για τις «πιο ταξικές» εκδοχές τους – που συνήθως νομίζανε πώς ήτανε διεθνιστικές γιατί απέρριπταν τον πατριωτισμό και εθνισμό συντασσόμενες με την υπόλοιπη εθνομηδενιστική «αριστερά» και χωρίς να το καταλαβαίνουν με τις μεταμοντέρνες θεωρίες του ιμπεριαλισμού – αυτές ακόμα ψάχνουν να βρούνε πώς την πάθανε και οι «μικροαστοί» τους πήρανε την ηγεμονία μέσα από τα επαναστατικά χέρια τους. Μια στη «συγκυρία» αποδίδουν την συστράτευση τους με τους ευρωκομμουνιστές – ξεχνώντας βέβαια πώς  η συγκυρία ήτανε πιο ευνοϊκή από πολλές απόψεις όταν «ανέβαινε» το λαϊκό κίνημα  με φορέα του τότε το ΠΑΣΟΚ, αλλά αυτοί τότε δεν «παρασύρθηκαν» και δεν πύκνωσαν τις τάξεις του - , μια άλλη φορά στην άνοδο του λαϊκού και εργατικού κινήματος  τα χρόνια 2010-12. Μπερδεύουνε για άλλη μια φορά τις επιθυμίες τους με την πραγματικότητα. Ταυτίσανε τις «Άνοιξες»  και τις «Πλατείες» (από Ταρχίρ μέχρι Σύνταγμα) με την επανάσταση και εκεί πάνω ζαλιστήκανε και τα μπλέξανε.

       Μας μένει η ταπεινωτική Συνθήκη του Μπρέστ-Λιτόφσκ ως άλλοθι για το συμβιβασμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Πρώτον στη Ρωσία τότε συνέβη μια μεγάλη Επανάσταση. Κύρια αγροτική. Μοίρασε γη. Και προσέφερε ειρήνη σε έναν λαό εξουθενωμένο και κουρασμένο από τον πόλεμο (βλ. Ρομπέρ Λινάρ «Ο Λένιν, οι αγρότες, ο Ταιϋλορ», εκδ. ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ (Monthly Review) Αθήνα 1982. Πρόκειται πολύ σύντομα να επανεκδοθεί από τις εκδόσεις ΚΟΥΚΚΙΔΑ).

       Αυτή η ντροπιαστική συνθηκολόγηση, κατά τον ίδιο τον Λένιν, δεν έμεινε χωρίς επιπτώσεις και τελικά αποτελέσματα. Που κανένας τους – ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Ζουράρις κλπ – δεν θέλει να σκεφτεί, να εξετάσει. Εδώ δεν θα τα αναφέρουμε – θα γίνει κι αυτό άλλη ώρα – αναλυτικά: μόνο ότι δεν είναι ξεκομμένα όλα αυτά από την τελική κατάληξη της Μεγάλης Ρωσικής Επανάστασης: δηλαδή τον εκφυλισμό της και την τελική κατάρρευση της.

       Ο Φρειδερίκος Ένγκελς είχε εγκαίρως προειδοποιήσει:  
«Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί στον ηγέτη ενός ακραίου κόμματος είναι να αναγκαστεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση σε μια εποχή όπου το κίνημα δεν είναι ακόμα ώριμο για την κυριαρχία της τάξης που εκπροσωπεί και για την εφαρμογή των μέτρων που απαιτεί η κυριαρχία αυτής της τάξης. Εκείνο που μπορεί  να κάνει, δεν εξαρτάται από τη θέληση του, αλλά από το σημείο στο οποίο έχει φτάσει η αντίθεση των διάφορων τάξεων και από το βαθμό ανάπτυξης των υλικών συνθηκών ύπαρξης, των σχέσεων παραγωγής και κυκλοφορίας, πάνω στον οποίο στηρίζεται ο κάθε φορά βαθμός ανάπτυξης των ταξικών αντιθέσεων. Εκείνο που πρέπει να κάνει, εκείνο που απαιτεί απ΄ αυτόν το κόμμα του, ούτε αυτό εξαρτάται από αυτόν, αλλά ούτε και από τον βαθμό ανάπτυξης της ταξικής πάλης και των όρων της. Συνδέεται με τις μέχρι τώρα θεωρίες και διεκδικήσεις  του, που κι αυτές δεν προέρχονται από την θέση των κοινωνικών τάξεων  μεταξύ τους αυτή τη στιγμή   και από τη λίγο πολύ τυχαία κατάσταση των σχέσεων παραγωγής και κυκλοφορίας αυτή τη στιγμή, αλλά από την ευρύτερη ή στενότερη αντίληψη του για τα γενικά αποτελέσματα του κοινωνικού* και πολιτικού κινήματος. Βρίσκεται, έτσι, αναγκαστικά σε ένα άλυτο δίλημμα: Εκείνο που μπορεί να κάνει, έρχεται σε αντίθεση με ολόκληρη την ως τώρα στάση του, τις αρχές του και τα άμεσα συμφέροντα του κόμματος του. Εκείνο που πρέπει να κάνει, δεν μπορεί να γίνει. Είναι, με λίγα λόγια, αναγκασμένος να εκπροσωπεί όχι το κόμμα του και την τάξη του, αλλά εκείνη την τάξη για την κυριαρχία της οποίας είναι ακριβώς ώριμο το κίνημα. Για το συμφέρον του ίδιου του κινήματος είναι αναγκασμένος να προωθεί τα συμφέροντα μίας ξένης προς αυτόν τάξης και να ξεπετάει τη δική του τάξη με φράσεις και υποσχέσεις, και με τη διαβεβαίωση ότι τα συμφέροντα αυτής της ξένης τάξης είναι τα δικά της συμφέροντα. Όποιος έρθει σ΄ αυτή την άχαρη θέση είναι χαμένος χωρίς ελπίδα. Παραδείγματα είχαμε και στη νεότερη εποχή. Αρκεί να θυμίσουμε τη θέση που πήραν οι εκπρόσωποι του προλεταριάτου στην τελευταία γαλλική προσωρινή κυβέρνηση**  , αν κι αυτοί οι ίδιοι εκπροσωπούσαν μια πολύ χαμηλή βαθμίδα ανάπτυξης του προλεταριάτου. Όποιος ύστερα από τις εμπειρίες της κυβέρνησης του Φλεβάρη  - και ούτε λόγος να γίνεται για τις δικές μας αξιοσέβαστες γερμανικές προσωρινές κυβερνήσεις και αυτοκρατορικές αρχές – μπορεί ακόμη να εποφθαλμιά επίσημα πόστα, πρέπει ή να είναι υπέρμετρα ξεροκέφαλος ή να ανήκει στο ακραίο επαναστατικό κόμμα, στην καλύτερη περίπτωση, μόνο στα λόγια».
* (1850) βιομηχανικού
** Ο Ένγκελς εννοεί τον μικροαστό σοσιαλιστή Λουί Μπλάνκ και τον εργάτη Αλμπέρ που εκπροσωπούσαν το προλεταριάτο στην αστική προσωρινή κυβέρνηση που σχηματίστηκε στη Γαλλία μετά την επανάσταση του Φλεβάρη του 1848.
[Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ  Έκδοση ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ 1991, μετ. Θανάσης Παπαρήγας, σελ. 145-146] 

       Άσχετα από τι πίστευε και περίμενε ο Λένιν – που ήτανε επαναστάτης δεν ήτανε κάτι από τους ηγέτες της σημερινής αριστερο-δεξιάς κυβέρνησης – αυτό που τελικά έγινε ήτανε μια μεγάλη αγροτική μεταρρύθμιση που οδήγησε, όμως, την αγροτιά στην υπηρεσία μιας βίαιης βιομηχανικής ανάπτυξης, που κι αυτή βάδισε πάνω στα χνάρια καπιταλιστικών μεθόδων οργάνωσης της εργασίας , βλ. αντιγραφή συστήματος Τέυλορ, τον Σταχανοβισμό. Η ήττα της αριστερο-δεξιάς κυβέρνησης έχει κι αυτή εκτός από τα άμεσα ορατά αποτελέσματα που ΟΛΟΙ γνωρίζουμε και την υιοθέτηση και υλοποίηση από πλευράς του «αριστερού» ΣΥΡΙΖΑ και των δεξιών ΑΝΕΛ όλου του προγράμματος του εκσυγχρονισμού που χρόνια παλεύανε να  επιτύχουν το ΠΑΣΟΚ και δευτερευόντως η ΝΔ και που βέβαια στην απόκρουση του μεγάλο μερίδιο οφείλεται και στην «ροζ» αριστερά – μητέρα του ΣΥΡΙΖΑ !!!
      
       Ο Ένγκελς  έγραφε ««Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί στον ηγέτη ενός ακραίου κόμματος είναι να αναγκαστεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση σε μια εποχή όπου το κίνημα δεν είναι ακόμα ώριμο για την κυριαρχία της τάξης που εκπροσωπεί και για την εφαρμογή των μέτρων που απαιτεί η κυριαρχία αυτής της τάξης». Δεν είπε, όμως, τίποτα για το τι θα πρέπει να κάνει ο ηγέτης αν του συμβεί  αυτό το χειρότερο. Να κάνει «τουμπεκί», να εναγκαλιστεί την εξουσία – αν όχι προσωπικά αυτός – αλλά όλοι οι γύρω και από κάτω, και να στραφούν ενάντια στον λαό και την τάξη που υποτίθεται ότι εκφράζουν τα συμφέροντα της, αναπαράγοντας τελικά  μια νέα ταξική κοινωνία[2] ή να μην αναλάβει τέτοιο έργο και να εργαστεί με επαναστατική υπομονή και επιμονή ώστε να ωριμάσει το κίνημα και οι συνθήκες διεθνώς να είναι ευνοϊκότερες;

       Αυτό είναι ένα ανοικτό ερώτημα που έχει σχέση βέβαια με το στρατηγικό αδιέξοδο στο οποίο βρέθηκε και εξακολουθεί να βρίσκεται η αριστερά. «Εμπρός βαθύ και πίσω ρέμα» λέει για κάτι περιπτώσεις ο λαός μας. Εγώ πάντως δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση να παραμυθιάζω τον λαό μου λέγοντας του ότι βαθαίνουμε και πλαταίνουμε την εκμετάλλευση και καταπίεση, την εθνική υποταγή και ξενοδουλεία γιατί στο βάθος εργαζόμαστε για την απελευθέρωση μας.















[1] βλ. ενδεικτικά αναφέρω μερικά και τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις τους. Στον ΟΙΣΤΡΟ υπάρχουν περισσότερα.

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

1 - ΚΡΙΣΗ: ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΛΑΪΚΗΣ ΕΞΟΔΟΥ [Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2011

http://gregordergrieche.blogspot.com/2011/02/blog-post_4344.html#more

2 -: Τι σημαίνει «υγιείς» χώρες – α’ μέρος

Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2011   

http://gregordergrieche.blogspot.com/2011/03/blog-post_3985.html#more

«Τι σημαίνει υγιείς χώρες – β’»  Κυριακή, 20 Μαρτίου 2011

http://gregordergrieche.blogspot.com/2011/03/blog-post_2631.html#more

ΟΙΣΤΡΟΣ – www.istrilatis.blogspot.gr
1 – «Πρόκειται για «ιδιότυπο μεταμοντέρνο πραξικόπημα»;» [Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2011 - 
«Προβλήματα του αντι-μνημονιακού μετώπου και η Αριστερά» [19/6/12 ] http://www.istrilatis.blogspot.gr/

Άλλη μια φορά για το «αντι-μνημονιακό μέτωπο» 23 Οκτωβρίου

4- «Η νέα «Ιερή Συμμαχία»» [ 21 / 5/ 2012]   http://www.istrilatis.blogspot.com/
5 - Η απαίτηση της Μέρκελ και η γερμανική πολιτική [25 / 2/ 2012]
6 – «Ανοικτός και καλυμμένος φασισμός» [20/6/12 ]   
8 – «Η Σημαία στην παρέλαση» [ 30 Οκτωβρίου 2013]
9 – «Ηθική και πολιτική *» [ 3 Ιουλίου 2013]
10 – «Τι κόμμα;»  [28 Μαΐου 2013]  http://istrilatis.blogspot.gr/2013/05/1.html#!/2013/05/1.html 
11 – «24 Ιουλίου: Αποκατάσταση της Δημοκρατίας» [25 Ιουλίου 2014]
12 – «Γιατί τόση και τέτοια έκπληξη και «αγανάκτηση»;  Aug 28 2014 [Εδώ τσιτάτα από Πόλεμο των Χωρικών]http://istrilatis.blogspot.gr/2014/08/blog-post_28.html
13 – «Αξιοπρόσεκτα των εκλογών της 25ης Μαΐου» [May 28 2014]
14 – «ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ»  1 Aug  2014   
15 – «Επικίνδυνα και τα δύο» [19 Οκτωβρίου 2014]
16 – «Μαρξιστικές παρεμβάσεις της Χρυσής Αυγής και αποκαλυπτική σιωπή Αριστεράς» [10 Σεπτεμβρίου 2014]http://www.istrilatis.blogspot.gr/#!http://istrilatis.blogspot.com/2014/09/blog-post_10.html
17 – «Πολύ δύσκολες στιγμές και αποφάσεις»  [22 Μαΐου 2014]
18 - Προσοχή στα «τσιτάτα» [8 Ιουνίου 2014] http://www.istrilatis.blogspot.gr/#!http://istrilatis.blogspot.com/2014/06/blog-post.html
19 – «Σε εποχές κρίσης η κρίση αμβλύνεται» [26 Ιουνίου 2014]http://www.istrilatis.blogspot.gr/#!http://istrilatis.blogspot.com/2014/06/blog-post_26.html
20 – «Σκόρπια μετεκλογικά» [23 Μαΐου 2014] http://www.istrilatis.blogspot.gr/#!http://istrilatis.blogspot.com/2014/05/blog-post_23.html
21 – «Τι αποκαλύπτουν οι αριθμοί» [26 Μαΐου 2014] http://www.istrilatis.blogspot.gr/#!http://istrilatis.blogspot.com/2014/05/273.html
22 – «Τι μας λένε τα αποτελέσματα των εκλογών;» [26 Μαΐου 2014] http://www.istrilatis.blogspot.gr/#!http://istrilatis.blogspot.com/2014/05/17-2012-2966-1.html
23 – «Σύγκρουση στον ΣΥΡΙΖΑ «εκ πλαγίου»» [4 Ιουλίου 2014]http://www.istrilatis.blogspot.gr/#!http://istrilatis.blogspot.com/2014/07/blog-post_4.html
24 – «Τώρα που βρήκαμε τον παπά….» [10 Απριλίου 2014] http://www.istrilatis.blogspot.gr/#!http://istrilatis.blogspot.com/2014/04/blog-post.html
25 – «Τι μας αποκαλύπτουν οι τελευταίες ομιλίες του κ. Αλ. Τσίπρα» [5 Οκτωβρίου 2015]http://www.istrilatis.blogspot.gr/#!http://istrilatis.blogspot.com/2015/10/blog-post_5.html
«Τι μας αποκαλύπτουν οι τελευταίες ομιλίες του κ. Τσίπρα-2» [10 Οκτωβρίου 2015]http://www.istrilatis.blogspot.gr/#!http://istrilatis.blogspot.com/2015/10/blog-post_10.html
26 – «Για πρώτη φορά»; [25 Νοεμβρίου 2014] http://www.istrilatis.blogspot.gr/#!http://istrilatis.blogspot.com/2014/11/blog-post_25.html
27 -  «Τι έδειξαν τα αποτελέσματα των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου – 1» [23 Σεπτεμβρίου 2015]+ «Τι έδειξαν τα αποτελέσματα των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου – 2» [25 Σεπτεμβρίου 2015]
28 –« ΒΑΔΙΖΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 20ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ»  [11/9/15] 
29 – «Τι να κάνουνε;» [14 Ιουλίου 2015] http://www.istrilatis.blogspot.gr/#!http://istrilatis.blogspot.com/2015/07/blog-post_14.html
30 – «ΤΟ ΚΚΕ ως  άλλοθι» [28 Ιουλίου 2015]  http://www.istrilatis.blogspot.gr/#!http://istrilatis.blogspot.com/2015/07/blog-post_28.html
31 – « Η εξήγηση του Γ. Βαρουφάκη» [19 Ιουλίου 2015]  http://www.istrilatis.blogspot.gr/#!http://istrilatis.blogspot.com/2015/07/blog-post_19.html
32 – « Για τις αντιθέσεις στους κόλπους του λαού» [16 Απριλίου 2015]http://www.istrilatis.blogspot.gr/#!http://istrilatis.blogspot.com/2015/04/1957.html
33 – «Δημαγωγία και εξαπάτηση» [18 Σεπτεμβρίου 2015]
34 – «Οι εκλογές ….»1ο  [25 Ιανουαρίου 2015] http://www.istrilatis.blogspot.gr/#!http://istrilatis.blogspot.com/2015/01/1.html
35 – «Ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση: δυο μήνες πέρασαν» [30 Μαρτίου 2015]http://www.istrilatis.blogspot.gr/#!http://istrilatis.blogspot.com/2015/03/sigmund-freud-1.html
«Ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση: τρεις μήνες μετά» [7 Μαΐου 2015]http://www.istrilatis.blogspot.gr/#!http://istrilatis.blogspot.com/2015/05/blog-post.htm
36 – «3 + 1 (τρείς και μία)» [17 Σεπτεμβρίου 2015]
37 – «ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ» [12 Οκτωβρίου 2015] http://www.istrilatis.blogspot.gr/#!http://istrilatis.blogspot.com/2015/10/3.html
38 – «Από Δευτέρα πάλι πίκρα και σκοτάδι…» [19 Σεπτεμβρίου 2015]http://www.istrilatis.blogspot.gr/#!http://istrilatis.blogspot.com/2015/09/blog-post_19.html

[2]  Ο Ρόλαντ Ντενίς  στο «Αποχαιρετισμός στον Τσαβισμό» (ΑΡΔΗΝ και ΟΙΣΤΡΟΣ)  γράφει πολλά σπουδαία για αυτή την περίπτωση. Πως δίπλα και «κάτω» από τον Τσάβες είχε διαμορφωθεί ένα γκαγκστερικό υπόστρωμα που τελικά οδήγησε το κίνημα σε βαριά ήττα.

http://istrilatis.blogspot.gr/2016/06/blog-post_19.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου