Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Η επανίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας... στη Μπολόνια

 

Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας
http://nikosklitsikas.gr/

Μπολόνια, στην περιοχή του Αγίου Λάζαρου της Σαβένας, 26 χρόνια από την...
ιστορική "Στροφή" της Μπολόνια ("Svolta"η ονομασία που έδωσε η ηγεσία του πάλαι ποτέ ΚΚΙ -Achille Occhetto, στον "εκσυγχρονισμό" του κόμματος, τη μετονομασία, αλλαγή συμβόλων κι ονόματος, ώστε να συμβαδίσει με τη "νέα εποχή"), 571 σύνεδροι, εκπρόσωποι περισσότερων από 10.000 μελών στην Ιταλία (αριθμός μελών κόμματος που αποτελεί ρεκόρ για τη σημερινή ιταλική πολιτική σκηνή), δίνουν ξανά ζωή στο ιστορικό Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας (24, 25, 26 Ιούνη 2016).


Ένα ιστορικό γεγονός που εξελίσσεται σε ένα είδος νέας "παρανομίας". Συνέδριο του πολιτικού φορέα που σημάδεψε, σηματοδότησε και παραδειγμάτισε την ευρωπαϊκή πολιτική κι όχι μόνον την ιταλική, σε μια επιδεικτική "αγνόηση" από τα ΜΜΕ (τηλεοπτικούς σταθμούς και εφημερίδες), που ασκούν την πιο χυδαία φίμωση στη σημερινή Ιταλία, της "αριστερής" κυβέρνησης Renzi.
Τέλος η συμμαχία με το ΄Δημοκρατικό Κόμμα΄... Εμείς είμαστε οι εργάτες της τρίτης χιλιετίας”... αρκεί για να φιμωθεί η αναγέννηση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας.
Ποια είναι η "πολιτική-ιδεολογική ανθρωπογεωγραφία" ενός φιλόδοξου εγχειρήματος στη γειτονική Ιταλία;
- Το πολιτικό κόμμα "Ιταλοί Κομμουνιστές" (Comunisti italiani) του Cossutta, που δεν είχε αποδεχθεί την μετάλλαξη του ιστορικού ΚΚΙ, για τις ανάγκες της "νέας εποχής".
- Οι ορφανοί κομμουνιστές της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης (Rifondazione comunista), του αδελφού κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ, που τώρα συμπλέουν με το "Δημοκρατικό Κόμμα" του Renzi κι ο Fausto Bertinottiπάλαι ποτέ "ηγέτης" του μεταλλάχθηκε προσφάτως σε ακόμη πιο "ριζοσπαστικά" μετερίζια, μιλώντας για την ευθανασία του εργατικού κινήματος" και τη ζωή που ανακάλυψε στον παπισμό στην σκληρή οργάνωση του Βατικανού "Κοινωνία κι Απελευθέρωση" -Απρίλης 2016: "Το εργατικό κίνημα είναι νεκρό, στην ΄Κοινωνία κι Απελευθέρωση΄ ξαναβρήκα έναν λαό" (Bertinotti: il movimento operaio è morto, in CL ho ritrovato un popolo)
- Αυτοί που από διάφορους χώρους της ιταλικής αριστεράς συγκρότησαν στις τελευταίες ευρωεκλογές τη "Λίστα Τσίπρα-Αλλάζουμε την Ευρώπη και κάνουμε δημοκρατική την Ευρωζώνη"και διαπίστωσαν πως η "αλλαγή" συνίσταται στα "δικαιώματα των γκέι, λεσβιών, τρανς" και τη "φιλανθρωπία-ενσωμάτωση" τον μεταναστών-προσφύγων. Ο ένας ηγέτης της "Λίστας Τσίπρα" (Nichi Vendola), έχει ήδη εισάγει τους νέους "ιδεολογικούς" προσανατολισμούς: θεοποίηση Σουλτς και θεσμοθέτηση ενοικίασης μήτρας για απόκτηση παιδιών (Έγινε "μαμά" κι εγκαταλείπει την "Λίστα Τσίπρα", ο εκπρόσωπος του Αλέξη στην Ιταλία;)κι οι άλλοι, όπως η μαχητική αριστερή δημοσιογράφος Lili Gruber, που διευθύνει την μεγαλύτερη σε τηλεθέαση εκπομπή La 7 και που σήκωσε στην πλάτη της την "Λίστα Τσίπρα-Αλλάζουμε την Ευρώπη και κάνουμε δημοκρατική την Ευρωζώνη" (δες την παρουσίαση του Τσίπρα στην εκπομπή της ΕΔΩ), στο ίδιο "τραπέζι" με τον κ. Μητσοτάκη, καλεσμένη της Λέσχης Μπίλντερμπεργκστη Δρέσδη, ενώ η στενή φίλη του Γιώργου Παπανδρέου, η Barbara Spinelli, "πρύτανης" του εβραϊκού πανεπιστημίου Ρώμης, ευρωβουλευτής, σύντροφος του Padoa Schioppa, του συμβούλου του Γ. Παπανδρέου, όχι μόνον δεν παραχώρησε την έδρα της από ευρωβουλευτής -όπως είχε συμφωνηθεί για εναλλαγή-, αλλά αποχώρησε κι από το ιταλικό σχήμα "Λίστα Τσίπρα- Αλλάζουμε την Ευρώπη και κάνουμε δημοκρατική την Ευρωζώνη", δηλώνοντας πως θα εργάζεται για την "αριστερά και τον Αλέξη"...
Ραχοκοκκαλιά της ανασύνταξης του ΚΚΙ, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ιταλίας (PCd’I), αδελφό κόμμα του Κ.Κ.Ε., με Γενικό Γραμματέα τον Marco Rizzo, που πήραν την απόφαση να αυτοδιαλυθούν μέσα σ' αυτό το Συνέδριο, αλλά και χιλι΄παδες στελέχη του κόμματος, διανοούμενοι, εργατικές συνδικαλιστικές ενώσεις κ.α.π. Δηλαδή, όλοι αυτοί που έχουν σημείο αναφοράς την κομμουνιστική διασπορά της Ιταλίας, "ορφανοί" και πάρα πολλοί απογοητευμένοι και σήμερα "στα σπίτια τους".
Κομματικές διεργασίες ενός πλούσιου διαλόγου σ' ολόκληρη την Ιταλία, που διήρκεσαν πάνω από 2 χρόνια... 

Μικρές τροποποιήσεις στο ιστορικό σύμβολο του κόμματος, που είχε σχεδιάσει Renato Guttuso (σκούρα ράβδος, χωρίς τελείες η διαχώριση των αρχικών...
Πιστές στην παράδοση οι κομματικές διαδικασίες: εκλογή συνέδρων από τις οργανώσεις, εισηγήσεις, διεθνείς αντιπροσωπείες (δεν εντοπίσαμε αντιπροσωπεία του αδελφού κόμματος ΚΚΕ), εκλογή Κεντρικής Επιτροπής, η οποία θα εκλέξει τον Γενικό Γραμματέα του κόμματος κλπ.
Τι νέο εισάγει στην ιταλική πολιτική σκηνή η "αναγέννηση" του ΚΚΙ;
Σύμφωνα με την κεντρική πολιτική εισήγηση, μπορούμε να επισημάνουμε:
- Για πρώτη φορά στην αριστερά της Ιταλίας θα ηχήσει εκ νέου ο αντιιμπεριαλιστικός αγώνας...
- Η αποδέσμευση της Ιταλίας από το ΝΑΤΟ κι η απομάκρυνση των αμερικάνικων βάσεων...
- Σκληρός αγώνας εναντίον της αντιδημοκρατικής Ε.Ε... εναντίον του Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας...
Πρώτος σταθμός αγώνων, να μην περάσει η αυταρχική, νεοφιλελεύθερη πολιτική Renzi και τον Οκτώβρη με την απόπειρα της κυβέρνησης για Συνταγματική αναθεώρηση...
Στην Ιταλία έχουμε την ανάπτυξη μιας αριστεράς που επιτέλους βγαίνει από το πλέγμα της λεγόμενης "ανανεωτικής" αριστεράς" και τολμάει να αντιπαρατεθεί τις "ελευθεριακές" αντιλήψεις για αγώνες δικαιωμάτων ομόφυλων ζευγαριών, που τάσσεται εναντίον της δήθεν "φιλάνθρωπης" πολιτικής στο μεταναστευτικό... που σπάει τα ταμπού της υποταγμένης "αριστεράς" με τις φανφάρες του εθνομηδενισμού και της παγκοσμιοποίησης, παίρνει σάρκα και οστά η πατριωτική αριστερά...
Σε διεθνές επίπεδο δεν ταυτίζεται με εκείνη την ιμπεριαλιστική αριστερά και στηρίζει τον αγώνα του λαού της Συρίας και του προέδρου Άσαντ... για να κατανοήσουμε τι πανικοβάλει το στρατόπεδο Renzi.


Καταπέλτης ο Marco Rizzo, Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας (αδελφού κόμματος του ΚΚΕ): "Οι μετανάστες χρειάζονται για να καταργήσουν τα δικαιώματα", σε ανάλυση του για λογαριασμό του "Affaritaliani". 
Πριν 26 χρόνια, στην Μπολόνια, ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας Achille Occhetto, ανακοινώνει την ιστορική "στροφή", τον "εκσυγχρονισμό" του κόμματος, την αλλαγή συμβόλων κι ονόματος, σύμφωνα με τις "απαιτήσεις της νέας εποχής". Σήμερα ηγέτης του πάλαι ποτέ μεγαλύτερου Κομμουνιστικού κόμματος της δύσης, είναι ένας μασόνος, πρώην στέλεχος της ιταλικής δεξιάς...(φωτο: Ansa) 
Όπως έλεγε ο Χαρίλαος Φλωράκης: "Η ζωή θα δείξει".

http://www.press-gr.com/2016/06/blog-post_8282.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου