Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Ο Σύριζα και το "κόμμα του Μνημονίου"



 Του Γ. Γ.

Τέτοια σφοδρή επίθεση από όλο το πολιτικό φάσμα της χώρας όπως αυτή που δέχεται σήμερα ο Σύριζα δεν έχει ξανασυμβεί από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα.
Και κάπου θα μπορούσε να την καταλάβει κάποιος με δεδομένο την πόλωση που έχει δημιουργηθεί μπροστά σε ένα προεκλογικό σκηνικό και φυσικά παίρνοντας υπ’ όψιν του την εντυπωσιακή εκλογική επίδοση που είχε ο Σύριζα στις προηγούμενες εκλογές.



Προσωπικά δεν έχω καμιά διάθεση να υπερασπιστώ τον Σύριζα, πρώτον γιατί τον θεωρώ ένα πολιτικό μόρφωμα όπου ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός και ο οπορτουνισμός είναι κύρια χαρακτηριστικά του και δεύτερο γιατί πιστεύω ότι οι εκλογικοί συσχετισμοί δεν έχουν καμιά απολύτως σημασία από κοινωνική-ταξική άποψη και αυτό το γνωρίζει οποιοσδήποτε έχει την ελάχιστη επαφή με την μ/λ θεωρία. Τα όποια θετικά αποτελέσματα η εργατική τάξη, οι καταπιεσμένες λαϊκές μάζες μπορεί να τα επιτύχουν μόνο κάτω από την πίεση των λαϊκών και εργατικών αγώνων.

Από την άλλη όμως δεν μπορεί να μην θεωρήσω πολιτικά αισχρό τους τόνους λάσπης και προβοκάτσια που δέχεται ο Σύριζα και μάλιστα όχι επί των πολιτικών του θέσεων –εκεί επικρατεί ένα αλαλούμ με τις αντικρουόμενες δηλώσεις στελεχών του- αλλά με προθέσεις, που δήθεν έχει ο Σύριζατις οποίες κατασκευάζουν και αποδίδουν σ’ αυτόν οι πολιτικοί του αντίπαλοι.

Είναι γνωστό η ευρωλαγνεία που διακρίνει τον Σύριζα –κάτι που το διαπιστώσαμε και πρόσφατα με τις δηλώσεις Τσίπρα που έκανε περιοδεύοντας Γαλλία και Γερμανία- και η σταθερή του προσήλωση στο ευρώ και στην ευρωζώνη. (Αλλωστε γ’ αυτή του την στάση του έχουμε ασκήσει πολλές φορές κριτική από το μπλογκ μας.

Ο αρχηγός όμως της Ν.Δ., έχει κατασκευάσει την δική του «πραγματικότητα» και την αποδίδει στον Σύριζα.
Ο Α. Σαμαράς μιλώντας σήμερα το στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στην Εθνική Συνδιάσκεψη της Ν.Δαπέδωσε στον Σύριζα ότι επιδιώκει να φύγουμε απ’ το ευρώ, και να επανέλθουμε σε εθνικό νόμισμα. Κάτι που σύμφωνα με τον ίδιον θα επιφέρει .. καταστροφές και συμφορές: «θα οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία σε ένα βιοτικό επίπεδο του μέσου Ελληνα στο ένα τέταρτο του σημερινού… δεν θα μπορούμε να πληρώνουμε αυτά που χρειαζόμαστε: τρόφιμα, καύσιμα, φάρμακα…»
Δεν θα κάνουμε καμιά κριτική στις ατεκμηρίωτες-κινδυνολογικές απόψεις του Αντώνη Σαμαρά. Απλώς υπογραμμίζουμε ότι κάνει «δίκη προθέσεων» και μάλιστα εγκεφαλικά κατασκευασμένων προθέσεων ενώ δεν κάνει καμιά προσπάθεια να τις τεκμηριώσει.





Τα ίδια περίπου είπε και ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Δ. Αβραμόπουλος. Αν επικρατήσει στις εκλογές ο Σύριζα θα υπάρξει «κίνδυνος αποπομπής της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, κατάρρευση της οικονομίας, αποσάθρωση του κοινωνικού ιστού …».
Ενώ τώρα, βλέπετε, με τις εφαρμοζόμενες μνημονιακές πολιτικές, η οικονομία της χώρας και του εργαζόμενου λαού της πάει μια χαρά, ο κοινωνικό ιστός … ακμαιότατος … 








Απ’ την επίθεση στον Σύριζα δεν μπορούσε να απουσιάσει και ο θλιβερός Βενιζέλος, ο άνθρωπος που είναι ένας απ’ τους κύρια υπεύθυνους που οδηγήθηκε η χώρα στην καταστροφή και ο λαός της στην εξαθλίωση στην επίθεση ενάντια στον Σύριζα.
Μιλώντας, λοιπόν, στο κομματικό ακροατήριο του ΠΑΣΟΚ στο Επιμελητήριο της Κορίνθου αναφέρθηκε για «τυχοδιωκτισμό, καιροσκοπισμό, δημαγωγία, λαϊκισμό» του Σύριζα, του απέδωσε ότι επιδίδεται σε «παιχνίδι με την φωτιά» και του χρέωσε ότι «υποδύεται εν έτη 2012 την χειρότερη την πιο πελατειακή και παλαιοκομματική όψη του ΠΑΣΟΚ προηγούμενων δεκαετιών».

Από κοντά και ο Φ. Κουβέλης στο μέτωπο που έχει σχηματιστεί εναντίον του Σύριζα. Μιλώντας στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος του, χαρακτήρισε τον σχηματισμό του Σύριζα «λαϊκιστική, ανεύθυνη αριστερά που ανοιχτά ερωτοτροπεί με την έξοδο από το ευρώ και την επιστροφή στην δραχμή».
(Εδώ να σημειώσουμε ότι αυτός ο «υπεύθυνος ηγέτης» ήταν έτοιμος να συνεργαστεί με Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ για τον σχηματισμό κυβέρνησης από την βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της 6ης Μάη και προσπαθούσε να βρει τρόπο να δικαιολογήσει την στάση του αφού θα αναιρούσε τις δεσμεύσεις του που είχε δώσει προεκλογικά. Δεν υλοποίησε την απόφαση του γιατί βρήκε αντίδραση από τους βουλευτές του κόμματος του. Αυτό έγραψε η εφημερίδα «Το Παρόν» της προπροηγούμενης Κυριακής και δεν θα τα επικαλούμαστε αν δεν είχαμε δικές μας πληροφορίες ότι ακριβώς έτσι είναι και ο βουλευτής που πήρε την πρωτοβουλία να συσπειρώσει τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ που αντιτίθονταν σε μια τέτοια τροπή των γεγονότων ήταν ο πανεπιστημιακός Γιάννης Πανούσης). 

Το ΚΚΕ απ’ την πλευρά του, με σημερινές δηλώσεις της Α. Παπαρήγα παραμένει στις πάγιες θέσεις του: «Η άναρχη πτώχευση είναι προ των πυλών για τον ελληνικό λαό… Απέναντι στον λαό είτε είναι κεντροδεξιά είτε κεντροαριστερή κυβέρνηση θα είναι αντίπαλος του. Δεν πρόκειται να τον στηρίξει καθόλου. 












Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να τοποθετηθώ στο ερώτημα αν οι σφοδρές επιθέσεις που δέχεται το τελευταίο διάστημα ο Σύριζα από πολιτικές, μιντιακές και οικονομικές δυνάμεις, αυτό που σχηματικά θα λέγαμε «κόμμα του μνημονίου» θα έχουν αποτέλεσμα.
Η προσωπική μου άποψη σ' αυτό το ερώτημα είναι ότι πιθανόν κάποιοι ψηφοφόροι που για πρώτη φορά στις 6 Μάη ψήφισαν αυτό το πολιτικό μόρφωμα, μπροστά στην τρομοκρατική κινδυνολογία που έχει διαμορφωθεί να μην το ξαναψηφίσουν.
Από την άλλη όμως πιστεύω ότι στις ερχόμενες εκλογές ψηφοφόροι που απείχαν στις περασμένες εκλογές τώρα θα προσέλθουν να ψηφίσουν Σύριζα όπως επίσης εκτιμώ ότι μερίδα ψηφοφόρων του ΚΚΕ, της ΔΗΜΑΡ, των Οικολόγων Πράσινων και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα βρεθούν στην κάλπη υποστηρίζοντας τα ψηφοδέλτια του Σύριζα.

Τελειώνοντας καλό είναι επίσης να θυμηθούμε ότι η Γερμανία θησαυρίζει από την οικονομική καπιταλιστική κρίση που περνάει η Ελλάδα και από την παραμονή της στο ευρώ.
Και αυτό δεν το λέμε εμείς αλλά κρατικό τηλεοπτικό κανάλι της Γερμανίας.





http://tsak-giorgis.blogspot.com/2012/05/blog-post_2109.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου