Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018

(Ό,τι... έσπερνες για δεκαετίες, θερίζεις, αμερικανάκια)! Τα τουρκικά σχέδια για πυρηνικά όπλα και οι αμερικανικές ανησυχίες

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν

Οι υποψίες για τις πραγματικές προθέσεις του Ερντογάν όταν μιλά για χρήση πυρηνικής ενέργειας από την Τουρκία, γίνονται όλο και πιο έντονες. Όλο και περισσότεροι αναλυτές γράφουν πλέον ανοιχτά ότι η εμμονή του Ερντογάν με τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας, δεν έχει να κάνει μόνο με τα εργοστάσια που θα του φτιάξουν οι Ρώσοι, για να αποκτήσει η Τουρκία μερικώς έστω “ενεργειακή ανεξαρτησία”. Όλο και περισσότεροι πιστεύουν πως στο μυαλό του Ερντογάν υπάρχει και η στρατιωτική χρήση της πυρηνικής ενέργειας. Κάποιοι συνδέουν και την επίμονη ανυπακοή του έναντι της Ουάσινγκτον, μ΄ αυτό το θέμα.

Το Militaire.gr έχει δημοσιεύσει κατά καιρούς αυτές τις ανησυχίες, όπως εκφράζονται από έγκυρους αναλυτές. Τώρα ο εκδότης του περιοδικού American Interest , o Adam Garfinkle επαναφέρει το θέμα των “πυρηνικών ανησυχιών” του Ερντογάν, συνδυάζοντάς το με την σύγκρουση Ουάσινγκτον-Άγκυρας.
Σε άρθρο του ο Adam Garfinkle επισημαίνει πως “η σύγκρουση ΗΠΑ-Τουρκίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα σενάριο- εφιάλτη που θα περιλαμβάνει ανεξέλεγκτη διάδοση πυρηνικών όπλων στη Μέση Ανατολή. Επισημαίνει ότι τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν στις σχέσεις των δύο χωρών -πάστορας Μπράνσον, S-400, υποστήριξη των Κούρδων από τις ΗΠΑ- επιδεινώνονται από τις προσωπικότητες των δύο προέδρων.
“Τραμπ και Ερντογάν μοιάζουν σε πολλά: υπερήφανοι ναρκισσιστές και οι δύο, μιλούν πολύ, συχνά χωρίς πριν να σκεφτούν τι θα πουν”, γράφει ο Garfinkle και επισημαίνει ότι “πιθανή κατάρρευση των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας, θα οδηγούσε τον Ερντογάν να προχωρήσει στο δικό του πρόγραμμα πυρηνικών όπλων…Η απομάκρυνση των αμερικανικών βάσεων από το τουρκικό έδαφος θα προκαλούσε ανασφάλεια στην Τουρκία”.
Η εκτίμηση του αρθρογράφου είναι πως η Τουρκία θα μπορούσε μέσα σε δύο με τρία χρόνια να έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Μάλλον πολύ αισιόδοξη αν όχι και κινδυνολογική η πρόβλεψη, αλλά πάντως η αλήεθεια είναι ότι αν υπάρχει όντως σχέδιο, ο χρόνος δεν θα είναι το πρόβλημα.
Το άρθρο του American Interest, θεωρεί ότι “η αλλαγή του περιφερειακού καθεστώτος της Τουρκίας από σύμμαχο του ΝΑΤΟ σε μια χώρα με μια “πραγματικά ανεξάρτητη, αδέσμευτη εξωτερική πολιτική” θα είναι ένα σοκ” και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η απόκτηση πυρηνικών όπλων να οδηγήσει την Τουρκία ,στο μέλλον, σε μια σύγκρουση ακόμη και με το Ιράν, το οποίο επίσης μπορεί να αποκτήσει πυρηνικά.
Όλα αυτά μάλλον δικαιολογούν όσους υποστηρίζουν ότι “η Δύση θα κάνει τα πάντα, ακόμη και πόλεμο, για να μην χάσει την Τουρκία από την επιρροή της”. Η άποψη αυτή ανήκει στον Σάββα Καλεντερίδη ,ο οποίος γνωρίζει καλά την Τουρκία και τη θέση της στην περιοχή.
https://www.news247.gr/kosmos/ta-toyrkika-schedia-gia-pyrinika-opla-kai-oi-amerikanikes-anisychies.6648775.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου