ΟΜΙΛΙΑ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
«Όρκοι πίστης» στις αντιλαϊκές δεσμεύσεις και στην ιμπεριαλιστική ένωση
«Νέα μεταμνημονιακή εποχή» με συνέχιση όλων των μνημονιακών μέτρων
Διαπιστευτήρια ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου κατέθεσε χτες ο πρωθυπουργός, όπου εκφώνησε ομιλία για το μέλλον της ΕΕ εξωραΐζοντας την ιμπεριαλιστική ένωση και αναπαράγοντας παλιές αυταπάτες για την υποτιθέμενη δυνατότητα φιλολαϊκής μετάλλαξής της, απ' τις δυνάμεις της «προόδου», κόντρα σε αυτές της «συντήρησης», όπως ισχυρίστηκε, σε μιααπόπειρα να ενισχύσει κάλπικες διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στις αστικές πολιτικές δυνάμεις αλλά και να διευρύνει τις «γέφυρες» με την υπόλοιπη ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία.
Ο Αλ. Τσίπρας παρουσίασε ούτε λίγο ούτε πολύ τα μνημόνια ως «έκφραση της αλληλεγγύης της ΕΕ» και τις θυσίες του λαού ως επιβεβαίωση του «πόσο βαθιά προσηλωμένοι είναι οι Ελληνες» στην ιμπεριαλιστική ένωση.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σε σχολιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την ομιλία Τσίπρα στο Ευρωκοινοβούλιο αναφέρει:
«Ο κ. Τσίπρας πήγε στο Ευρωκοινοβούλιο για να διαβεβαιώσει ότι, παρά τους ενδοιασμούς ορισμένων που νόμιζαν ότι ήταν "αριστερός" και "ριζοσπάστης", έφερε σε πέρας το αντιλαϊκό έργο που ανέλαβε, εμφανίζοντας μάλιστα αυτή τη βάρβαρη πολιτική ως "νίκη του ελληνικού λαού" και ως "αλληλεγγύη της ΕΕ"! Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις συμφωνίες και δεν θα επανέλθει στο παρελθόν, πράγμα που σημαίνει ότι ο λαός θα πρέπει να ξεχάσει όλα όσα έχασε.Όμως, η ΕΕ δεν ήταν, δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ Ευρώπη των λαών και όσοι καλλιεργούν αυτήν την άποψη, ενοχοποιώντας μάλιστα συλλήβδην κάθε φωνή εναντίωσης στην ΕΕ, προσφέρουν ισχυρά όπλα σε αντιδραστικές δυνάμεις για να εγκλωβίζουν τη λαϊκή οργή και δυσαρέσκεια.Η ΕΕ είναι μια συμμαχία των αστικών τάξεων της Ευρώπης, που όσο περισσότερο αυξάνουν τα αδιέξοδα του συστήματος, τόσο περισσότερο σπαράσσεται από αντιθέσεις, τόσο περισσότερο γίνεται πιο επιθετική ενάντια στους λαούς εντός και εκτός Ευρώπης.Αυτήν την αλήθεια όχι μόνο την κρύβει ο κ. Τσίπρας, αλλά αναδεικνύεται σε στυλοβάτη αυτού του σάπιου και αντιδραστικού οικοδομήματος».
Συσκοτίζοντας τις αιτίες της κρίσης αλλά και τον πραγματικό χαρακτήρα των μνημονίων, που ενσωματώνουν πάγιες αξιώσεις του κεφαλαίου για τη θωράκιση της κερδοφορίας του και γι' αυτό εφαρμόζονται ενιαία σε όλα τα καπιταλιστικά κράτη στην ΕΕ, κατηγόρησε τους «θεσμούς» για «αδυναμία να προτεραιοποιήσουν τις αναγκαίες δομικές μεταρρυθμίσεις στα πρώτα δύο προγράμματα» και για «εμμονή ορισμένων εξ αυτών σε μια συνταγή ακραίας δημοσιονομικής προσαρμογής»!
Θύμισε μάλιστα στο ακροατήριό του ότι στην έναρξη της θητείας του κάποιοι είχαν αμφισβητήσει τη δυνατότητά του να υλοποιήσει τα αντιλαϊκά προτάγματα του κεφαλαίου αλλά και την προσήλωση της κυβέρνησής του στην ΕΕ.
«Πολύ λίγοι ήταν ανάμεσά σας αυτοί που πίστευαν ότι θα είχα την ελπίδα να τα καταφέρω», ανέφερε, για να προχωρήσει σε παράθεση των επιτευγμάτων του, «πετυχαίνοντας», όπως είπε, «εκεί που οι προηγούμενες κυβερνήσεις απέτυχαν», όπως οι «βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να είχαν γίνει δεκαετίες πριν», ανάμεσα στις οποίες ξεχωριστή αναφορά έκανε στις αντιασφαλιστικές ανατροπές, στα «έργα και επενδύσεις που καθιστούν την Ελλάδα εμπορικό, διαμετακομιστικό και ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή» κ.ά.
Συνεχείς ήταν και οι διαβεβαιώσεις ότι
«το τέλος των μνημονίων δεν συνιστά επαναφορά στο παρελθόν, αλλά ιστορική τομή με το παρελθόν», ότι δηλαδή τα όσα έχασαν οι εργαζόμενοι είναι «περασμένα - ξεχασμένα», και οι δεσμεύσεις ότι «την προσεχή περίοδο, θέλω να σας διαβεβαιώσω, θα συνεχίσουμε τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια (...) Θα συνεχίσουμε, όμως, και την πορεία της δημοσιονομικής ισορροπίας...».
Δεν παρέλειψε βέβαια να επαναλάβει την κοροϊδία ότι όλα αυτά που είχαν και έχουν ως προϋπόθεση το τσάκισμα των λαϊκών δικαιωμάτων, με τα μέτρα των τριών μνημονίων και όσα είναι μπροστά έγιναν ταυτόχρονα, υποτίθεται, «με την προστασία των πιο αδύναμων», «όσο μπορούσαμε, σε αυτό τον δημοσιονομικό χώρο που είχαμε», όπως διευκρίνισε, δίνοντας για μια ακόμα φορά το πλαίσιο εντός του οποίου κινούνται τα μέτρα «διαχείρισης» της «ακραίας» φτώχειας.
Ξεχωριστές ήταν επίσης οι αναφορές τόσο στη διαχείριση του Μεταναστευτικούκαι κυρίως στη «συνεπή εφαρμογή» της άθλιας συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για τους πρόσφυγες, που υπερασπίστηκε με το εξίσου άθλιο επιχείρημα ότι «αν δεν υπήρχε, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα για όλους μας», όσο βέβαια και στους ρόλους που παίζει στην προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδίων στην περιοχή, διευρύνοντας «πολυμερείς συνεργασίες με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Παλαιστίνη, την Ιορδανία» και εμβαθύνοντας «την βαλκανική συνεργασία και συνανάπτυξη, ξεκλειδώνοντας την ευρωπαϊκή προοπτική των βαλκανικών κρατών, με κορωνίδα των προσπαθειών μας την ιστορική συμφωνία των Πρεσπών με τη βόρεια γείτονά μας, αλλά και τον συνεχιζόμενο διάλογο με την Αλβανία»!
Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ δεν παρέλειψε - αξιοποιώντας και τις βολικές τοποθετήσεις ευρωβουλευτών της ΝΔ και του ΕΚΛ - να «καρφώσει» την αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνοντας ότι η στάση της για «την αναγκαία για την περιοχή μας επίλυση του προβλήματος της ονομασίας» είναι «μια στάση που θα χαρακτηρίζεται στα μελλοντικά βιβλία της Ιστορίας ως ο ορισμός του λαϊκισμού και του καιροσκοπισμού».
«Ξέπλυμα» της ΕΕ και της σάπιας σοσιαλδημοκρατίας
Το υπόλοιπο της ομιλίας του αναλώθηκε στην προσπάθεια εξωραϊσμού της ΕΕ όσο και της γνωστής - για τις «ημέρες και τα έργα της» ενάντια στους λαούς - ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, με τον πρωθυπουργό να παρουσιάζει τις απαιτήσεις τμημάτων του κεφαλαίου και καπιταλιστικών κρατών για το «μέλλον της ΕΕ», ως προτάσεις για «ανάγκη επιστροφής της» ΕΕ σε αξίες που η ίδια δεν είχε ποτέ ως ένωση του κεφαλαίου, αλλά και ως υποτιθέμενη απάντηση στην άνοδο του εθνικισμού.
Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι «η αποτυχία της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης της κρίσης είναι τελικά αυτή που τροφοδοτεί το τέρας του σοβινισμού και του ακροδεξιού λαϊκισμού.
Η λογική της εθνικής αναδίπλωσης έναντι της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», ενώ παραπάνω από χαρακτηριστική ήταν και η αποστροφή του ότι «κάποιοι από εσάς το 2015 φοβηθήκατε τον ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά που διεκδικούσε και διεκδικεί μια καλύτερη Ευρώπη (...)
Σήμερα, όσοι το πιστέψατε αυτό, οφείλετε να παραδεχτείτε ότι πέσατε έξω. Αν κάποιος απειλεί πραγματικά την Ευρώπη δεν είναι όσοι παλεύουν για να την αλλάξουν, αλλά όσοι παλεύουν για να την καταργήσουν», τσουβαλιάζοντας βέβαια όσους αμφισβητούν την ιμπεριαλιστική ένωση με τις «ευρωσκεπτικιστικές» αστικές δυνάμεις.
Σε αυτήν τη βάση και επιχειρώντας εκ νέου να διευρύνει τις γέφυρες αλλά και να «ξεπλύνει» την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία κάλεσε σε
συστράτευση «όλων όσων πιστεύουμε σε αυτό το ευρωπαϊκό όραμα» «να παραμερίσουμε τις υπαρκτές και μεγάλες διαφορές μας μπροστά στο μεγάλο κίνδυνο (...) Να απαντήσουμε αποφασιστικά ότι ο μόνος δρόμος της διάσωσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης είναι η αναβάπτισή της με τολμηρές μεταρρυθμίσεις δημοκρατίας, διαφάνειας και δικαιοσύνης», εισηγούμενος νέα εκστρατεία χειραγώγησης των λαών και παρουσιάζοντας ως τέτοια μέτρα υποτιθέμενης αλλαγής επί το φιλολαϊκότερον της ΕΕ, αξιώσεις τμημάτων του κεφαλαίου και αστικών τάξεων, όπως αυτές για την «εμβάθυνση της πολιτικής ενοποίησης, ισχυρότερο Κοινοβούλιο και ισχυρότεροι ευρωπαϊκοί θεσμοί», «μια Ευρωζώνη προσανατολισμένη στην ανάπτυξη, με μηχανισμούς εξισορρόπησης των ανισοτήτων», «ένα Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο που να στηρίζει την κοινωνική συνοχή και τη σύγκλιση» κ.ά.
*
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Φτώχεια και εμπλοκή σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς η «νέα εποχή» της κυβέρνησης
Για το μύθο περί «καθαρής εξόδου από τα μνημόνια» και «νέας εποχής», στα οποία αναφέρθηκε χτες στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας, τοποθετήθηκε εκ μέρους της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης, τονίζοντας τα παρακάτω:
«Η "νέα εποχή" που εξαγγέλλει ο κ. Τσίπρας είναι η διατήρηση των 700 μνημονιακών νόμων, δέσμευση που έδωσε και εδώ, η εποπτεία διαρκείας της ΕΕ, τα ματωμένα υπερπλεονάσματα δεκαετιών, η χρηματοδότηση και οι φοροαπαλλαγές για την κερδοφορία του κεφαλαίου. Τα ψίχουλα "σε βάθος τετραετίας" είναι πρόκληση για τους εργαζόμενους και μηδενίζονται από τη σκληρή φορολογία, τη νέα μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου. Αποδεικνύεται ότι δίκαιη ανάπτυξη στο άδικο εκμεταλλευτικό σύστημα δεν υπάρχει, ότι η ΕΕ μόνο χειρότερη γίνεται για τους λαούς.
Το "μέλλον της ΕΕ" είναι οι κούφιες Συλλογικές Συμβάσεις, που στην Ελλάδα αφήνουν απ' έξω το 90% των εργαζομένων κι όσους δουλεύουν για 300-400 ευρώ, με την ανεργία και την ευέλικτη εργασία στα ύψη, μέσα στην εργασιακή γαλέρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και επί κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Είναι οι δεκάδες χιλιάδες πλειστηριασμοί σπιτιών λαϊκών οικογενειών και το χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία. Είναι οι απελάσεις μεταναστών ή ο εγκλωβισμός τους στα νησιά. Η πολιτική υπέρ του κεφαλαίου είναι που τροφοδοτεί τις ακροδεξιές δυνάμεις, για αυτό είναι απάτη το ψευτοδίλημμα "προοδευτικοί εναντίον συντηρητικών".
Το "όραμα" του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτό που έχει συμφωνήσει με τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το κεφάλαιο. Το μόνο που έχει να προσφέρει στο λαό είναι διαιώνιση της φτώχειας και της εκμετάλλευσης και μεγαλύτερους κινδύνους από την εμπλοκή της χώρας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στα Βαλκάνια, την προώθηση επικίνδυνων συμφωνιών όπως αυτή των Πρεσπών που βάζουν τους λαούς της περιοχής σε νέες περιπέτειες.
Το ΚΚΕ παλεύει ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Παλεύει για κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων, ανάκτηση των απωλειών, ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών κι αυτά μόνο ο λαός με την πάλη του μπορεί να τα επιβάλλει».
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 12/9/2018
https://zbabis.blogspot.com/2018/09/TsipRas-Nea-metamnimoniaki-epohi-allilegyis-sto-kefalaio-KKE-Stylovatis-tis-antidrastikis-EE-Papadakis-Ftoheia-kai-emploki-tis-kyvernisis-se-imperialistikous-shediasmous-video.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου