Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018

(Ο Λαβρόφ αποκαλεί τα Σκόπια Μακεδονία και οι Μακεδονομάχοι ρωσόφιλοι ακροδεξιοί, δεξιοί και αριστεροί... έχουν επιλεκτική ακοή)! Παρέμβαση Μόσχας για το δημοψήφισμα στα Σκόπια

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, υποστήριξε ότι η Μόσχα δεν στηρίζει καμία επιλογή στο δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου
Παρέμβαση Μόσχας για το δημοψήφισμα στα Σκόπια | in.gr
Σε παρέμβαση για το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών ενόψει και του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ προέβη η Μόσχα. Με δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, τόνισε ότι η χώρα του δε στηρίζει καμία από τις επιλογές στο επερχόμενο δημοψήφισμα.
«Πολλοί πολίτες της ΠΓΔΜ έχουν αμφιβολίες για την συμφωνία των Πρεσπών» υπογράμμισε ο ίδιος, αναφερόμενους στους κατοίκους της γείτονος ως «Μακεδόνες», όπως μεταδίδει το πρακτορείο Interfax.

«Η κατάσταση είναι αμφίβολη στη «Μακεδονία» μετά την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών, της οποίας η νομιμότητα αμφισβητείται από πολλές «μακεδονικές» πολιτικές δυνάμεις» τόνισε ο Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας.
«Έρχεται ένα δημοψήφισμα, σας καλώ να δείτε στα ΜΜΕ, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο διαδίκτυο, τι λέει η Ρωσία για αυτό. Δεν λέμε τίποτα που θα μπορούσε να εκληφθεί ως υποστήριξη της μιας ή της άλλης επιλογής» συμπλήρωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα εκφράσει την έντονη ενόχλησή της με την προοπτική ένταξης της ΠΓΔΜ στο NATO, η οποία θα ανοίξει εφόσον κυρωθεί η συμφωνία για το ονοματολογικό. Στο πλαίσιο αυτό, Λαβρόφ υποστήριξε ότι η Μόσχα δεν στηρίζει καμία επιλογή στο δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου.
Υπενθυμίζεται πως οι σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας έχουν οξυνθεί ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα με αφορμή το «Μακεδονικό», με την ελληνική πλευρά να κατηγορεί τη Μόσχα για παρέμβασή της και να προβαίνει σε απελάσεις ρώσων διπλωματών στην Αθήνα και τη Ρωσία να απαντά με το ίδιο «νόμισμα».
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι ΗΠΑ, με τελευταίο παράδειγμα τον υπουργό Άμυνας, Τζιμ Μάτις, ο οποίος από την ΠΓΔΜ έκανε λόγο για μεταφορά ρωσικών χρημάτων στα Σκόπια με σκοπό τον επηρεασμό της κοινής γνώμης  ενόψει του δημοψηφίσματος.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία» είπε ο Μάτις στους δημοσιογράφους που ταξίδεψαν μαζί του στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία» πως η Ρωσία χρηματοδοτεί ομάδες προσκείμενες σε αυτή με σκοπό την απορριπτική ψήφο της Συμφωνίας των Πρεσπών στο επερχόμενο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου.
«Έχουν μεταφέρει χρήματα και διεξάγουν επίσης καμπάνιες επηρεασμού της κοινής γνώμης» δήλωσε ο Μάτις.

WP: Η Ρωσία θέλει να μπλοκάρει τη Συμφωνία των Πρεσπών

Τις διαφορετικές τακτικές που χρησιμοποιούν ΗΠΑ και Ρωσία για να επηρεάσουν το αποτέλεσμα της 30ής Σεπτεμβρίου αναλύει η Washington Post σε σημερινό άρθρο με τίτλο «Macedonia is a tiny country with a giant Russia problem» («Η Μακεδονία είναι μια μικρή χώρα με ένα τεράστιο ρωσικό πρόβλημα»).
Το κείμενο αναφέρει αναλυτικά τις συχνές επισκέψεις των ανώτατων αξιωματούχων στα Σκόπια με σκοπό να πείσουν τους πολίτες ότι ένα «ναι» στην Συμφωνία μόνο να ωφελήσει μπορεί τη χώρα. Πιο πρόσφατη αυτή του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, του Μάτις, ο οποίος χαρακτήρισε τη χώρα αξιόπιστο συνεργάτη για την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή.
Οι κινήσεις αυτές της Δύσης δεν αφήνουν σίγουρα ασυγκίνητους τους ρώσους. Ο πρόεδρος Πούτιν κάνει ότι μπορεί για να μπλοκάρει την Συμφωνία και μαζί την περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Η τακτική όμως που χρησιμοποιεί, σύμφωνα με την WP, είναι τελείως διαφορετική από αυτή της Δύσης.
Fake news, ψεύτικες σελίδες στα social media αλλά και αφίσες καλούν τους Σκοπιανούς σε μποϊκοτάζ του δημοψηφίσματος, ενώ υπάρχουν πηγές που αναφέρουν ακόμα και μεταφορά χρημάτων από τη Μόσχα στα Σκόπια για διεξαγωγή εκστρατειών υπέρ του «όχι».
Το άρθρο καταλήγει δε, λέγοντας πως προς το παρόν φαίνεται ότι οι ανοικτές εκκλήσεις της Δύσης θα επισκιάσουν τα ρωσικά τεχνάσματα. «Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα περάσει στο δημοψήφισμα η πρόταση που θα δώσει στο κοινοβούλιο της χώρας τη βάση για να εγκρίνει την αναγκαία συνταγματική αλλαγή. Αλλά όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, ένα μήνυμα είναι σαφές από τη «Μακεδονία»: ο κ. Πούτιν παραμένει αποφασισμένος στο να υπονομεύει τη Δύση και τους θεσμούς της όποτε και όπου μπορεί».
http://www.in.gr/2018/09/21/politics/diplomatia/paremvasi-mosxas-gia-dimopsifisma-sta-skopia/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου