Σε δηλώσεις του στο κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Hawar, ο ηγέτης των Κούρδων της Συρίας, Σαλέχ Μουσλίμ -ο οποίος τώρα έχει αναλάβει κεντρικό ρόλο στην Επιτροπή Διπλωματικών Σχέσεων- έκανε κάποιες πρώτες εκτιμήσεις για τη συμφωνία Πούτιν-Ερντογάν στο Σότσι για την Ιντλίμπ.
Όπως εξήγησε, η Συμφωνία της Αστάνα πριν ένα χρόνο μεταξύ Ρωσίας, Ιράν και Τουρκία δεν είχε ποτέ πρόθεση την εξεύρεση μιας λύσης στο συριακό. Οι τρεις χώρες απλά συναντήθηκαν για να προωθήσει η κάθε μία τους σχεδιασμούς της.
Ένας από αυτούς τους σχεδιασμούς ήταν να συγκεντρώσουν όλους τους ισλαμιστές και τζιχαντιστές που ήταν σκόρπιοι στη Συρία σε μια περιοχή, στην Ιντλίμπ.
Αφού κατάφεραν και τους μάζεψαν όλους στην Ιντλίμπ, τώρα εξετάζουν το επόμενο στάδιο.
Ο Σαλέχ Μουσλίμ τόνισε ότι η Ρωσία και το Ιράν επιθυμούν να συντρίψουν αυτές τις ένοπλες σουνιτικές συμμορίες που βρίσκονται στην Ιντλίμπ.
Η Τουρκία αντιτίθεται σε αυτή την εξέλιξη για αυτό και διαφώνησε στην τριμερή Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στην Τεχεράνη.
Η συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν την περασμένη Δευτέρα στο Σότσι ήρθε ως εναλλακτική στο αδιέξοδο της τριμερούς στην Τεχεράνη.
Φαίνεται επίσης ότι έθεσαν εκτός από τη διαπραγμάτευση για την Ιντλίμπ το Ιράν.
Η Ρωσία έχει σαφή στόχο να εξαλείψει τις ισλαμιστικές συμμορίες και να τις αφοπλίσει.
Η Ρωσία περνά αυτό το σχεδιασμό στην Τουρκία και θα την αναγκάσει να εξαλείψει τη συριακή Αλ Κάιντα (Ταχρίρ Αλ Σαμ) με κάθε τρόπο.
Σημειώνεται ότι δεν έχουν γίνει γνωστές ποιες παραχωρήσεις έκαναν οι Τούρκοι στους Ρώσους στο Σότσι, για να ακυρωθεί η επίθεση του συριακού στρατού στην Ιντλίμπ.
«Όλοι γνωρίζουμε ότι ο τουρκικός στόχος και ενδιαφέρον στη Συρία είναι να πολεμήσει τους Κούρδους και να πετύχει τους στόχους της.
»Δεν γνωρίζουμε τι παραχωρήσεις έκανε τώρα η Τουρκία στους Ρώσους για να αναβάλουν τη μάχη της Ιντλίμπ, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι συνήφθησαν νέες συμφωνίες μεταξύ τους».
«Ελπίζουμε οι Κούρδοι να μην είναι ο στόχος αυτών των συμφωνιών μεταξύ των δύο μερών, αλλά εάν προσπαθήσουν να θίξουν τα συμφέροντα του λαού μας, θα απαντήσουμε σε αυτά τα σχέδια τόσο σε πολιτικό όσο και στρατιωτικό επίπεδο».
Υπάρχουν στοιχεία (σ.σ. τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα) στην Ιντλίμπ που δεν μπορούν να συμπεριληφθούν σε καμία εκεχειρία.
Αυτοί πρέπει να μεταφερθούν σε άλλη περιοχή, εκτός Ιντλίμπ, ή ακόμα και να τους πάρει η Τουρκία στο έδαφός της, ή να μεταβούν σε νέα μέτωπα να πολεμήσουν.
Εάν όμως η Τουρκία δεν τους διαχωρίσει, θα αναγκαστεί να τους πολεμήσει μαζί με τη Ρωσία.
Ο Κούρδος ηγέτης προειδοποίησε ότι εάν οι τζιχαντιστές στην Ιντλίμπ παραδώσουν τον οπλισμό τους, αυτό πιθανόν να δώσει μια λύση στην Ιντλίμπ, αλλά εάν αρνηθούν να παραδοθούν κανείς δεν θα τους ανεχτεί.
Κανείς δεν μπορεί να ανεχτεί τους στόχους αυτών των οργανώσεων που θέλουν να δημιουργήσουν ένα ισλαμικό εμιράτο στη Συρία.
«Πιστεύουμε ότι υπάρχουν τουρκικά σχέδια να τους αποτραβήξει στην Εφρίν (σ.σ. τουρκοκρατούμενος κουρδικός θύλακας στη βορειοδυτική Συρία) και αυτή η επιλογή δεν θα φέρει λύση στην περιοχή.
»Εάν εισέλθουν στην Εφρίν, θα τους πολεμήσουμε επειδή η απελευθέρωση της Εφρίν είναι για εμάς κυρίως στόχος και πεπρωμένο.
»Σε αυτή την περίπτωση θα είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία δεν σκοπεύει να βρει κάποια λύση στο συριακό ζήτημα και κάνει την κατάσταση πιο περίπλοκη».
Ο Κούρδος ηγέτης είπε ακόμα ότι η Τουρκία δεν έχει τη δυνατότητα να επιτεθεί στις περιοχές που απελευθέρωσαν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) μόνη της δίχως συντονισμό με τη Ρωσία.
Η Τουρκία στο παρελθόν επιχείρησε να επιτεθεί στα βόρεια εδάφη της Συρίας και ζήτησε σε συναντήσεις της με τον Πούτιν να τη βοηθήσει να καταλάβει τη Μανμπίτζ και να διαχειριστεί την κατάσταση στην Ιντλίμπ, αλλά η ρωσική πλευρά δεν μπορούσε να το συμφωνήσει επειδή δεν ελέγχει τη μοίρα της Μανμπίτζ.
Στη Μανμπίτζ έχουν αναπτυχθεί αμερικανικά στρατεύματα στο πλευρό των υπό κουρδική διοίκηση Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).
Η Τουρκία δεν μπορεί εύκολα να επιτεθεί στις απελευθερωμένες περιοχές επειδή οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) και οι στρατιώτες του Διεθνούς Συνασπισμού θα απαντήσουν σε αυτές τις επιθέσεις.
Η μη συμμετοχή του Ιράν στο θέμα της Ιντλίμπ δεν σημαίνει ότι αποσύρεται από τη Συρία.
Ο Μουσλίμ εκτίμησε ότι οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία δεν θα αφήσουν το θέμα της Ιντλίμπ στους Ρώσους και τους Τούρκους και θα προσπαθήσουν να αναμιχθούν.
Το ζήτημα της Ιντλίμπ είναι κρίσιμο για όλες τις εμπλεκόμενες στον συριακό πόλεμο πλευρές και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πώς θα καταλήξουν τα πράγματα στην Ιντλίμπ.
https://diktiospartakos.blogspot.com/2018/09/blog-post_375.html#more
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου