Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

ΜΙΑ ΑΞΕΧΑΣΤΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΘΑ ΖΗΣΟΥΝ ΟΣΟΙ ΕΠΙΣΚΕΦΤΟΥΝ ΤΟ ΠΑΓΟΝΕΡΙ ΔΡΑΜΑΣ, ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ!!!


Στο Παγονέρι (όπως και σε άλλα ντόπια χωριά του Ν. Δράμας) η γιορτή του καρναβαλιού (τραγόμορφοι ήρωες με μεγάλα κουδούνια, σπαθιά κτλ.) δεν γινόταν κατά τις Αποκριές, αλλά την ημέρα των Φώτων και του Άι Γιαννιού, δηλ αρχές του μήνα και του χρόνου. Αυτό θυμίζει τον Διόνυσο και τα κατ'αγρούς Διονύσια. Κατά την αρχαιότητα αυτά τελούνταν κάθε τέτοιες μέρες. 

Στο Παγονέρι, ανήμερα των Φώτων, τα δρώμενα παίρνουν «σάρκα και οστά».
Ο «θίασος» ετοιμάζεται από την παραμονή και μαζί όλοι οι πρωταγωνιστές, οι «Αράπηδες», η «Νύφη», η «Γύφτισσα» ο «Χατλής». Σημείο συνάντησης, η περιοχή «Πέρα Βρύσες» όπου γίνεται και ο Καθαγιασμός των Υδάτων, ενώ ακολουθεί γλέντι στην πλατεία του χωριού.

Λίγα λόγια για το Παγονέρι:
Χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός απο το 1983, διατηρεί, σε πείσμα των εποχών που αλλάζουν ραγδαία μορφές και σχήματα, τον αέρα μιας άλλης εποχής με αυθεντικότητα και αξιοπρέπεια. Ανήκει διοικητικά στο δήμο Κ. Νευροκοπίου. Απέχει από τη Δράμα 60 χλμ. περίπου και από το Κ. Νευροκόπι 22 χλμ.
Ο οικισμός, γνωστός και για το σινάφι των Ηπειρωτών κτιστάδων, είναι απαράμιλλης ομορφιάς με διόρωφα πετρόκτιστα σπίτια με χαγιάτι και άνετες αυλές, με στενά καλντερίμμια, με τις βρύσες του με το παγωμένο, τους καλοκαιρινούς μήνες, τρεχούμενο νερό, τη μεταβυζαντινή εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου κτισμένη το 1835 και την υπέροχη θέα στο Φαλακρό όρος και την οροσειρά της Ροδόπης. Το Παγονέρι έχει υψόμετρο 750 μ. Ανατολικά ο Νέστος αποτελεί φυσικό του όριο, ενώ βόρεια με τον οικισμό Κατάχλωρο αγγίζει τα Βουλγαρικά σύνορα. Στα δυτικά υπάρχουν οι οικισμοί Αχλαδιά, Μικροκλεισούρα και η εγκαταλελειμένη Αχλαδομηλιά.
Το όνομά του το πήρε απο το κρύο (μπούζι) νερό που βγάζουν οι δύο βρύσες του χωριού η Επάνω και η Κάτω. Το νερό όπως τονίζουν οι κάτοικοι είναι κρύο το καλοκαίρι και ζεστό το χειμώνα.
http://pagoneridramas.blogspot.gr/

https://www.facebook.com/pages/%CE%A0%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CE%BD%CE%AD%CF%81%CE%B9- %CE%94%CF%81%CE%AC%CE%BC%CE%B1%CF%82-%CE%88%CE%BD%CE%B1-%CF%8C%CE%BC%CE%BF%CF%81 %CF%86%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%8 7%CF%89%CF%81%CE%B9%CF%8C/214077275379934

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου