Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

παράλογο κράτος.


Ο Σωκράτης Κιουρκτσής, βιοπαλαιστής που ζει στη Θεσσαλονίκη, μπορούσε και να θεωρηθεί ένας τυχερός άνθρωπος μέχρι το 2004. Ο γιος του Βασίλης, πρωταθλητής ποδηλασίας με πολλές διακρίσεις στο σπριντ, είχε πάρει μετεγγραφή από τον ερασιτέχνη Ποδηλατικό Ομιλο «Βέλος» στον ΠΑΟΚ, όπου ανέλαβε και καθήκοντα προπονητή. 

Ενα τροχαίο ατύχημα όμως, στο οποίο ο 24χρονος, τότε, πρωταθλητής δεν έφερε ευθύνη, άλλαξε δραματικά τη ζωή της οικογένειας Κιουρκτσή.
Ο Βασίλης τραυματίστηκε βαριά και μεταφέρθηκε σε κωματώδη κατάσταση στο Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπου διαπιστώθηκε ότι, πέρα από τα πολλαπλά κατάγματα, έφερε και σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και υποβλήθηκε σε αλλεπάλληλες επεμβάσεις επί ένα χρόνο. Οι γιατροί κατέληξαν ότι έχει περιέλθει σε κατάσταση τετραπληγίας και από εκεί άρχισε η δεύτερη περιπέτεια της οικογένειας.
Οι γιατροί ενέκριναν τη μετάβαση του πολυτραυματία σε εξειδικευμένο κέντρο αποκατάστασης του εξωτερικού. Το παραπεμπτικό διαβιβάστηκε στο ΙΚΑ για έγκριση και την 1η Δεκεμβρίου 2004 εγκρίθηκε η νοσηλεία του στη Γερμανία, για δύο μήνες με συνοδό.
Ωστόσο, ο διευθυντής του τοπικού υποκαταστήματος του ασφαλιστικού ταμείου είχε διαφορετική άποψη και προέβη σε σειρά ενστάσεων ακόμη και όταν ο 24χρονος ήταν στο κέντρο αποκατάστασης Muhlengrund και κατόπιν σε προσφυγές κατά της νοσηλείας στο εξωτερικό.
Η αρμόδια επιτροπή του Ταμείου επέμεινε στη μετάβαση στο εξωτερικό και ενέκρινε και τις παρατάσεις που ζητήθηκαν από το κέντρο αποκατάστασης και την οικογένεια του ασφαλισμένου. Το συνολικό ποσό που δαπανήθηκε από το Ταμείο, για νοσηλεία 598 ημερών, από τις 9 Δεκεμβρίου 2004 μέχρι και τις 30 Ιουλίου 2006, μαζί με τα έξοδα μεταφοράς και τη διαμονή του συνοδού ήταν 24.192 ευρώ. Η κάλυψη της δαπάνης εγκρίθηκε στις 5 Ιουνίου 2007.
Αλλά στην απόφαση υπήρχε ένας αστερίσκος που προέβλεπε ότι «σε περίπτωση που γίνουν δεκτές οι προσφυγές του διευθυντή του περιφερειακού υποκαταστήματος ΙΚΑ Θεσσαλονίκης από το Διοικητικό Πρωτοδικείο, ο ασφαλισμένος θα επιστρέψει εντόκως το ποσό που θα εισπράξει με την απόφαση αυτή».
Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης (Τμήμα ΙΒ’) εξέτασε την προσφυγή του ΙΚΑ στις 11 Μαΐου 2010 και αποφάσισε ότι «δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις για νοσηλεία και αποκατάσταση στο εξωτερικό», παρ” ότι αναγνωρίζει ότι «η κατάστασή του τυγχάνει μεν ιδιαίτερα βαριά εξαιτίας των εκτεταμένων βλαβών, όμως θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί στην Ελλάδα αποτελεσματικά και έγκαιρα χωρίς να εγκυμονεί άμεσο κίνδυνο ζωής».
Με αυτό το σκεπτικό το δικαστήριο αποδέχτηκε την προσφυγή του ΙΚΑ που είχε γίνει από τον διευθυντή του υποκαταστήματος Θεσσαλονίκης και ακύρωσε τις εγκρίσεις της Τοπικής Διοικητικής Επιτροπής του Ιδρύματος.
Με τη δημοσίευση της απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου αρχίζει ένας νέος εφιάλτης για την οικογένεια Κιουρκτσή. Τον περασμένο Ιούνιο το ΙΚΑ κοινοποιεί στον παράλυτο (σύμφωνα με όλες τις ιατρικές διαγνώσεις, ο 32χρονος σήμερα Βασίλης έχει απόλυτη αναπηρία και χρήζει συμπαράστασης έτερου προσώπου -όπως αναφέρεται και στην απόφαση χορήγησης σύνταξης αναπηρίας του ΙΚΑ) την ανάκληση των προηγούμενων εγκρίσεων νοσηλείας στο εξωτερικό και ζητάει πίσω τα χρήματα που κατέβαλε ως δαπάνη, και μάλιστα με τόκο 5%.
Το ποσό που καλείται να επιστρέψει ο Βασίλης Κιουρκτσής, όπως προκύπτει από την κοινοποίηση της σχετικής απόφασης στις 3 Απριλίου 2012 και της επανακοινοποίησης στις 19 Ιουνίου 2012, είναι 35.761 ευρώ.
Ο δύστυχος πατέρας του Βασίλη παίρνει ξανά τους δρόμους, πάει στη Διεύθυνση του περιφερειακού υποκαταστήματος του ΙΚΑ Θεσσαλονίκης, απευθύνει επιστολές για το πρόβλημα, αλλά η διαδικασία είσπραξης της οφειλής είχε πάρει τον δρόμο της από το ασφαλιστικό ταμείο. Επειδή η οικογένεια αδυνατούσε να καταβάλει το ποσό, η Διεύθυνση κίνησε διαδικασία αναγκαστικής κατάσχεσης της ακίνητης περιουσίας του ασφαλισμένου, δηλαδή του ανάπηρου Βασίλη.
Η έκθεση επιδόθηκε στην κατοικία του 32χρονου και αφορά το διαμέρισμα που είναι στο όνομά του και στο οποίο μένει η οικογένεια, εμβαδού 102 τ.μ. στη Σταυρούπολη. Το ποσό που αξιώνει το ασφαλιστικό ταμείο σήμερα ανέρχεται σε 47.530 ευρώ, πλέον προσαυξήσεων και εξόδων.
Στην έκθεση για τον πλειστηριασμό ορίζεται ως πρώτη προσφορά το ποσό που αναλογεί στα 4/5 της εκτίμησης της αξίας του σπιτιού, που υπολογίζεται σε 112.000 ευρώ, δηλαδή το σπίτι μπορεί να βγει στο σφυρί για 89.600 ευρώ, οπότε η οικογένεια Κιουρκτσή από εκεί που χρωστάει θα έχει λαμβάνειν και ακολουθώντας τη λογική του ΙΚΑ θα πρέπει να πει στο ασφαλιστικό ταμείο και σε όσους ενεπλάκησαν στην ιστορία αυτή και ένα μεγάλο «ευχαριστώ».
Σημειωτέον ότι το ΙΚΑ στην περίπτωση του 32χρονου ανάπηρου κινήθηκε με μεθοδικότητα αξιέπαινη και ταχύτητα ασύλληπτη, αφού από την καθαρογραφή της δικαστικής απόφασης έχουν μεσολαβήσει μόλις έξι μήνες και μέσα στο διάστημα αυτό, όχι μόνον έγιναν όλες οι ενέργειες για την επιστροφή της δαπάνης του ΙΚΑ, αλλά η ταμειακή υπηρεσία πήρε και τον φάκελο του ακινήτου από το υποθηκοφυλακείο, όλες τις συμβολαιογραφικές πράξεις και τα τοπογραφικά και προχώρησε μέχρι και σε εκτίμηση της αξίας του ακινήτου.
Μάταια και πάλι ο Σωκράτης Κιουρκτσής προσπάθησε να εξηγήσει στο ΙΚΑ ότι τα έσοδα του ίδιου και του παιδιού του δεν είναι αρκετά για να εξυπηρετήσουν τις απαιτήσεις του ιδρύματος, αφού ο ίδιος είναι συνταξιούχος και ο Βασίλης ανάπηρος με μόνο εισόδημα την αναπηρική σύνταξη. Τώρα η οικογένεια περιμένει τη διαδικασία του πλειστηριασμού.
Στο διάστημα που το ΙΚΑ κάνει ό,τι μπορεί για να επιβαρύνει στο έπακρο την ήδη δύσκολη ζωή του ανάπηρου και της οικογένειάς του έχουν γίνει δύο νομοθετικές ρυθμίσεις για την αναστολή των πλειστηριασμών και πρόσφατα το πάγωμα παρατάθηκε μέχρι και τα τέλη του 2013. Το ερώτημα για το σχολαστικό -στην περίπτωση Κιουρκτσή- ΙΚΑ είναι πώς διέφυγαν την προσοχή του όλες αυτές οι ρυθμίσεις.
Οσο για το εάν έχει προχωρήσει σε παρόμοιες πράξεις έναντι άλλων οφειλετών, μεγαλύτερων και σε καλύτερη κατάσταση από αυτή του Κιουρκτσή, η απάντηση είναι, όπως άλλωστε αναμενόταν, αρνητική.
( από την εφημερίδα των Συντακτών)
http://www.zougla.gr/blog/article/656496

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου