Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

ΤΟ ΝΗΜΑ ΤΗΣ ΑΡΙΑΔΝΗΣ ΚΑΙ Η ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ

Του ΑΠ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ*
Α. Η λίστα παραδόθηκε στην κυβέρνηση (στον κ. Παπακωνσταντίνου) από την πρεσβεία μας στο Παρίσι. Δεν ακολούθησε, όμως, τη συνηθισμένη διαδικασία, σύμφωνα με το πρωτόκολλο παράδοσης δημοσίων εγγράφων, αλλά άλλη παράτυπη οδό. Έτσι ώστε αργότερα ο αρμόδιος εισαγγελέας (ή οΣΔΟΕ, μου διαφεύγει, αλλά ελάχιστη σημασία έχει) να υποστηρίξει ότι δεν μπορούσε να ερευνήσει το θέμα επειδή δεν διέθετε επίσημο έγγραφο αλλά προϊόν υποκλοπής….
Συνεπώς η συγκάλυψη είχε αρχίσει πριν καν φθάσει η λίστα στην Ελλάδα. Το ερώτημα είναι ποιος ακριβώς έδωσε την εντολή στον πρεσβευτή μας στο Παρίσι να μην ακολουθήσει την τυπική, νόμιμη οδό. Ποιος είχε τόση ισχύ ώστε οέμπειρος πρεσβευτής να αναγκαστεί να υπακούσει; Οι διπλωματικοί υπάλληλοι παίρνουν, γνωστόν,εντολές από τον άμεσο προϊστάμενό τους, τον υπουργό Εξωτερικών. Και από τον πρωθυπουργό, φυσικά.
Β. Έχει ειπωθεί επανειλημμένα ότι άλλα κράτη εισέπραξαν σημαντικά ποσά (δισεκατομμύρια ευρώ) από αυτούς που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό χωρίς να έχουν πληρώσει φόρους. Έγινε συμβιβασμός.
Με δεδομένη την κατάσταση στη χώρα μας αυτό δεν αρκεί. Χρειάζεται επί πλέον να διερευνηθεί η προέλευση των χρημάτων και όχι να απαιτηθεί μόνο η καταβολή του αναλογούντος φόρου. Η λίστα που παρέδωσε η κ. Λαγκάρντ περιλαμβάνει τα ονόματα όσων είχαν καταθέσεις στο εξωτερικό (σε μία Τράπεζα μόνο) και όχι ειδικά τους φοροφυγάδες. Επομένως η έρευνα του «πόθεν έσχες» θα αφορά μόνο αυτούς.
Γ. Ο σύζυγος της μιας εξαδέλφης του κ. Παπακωνσταντίνου φέρεται να έχει, σύμφωνα με δημοσιευμένες πληροφορίες στο διαδίκτυο, σχέση με εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων, συγκεκριμένα του Ναυτικού. Το πεδίο της έρευνας ασφαλώς θα στραφεί και προς τα εκεί.
Είναι αυτονόητο ότι αυτές οι σύντομες παρατηρήσεις είναι απλή εισαγωγή στο ζήτημα. Αν, όμως,διερευνηθεί η αρχή του θέματος (η πρώτη παρατήρηση) και εξακριβωθεί/αποδειχθεί η εξ αρχής πρόθεση συγκάλυψης τότε θα έχει αποδειχθεί ταυτοχρόνως ότι ο κύκλος όσων αναμίχθηκαν είναι ευρύς. Και θα εξηγηθεί γιατί η λίστα πότε προκαλούσε αμνησίες, πότε ξεχνιόταν σε υπουργικές τσέπες, πότε έφθανε σε εξεταστικές επιτροπές της Βουλής αλλά όποιος βουλευτής γινόταν ενοχλητικός (βλ. Ζωή Κωνσταντοπούλου) έπεφτε θύμα λοιδορίας κλπ.
Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=10509:lista-lagarde-apostolopoulos&catid=79:aytodioikisi&Itemid=179

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου