Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Δεν «ίδρωνε» το αφτί του Παπακωνσταντίνου ούτε εν μέσω κρίσης Η Ολλανδή σύζυγος, η μεζονέτα στην Πολιτεία και το σπίτι στη Σέριφο




Η πρόσφατη μετακόμιση της οικογένειας Παπακωνσταντίνου από το ταπεινό διαμέρισμα του Παπάγου στην πολυτελή μεζονέτα της Πολιτείας, πλάι στο ρέμα του Κοκκιναρά, είχε χαρακτηριστεί προκλητική, καθώς έγινε ακριβώς στην καρδιά της κρίσης. Ωστόσο το αφτί του άλλοτε «τσάρου» της Οικονομίας δεν ίδρωνε. Φαίνεται, άλλωστε, ότι ο γνωστότερος εκ των αποκαλούμενων «κηπουρών» του κ. Γιώργου Παπανδρέου και η Ολλανδή σύζυγός του ήταν λάτρεις της ωραίας, άνετης και κομψής ζωής.
 

Ποιος δεν θυμάται την υπερπολυτελή βίλα του ζεύγους στη Σέριφο, την οποία και νοίκιαζαν μέσω Διαδικτύου, δηλώνοντας μάλιστα με αφοπλιστική ειλικρίνεια την πισίνα του ως… γούρνα υδατοσυλλογής ομβρίων. Ο Κοζανίτης πολιτικός εξάλλου ήταν ανέκαθεν ακριβής στην περιγραφή των επιφάσεων νομιμότητας. Μόνο που πλέον τα τεχνάσματα δεν αρκούν. Ούτε το συχνά επαναλαμβανόμενο μότο ζωής του «Τα καλύτερα είναι μπροστά μας». Καιρός είναι πια να αρχίσει να ψάχνει νέες ατάκες… 


Οι δυσκολίες στα οικονομικά και… η μετακόμιση σε μεζονέτα 

«Παίρνουμε μαζί τις αποφάσεις. Ασφαλώς είμαστε σε σχετικά καλή κατάσταση και δεν έχουμε λόγο να παραπονιόμαστε, αλλά στο τέλος της ημέρας προσπαθούμε απλώς να πληρώσουμε τους λογαριασμούς, να αποπληρώσουμε τα δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες και να τα βγάλουμε πέρα κάθε μήνα». 

Αυτά δήλωνε η κυρία Γιακολίν Βίνκε, σύζυγος του κ. Παπακωνσταντίνου, σε παλαιότερη συνέντευξή της στο «ΘΕΜΑ». Η εικόνα που ήθελε να παρουσιάζει στο πλευρό του -όπως φαίνεται- εκατομμυριούχου συζύγου της, ήταν εκείνη της εργαζόμενης γυναίκας αλλά και της καλής νοικοκυράς.
Η Ολλανδή σύζυγος του πρώην  υπουργού Οικονομικών αλλά και αργότερα Περιβάλλοντος,  μέχρι πρόπερσι δήλωνε εισόδημα μικρότερο των 10.000 ευρώ, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, άλλο το ελληνικό εισόδημα και άλλο αυτό του εξωτερικού. 

Και επειδή ο έρωτας, ο βήχας και το χρήμα δεν κρύβονται, μια σειρά από κινήσεις μεγάλου βεληνεκούς έστειλε μήνυμα πως τελικά κάτι έτρεχε με τους Παπακωνσταντίνου, όσο και αν η σύζυγος του πρώην υπουργού προσπαθούσε πάντα να μην επιδεικνύεται.  

Περισσότερο Ελληνίδα από τους Ελληνες δήλωνε ότι ένιωθε η οικονομολόγος κυρία Γιακολίν Βίνκε. «Θυμώνω με τις επιθέσεις του ξένου Τύπου κατά της Ελλάδας και αυτές τις στιγμές, νιώθω περισσότερο Ελληνίδα από τους Ελληνες!», έχει πει χαρακτηριστικά, πασχίζοντας να αποδείξει επιμόνως ότι εκείνη και ο σύζυγός της βιώνουν με δυσκολίες την οικονομική κρίση. 

Παράλληλα η Γιακολίν Βίνκε συνέχιζε τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες μέσω του Διαδικτύου, αφού διαχειρίζεται την ιστοσελίδα της που παρουσιάζει τα πιο όμορφα μικρά ξενοδοχεία της Ελλάδας. 

 Βέβαια, σε κάθε συνέντευξή της δεν έχει παραλείψει να τονίσει τις οικονομικές δυσχέρειες που αντιμετώπιζε ως προς τις υποχρεώσεις του το ζεύγος  Παπακωνσταντίνου απέναντι στο κράτος. 
«Ακόμα και στο σπίτι είμαστε αντιμέτωποι με ένα παζλ», έχει πει χαρακτηριστικά η Γιάκολιν Βίνκερ και την ίδια ώρα…πακετάριζε προκειμένου να μετακομίσουν από το σεμνό και ταπεινό διαμέρισμα του Παπάγου σε μια υπερπολυτελή μεζονέτα 250 τ.μ. των βορείων προαστίων. 
  
Φέτος, μετά και τη δημοσιοποίηση των «πόθεν έσχες», ο κ. Παπακωνσταντίνου φαίνεται πως είχε εισοδήματα που ανέρχονται σε 75.304,96 ευρώ και της συζύγου του σε 51.187,14 ευρώ, αυξημένα κατά 43.942,87 ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο οικονομικό έτος. 

Οσον αφορά στα ακίνητα, το ζεύγος Παπακωνσταντίνου διαθέτει από κοινού 
κατοικία  295 τ.μ. εντός οικοπέδου στη Σέριφο, την οποία, όπως αναφέρει, απέκτησε και έχτισε από προσωπικά εισοδήματα προηγούμενων ετών, τραπεζικό δάνειο και πώληση οικοπέδου στην Πτολεμαΐδα. Επίσης ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει στο όνομά του από κληρονομιά ερειπωμένο κτίσμα μύλου στην Κοζάνη. 

Οι καταθέσεις του δε, είναι της τάξης των 6.216,01 ευρώ, στα ίδια περίπου επίπεδα με την προηγούμενη χρονιά, ενώ ο ίδιος διαθέτει αυτοκίνητο1.400 κυβικών, το οποίο έχει αγοραστεί το 2005 αντί του ποσού των 33.000 ευρώ.


Το σπίτι στη Σέριφο, η πισίνα…γούρνα και το αυθαίρετο στη Βραυρώνα 

Η λιθόχτιστη κατοικία του Παπακωνσταντίνου στη Σέριφο θεωρείται κατά πολλούς το σήμα κατατεθέν της περιοχής. Πέτρα και ξύλο σε απόλυτη αρμονία με το νησιώτικο περιβάλλον και κάπου στο βάθος, φυσικά, μια πισίνα. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή: το εξοχικό στην περιοχή Ράμος, σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από το λιμάνι της Σερίφου, αγοράστηκε με τραπεζικό δάνειο. Για την αποπληρωμή του, ο κ. Παπακωνσταντίνου συνήθιζε να το νοικιάζει σε ξένους τουρίστες μέσω Διαδικτύου.
Για τους τουρίστες άλλωστε, το συγκεκριμένο σπίτι είναι κάτι παραπάνω από ιδανικό, αφού διαθέτει και πισίνα, εκμηδενίζοντας έτσι και την ούτως ή άλλως υποτυπώδη απόσταση που υπάρχει μέχρι την παραλία. Η περιβόητη πισίνα, όμως, όσο και να αρέσει στους επισκέπτες που νοικιάζουν  την οικία, μάλλον δεν ήταν, ονομαστικά τουλάχιστον, του  γούστου  του κ. Παπακωνσταντίνου, αφού, όπως έχει αποκαλυφθεί, ο πρώην υπουργός τη δήλωνε ως γούρνα υδατοσυλλογής όμβριων. Και όπως φαίνεται, χάρη στις καταρρακτώδεις νεροποντές των μουσώνων που πλήττουν κάθε χρόνο το νησί, η παραδοσιακή γούρνα πλημμύριζε από όμβρια ύδατα και ως διά μαγείας μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για βουτιές από τους δύσπιστους που την έβλεπαν ως πισίνα - που λέει ο λόγος.       

Αυτή όμως δεν ήταν η πρώτη φορά που ο πρώην υπουργός συγκάλυπτε ή, μάλλον, αλλοίωνε το νόημα σε κάτι.  Όπως είχε αποκαλύψει το ΘΕΜΑ, η μητέρα του κ. Παπακωνσταντίνου διαθέτει από το 1997,επι  15 χρόνια δηλαδή, αυθαίρετη εξοχική κατοικία μέσα κυριολεκτικά στο δάσος της Βραυρώνας. Πρόκειται για ένα σπίτι 155 τ.μ. το οποίο επί σειρά ετών και ωσότου χτιστεί η βίλα στη Σέριφο, αποτέλεσε το καταφύγιο του πρώην υπουργού και της οικογένειάς του. 

Ωστόσο, αν και αυθαίρετο, ο πρώην υπουργός οικονομικών αλλά και Περιβάλλοντος, πήρε το ρίσκο να μην ενημερώσει τον τότε Πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου, ούτε για την ύπαρξη οικογενειακού αυθαιρέτου αλλά ούτε για τον δικαστικό αγώνα που είχε ξεκινήσει η μητέρα του μαζί με άλλους κατοίκους εναντίον του Δημοσίου. Παρόλα αυτά, ακόμη και όταν ο Γ. Παπανδρέου εκμυστηρευόταν στον κ. Παπακωνσταντίνου τις προθέσεις του να τον μετακινήσει από το υπουργείο Οικονομικών στο πόστο  του Υπουργού Περιβάλλοντος, ο κ. Παπακωνσταντίνου, προτίμησε τη σιωπή. Τα βουβά τερτίπια, άλλωστε είναι το καλύτερο πάπλωμα των ενδεχόμενων δόλιων τεχνασμάτων. Και όπως πάντα το μαξιλάρι είναι η επίκληση της άγνοιας των πράξεων προσώπων του ευρύτερου συγγενικού περιβάλλοντος.     


Ο έρωτας, ο γάμος και η επαγγελματική σταδιοδρομία της Γιακολίν Βίνκε

Όμορφη,  γλυκιά, προσιτή και αγαπητή στον κόσμο, αγαπάει την Ελλάδα το περιβάλλον της… Στοιχεία που σίγουρα έκαναν τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου να πει από την πρώτη κιόλας στιγμή που την γνώρισε, πως η Γιακολίν Βίνκε είναι η γυναίκα της ζωής του. Σοβαρή και μετρημένη, είχε επιλέξει να βρίσκεται πίσω από το πλευρό του συζύγου της. Η ίδια έχει πει πως περιμένει στο σπίτι υπομονετικά τον σύζυγό της μαζί με τα δύο τους παιδιά. Όταν μάλιστα εκείνος ήταν ο τσάρος της Οικονομίας, το μοναδικό της παράπονο ήταν ότι ο άντρας της μιλούσε συνέχεια στο τηλέφωνο. «Αν ρωτήσετε τη γυναίκα μου, θα σας πει ότι μιλάω στο τηλέφωνο συνέχεια. Είναι έτοιμη να το πετάξει από το παράθυρο!» έλεγε αστειευόμενος ο ίδιος ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. 

Η Γιακολίν Βίνκε γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ολλανδία. Μετά απόκτηση του πτυχίου της από το Πανεπιστήμιο του Αμστερνταμ (Ευρωπαϊκές Σπουδές) και ένα μεταπτυχιακό στα Οικονομικά από το London School of Economics εργάστηκε για δέκα σχεδόν χρόνια στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον ( UNEP), κυρίως για την ενέργεια, το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή και συναφή θέματα.
Με τον Γιώργο Παπακωνταντίνου γνωρίστηκε στο Πανεπιστήμιο London School of Economics, όπου ο ίδιος σπούδαζε στη Σχολή Οικονομικών  και ο έρωτάς τους ήταν κεραυνοβόλος. Μετά τις σπουδές τους εργάστηκαν και οι δύο για δέκα χρόνια στον ΟΟΣΑ, στο Παρίσι. Πριν 14 χρόνια  το 1998 το ζευγάρι μετακόμισε στην Αθήνα μαζί με τα δύο παιδιά του, τον Νικόλα και τον Στέφανο, τα οποία έκλεψαν τις εντυπώσεις όταν φωτογραφήθηκαν για την προεκλογική καμπάνια του πατέρα τους κρατώντας ένα πλακάτ που έγραφε «Ψηφίστε τον μπαμπά μου». 

Από την πρώτη στιγμή η Γιακολίν λάτρεψε τη νέα της πατρίδα και μαγεμένη από τις ομορφιές της, ξεκίνησε μια νέα καριέρα ως ταξιδιωτική συγγραφέας  Οι οικογενειακές αποδράσεις του Σαββατοκύριακου σε μικρά ξενοδοχεία και ξενώνες, μακριά από την καθημερινότητα της πόλης, σύντομα έγιναν η αρχή μιας καινούργιας καριέρας για εκείνη, καθώς άρχισε να γράφει για τα μοναδικά παραδοσιακά καταλύματα που ανακάλυπτε σε όλη την Ελλάδα.

Για αρκετά χρόνια η Γιακολίν Βίνκε περιπλανήθηκε σε υπέροχα μέρη της ελληνικής επαρχίας ανακαλύπτοντας και δοκιμάζοντας μικρά ξενοδοχεία και ξενώνες, τα οποία συγκέντρωσε σε ένα βιβλίο που εκδόθηκε το 2002 και έγινε μπεστ σέλερ. Τίτλος του, «Great Small Hotels in Greece» (Μοναδικά Μικρά Ξενοδοχεία στην Ελλάδα).
Το 2004 εμπνεύστηκε και ίδρυσε μια εταιρεία προώθησης σε απευθείας σύνδεση δικτύου μικρών ξενοδοχείων, πανσιόν κλίμακας και ποιότητας -στην ηπειρωτική χώρα και τα νησιά-, που προσφέρουν ένα μοναδικό συνδυασμό στιλ, χαρακτήρα και ατμόσφαιρα. Η «Your Greece» (ιστοσελίδα www.yourgreece.gr) απευθύνεται σε ταξιδιώτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό που αναζητούν την αισθητική, το χαρακτήρα και την προσωπική επαφή στη διαμονή τους σε μικρά, ποιοτικά καταλύματα σε πανέμορφα σημεία σε όλη την Ελλάδα.

 Το 2006 έγραψε  ένα ακόμα βιβλίο, με τίτλο «Around Greece in 80 Stays». Ενα βιβλίο-ταξίδι στην Ελλάδα, με οδηγό τη μοναδική αίσθηση φιλοξενίας που προσφέρουν τα πιο εκλεκτά καταλύματα της χώρας στους απαιτητικούς ταξιδιώτες. Η Γιακολίν Βίνκε  περιηγήθηκε στην ηπειρωτική και τη νησιωτική Ελλάδα και έγραψε για ογδόντα ξενοδοχεία και ξενώνες σε αντίστοιχα  ξεχωριστά μέρη πλαισιωμένα από φωτογραφίες των καταλυμάτων και των προορισμών .»

Της Ηλιάνας Γαβαλά 
iliana@protothema.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου