Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Tο περιεχόμενο του ελληνικού αιτήματος...

Η Γερμανία απέρριψε το ελληνικό αίτημα


Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το περιεχόμενο του ελληνικού αιτήματος...

Στο μικροσκόπιο των Ευρωπαίων εταίρων έχει μπει πλέον το αίτημα για εξάμηνη παράταση που εστάλη από το Υπουργείο Οικονομικών λίγο πριν από τις 11.00 το πρωί στις Βρυξέλλες, με το Βερολίνο να ανοίγει πρώτο τα χαρτιά του, απορρίπτοντας την ελληνική πρόταση.

Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι η «νέα ελληνική πρόταση δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια που συμφωνήθηκαν τη Δευτέρα στο Eurogroup, καθώς βασίζεται σε μια χρηματοδότηση - γέφυρα και δεν εκπληρώνει τους όρους του προγράμματος». Απομένει να αποδειχτεί εάν η κίνηση της Γερμανίας επηρεάσει την τελική απάντηση του Eurogroup στην Αθήνα και, κυρίως, αν συνδεέται με μια προσπάθεια παραδειγματισμού άλλων χωρών της Ευρωζώνης που ενδεχομένως να βρεθούν μελλοντικά στη θέση της Ελλάδας.

Το Βερολίνο, πάντως, επιδίδεται τις τελευταίες εβδομάδες στην εφαρμογή μιας στρατηγικής γοήτρου, έχοντας πάντα στα σχέδια του Plan B για την Ελλάδα.


Το Βερολίνο φρόντισε να κόψει τον... αέρα αισιοδοξίας για συμφωνία στο Μέγαρο Μαξίμου, απορρίπτοντας την ελληνική πρόταση για «συμφωνία - γέφυρα» με τους Ευρωπαίους εταίρουςΤο κείμενο τέθηκε επί τάπητος κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του EuroWorking Group, παρουσία του Έλληνα εκπροσώπου Γιώργου Χουλιαράκη, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ανταποκρίνεται στα «θέλω» των Ευρωπαίων εταίρων και σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν ισχύει, ποια σημεία της πρότασης χρίζουν βελτίωσης. Η Αθήνα, με αρκετές υποχωρήσεις, ζητεί την παράταση της δανειακής σύμβασης, και όχι του προγράμματος/μνημονίου, μέχρι τις 31 Αυγούστου, κάνοντας λόγο για μια «συμφωνία - γέφυρα» η οποία θα δώσει τον απαιτούμενο χρόνο «για διαπραγματεύσεις ουσίας χωρίς πίεση χρόνου και εκβιασμούς», με στόχο την υπογραφή ενός νέου συμβολαίου για την περίοδο 2015-19, μέσα στο οποίο «θα περιλαμβάνεται και συμφωνία για την απομείωση του χρέους, όπως άλλωστε προβλέπει και η απόφαση του Eurogroup του 2012».

Τα επόμενα 24ωρα θεωρούνται κρίσιμα. Παρά τις ρητές δεσμεύσεις της Αθήνας για «υλοποίηση μεταρρυθμίσεων κατά της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς» και «δημοσιονομική ισορροπία» (άρα τη μη εφαρμογή πολιτικών που θέτουν σε κίνδυνο την ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού και την παραγωγή πλεονάσματος), το Βερολίνο φρόντισε να κόψει τον... αέρα αισιοδοξίας στο Μέγαρο Μαξίμου, διαμηνύοντας εκ νέου προς πάσα κατεύθυνση πως «λεφτά χωρίς μνημόνιο δεν υπάρχουν». Ουσιαστικά, η νέα κυβέρνηση δίνει την υπόσχεση ότι θα τα καταφέρει εκεί που απέτυχαν οι προκάτοχοί της. Η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της εθνικής οικονομίας θα επιτευχθεί όχι με μονομερείς ενέργειες (παροχές εκτός προϋπολογισμού) αλλά με την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.

Η Αθήνα ζητεί την παράταση της δανειακής σύμβασης, και όχι του προγράμματος/μνημονίου, μέχρι τις 31 ΑυγούστουΣε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τις εξαγγελίες της και ήδη σε τηλεοπτική του δήλωση σήμερα ο υπουργός Εργασίας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η υλοποίηση μέτρων στα εργασιακά (επίδομα ανεργίας, βασικός μισθός) να ξεκινήσει στα τέλη ή στις αρχές του 2016.

Εφόσον το EuroWorking Group ανάψει το πράσινο φως και το κείμενο με την ελληνική πρόταση φύγει -έστω και με αστερίσκους- για το τραπέζι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, η έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup (Παρασκευή στις 16.00 ώρα Ελλάδας) αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. 

Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό αίτημα περιλαμβάνει και «άμεση έναρξη συζητήσεων για την περαιτέρω απομείωση του χρέους, σύμφωνα με απόφαση του Eurogroup του 2012», θέμα που έχει ήδη προκαλέσει την ενόχληση του Βερολίνου από τη στιγμή που η Αθήνα ζητεί μεν συνέχιση της οικονομικής βοήθειας, θέτοντας, δε, «κόκκινες γραμμές» στα μέτρα που πρέπει να συνοδεύουν αυτήν τη χρηματοδότηση.

Μέγαρο Μαξίμου: «Ναι» στη δανειακή σύμβαση, «όχι» στο μνημόνιο

Κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η Αθήνα ζήτησε παράταση της λεγόμενης «Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης» (Master Financial Assistance Facility Agreement), δηλαδή της δανειακής σύμβασης ανάμεσα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (EFSF) και την Ελληνική Δημοκρατία, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (HFSF) και την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία κυρώθηκε από τη Βουλή το 2012. Το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων επισημαίνει ότι οι όροι της εν λόγω σύμβασης διαφέρουν από τις τρέχουσες υποχρεώσεις της Αθήνας, που περιγράφονται στο πρόγραμμα (Μνημόνιο). 

Σύμφωνα με non paper, του Μεγάρου Μαξίμου:
1. Η νέα ελληνική κυβέρνηση, δια μέσου του Υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη, κατέθεσε αίτημα εξάμηνης επέκτασης της δανειακής σύμβασης προκειμένου να υπάρχει ομπρέλα προστασίας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η κυβέρνηση, πιστή στις δεσμεύσεις της, δεν ζήτησε παράταση του μνημονίου. Καταθέσαμε μια πρόταση η οποία σέβεται την λαϊκή ετυμηγορία, προασπίζεται την αξιοπρέπεια της κοινωνίας και ταυτόχρονα μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας.

2. Στο αίτημα τίθεται το θέμα της αποκατάστασης του κοινωνικού κόστους που προκάλεσε η κρίση καθώς και της αντιμετώπισης των πολύ σημαντικών κοινωνικών επιπτώσεων της. 

3. Το αίτημα σηματοδοτεί την επιθυμία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια εξάμηνη ενδιάμεση συμφωνία («συμφωνία - γέφυρα») κατά την οποία δεσμεύεται για δημοσιονομική ισορροπία. Ταυτόχρονα, όμως, προχωρά άμεσα σε μεταρρυθμίσεις κατά της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, ενώ θα υπάρξουν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης καθώς και για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

4. Η εξάμηνη παράταση δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να δώσει «ανάσες» στην κοινωνία και τον απαραίτητο χρόνο να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, χωρίς εκβιασμούς και έλλειμμα χρόνου, προκειμένου να υπάρξει ένα νέο συμβόλαιο για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη με την Ευρώπη για την περίοδο 2015 -2019. Στο νέο κοινωνικό συμβόλαιο της κυβέρνησης θα περιλαμβάνεται και συμφωνία για την απομείωση του χρέους, όπως άλλωστε προβλέπει και η απόφαση του Eurogroup του 2012.

H επιστολή που έστειλε ο Βαρουφάκης, όπως την μεταδίδει το Reuters:

Επιβεβαίωση Ντάισλεμπλουμ

«Παρέλαβα το ελληνικό αίτημα για εξάμηνη παράταση» έγραψε στο Twitter ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Όπως φάινεται και στο μήνυμά του, ο επικεφαλής του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά για το αν αυτό αφορά στη δανειακή σύμβαση ή στο πρόγραμμα/μνημόνιο, πεδίο σκληρής αντιπαράθεσης μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου.

Ο επικεφαλής του Eurogroup αρκέστηκε σ' ένα απλό «extension» (παράταση)...



Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, προγραμματίστηκε στις 16.00 το απόγευμα της Παρασκευής συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, προκειμένου να δοθεί μια τελική απάντηση στην Αθήνα. Δεν αποκλείεται η συνεδρίαση αυτή να μη γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης, αλλά να χρειαστεί η φυσική παρουσία των υπουργών Οικονομικών των κρατών - μελών της Ευρωζώνης.

Τι ζητεί η Αθήνα

Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr και βάσει αναλύσεων του τεχνικού κειμένου των αποτελεσμάτων των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους, η Ελλάδα συνεχίζει να επιδιώκει:

- πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ για το 2015
- προσδιορίζοντας σε 17 δισ. ευρώ τις ανάγκες αποπληρωμής δόσεων προς τους δανειστές, ζητεί συνδρομή του ELA και του Ευρωσυστήματος για την έκδοση πρόσθετων εντόκων γραμματίων
- αντικατάσταση των 2,2 δισ. ευρώ του στόχου των αποκρατικοποιήσεων, με το 1,9 δισ. ευρώ των κερδών του Ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της εξάμηνης παράτασης, η ελληνική πλευρά επιθυμεί:

- μεταβίβαση απευθείας απο την ΕΚΤ στο ΔΝΤ των 1,9 δισ. ευρώ κερδών από ομόλογα 
- ελαστικότερο ELA 
- αύξηση ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων.

Ως αντάλλαγμα, ο ΥΠΟΙΚ προσφέρει τρεις ελληνικές δεσμεύσεις (conditionalities):

- τήρηση των όρων της δανειακής σύμβασης
- καμία δράση που να θέτει σε κίνδυνο τον προϋπολογισμό ή που να έχει επιπλοκές για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα 
- καμία ενέργεια στην κατεύθυνση του «κουρέματος».

Διαβάστε επίσης:




http://www.zougla.gr/money/article/aftes-ine-i-elinikes-8esis-pou-parousiastikan-sto-eurogroup
http://www.zougla.gr/money/article/aftes-ine-i-elinikes-8esis-pou-parousiastikan-sto-eurogroup

1 σχόλιο:

  1. ΕΛΠΙΔΑ τυρί για όλους - say_cheese… και κοίτα αριστερά

    από τη μνημονιακή φάκα στην αντιμνημονιακή βαρουφάκα

    http://katoikoiiliou.blogspot.gr/2015/02/blog-post_20.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή