Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

ΣΑΡΑ ΒΑΓΚΕΝΧΕΝΤ: ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΨΗΦΙΣΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΚΒΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

(Παρ. 27/2/15 - 22:15)
DIE LINKE: 50 ΝΑΙ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΕΕ, 10 ΑΠΟΧΕΣ , 3 ΚΑΤΑ
Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΕΙΠΕ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΑ ΝΑΙ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΕΕ ΜΕ 542 ΨΗΦΟΥΣ
Το κόμμα της γερμανικής Αριστεράς Die Linke υπερψήφισε τη "συμφωνία" της ελληνικής κυβέρνησης με το Eurogroup στη γερμανική βουλή. Συγκεκριμένα, 50 βουλευτές του κόμματος υπερψήψισαν την "συμφωνία¨". Τρεις βουλευτέςτου κόμματος καταψήφισαν, ενώ άλλοι δέκα ψήφισαν"παρών". Οι 3 βουλευτές που καταψήφισαν τη συμφωνία στη Bundestag εξηγούν τους λόγους σε δήλωση τους (βλ. αναλυτικά παρακάτω ολόκληρη τη δήλωση).

Το γνωστό στέλεχος, μαρξίστρια αγωνίστρια Σάρα Βάγκενκνεχτ ψήφισε «αποχή» (σ.σ. αντίστοιχο του "παρών" στην ελληνική Βουλή), κατά την ψηφοφορία.
Η Βάγκενκνεχτ είπε στην ομιλία της ότι η ελληνική κυβέρνηση «διαπραγματεύτηκε γενναία» και πέτυχε έναν καλό προσωρινό συμβιβασμό, συμπληρώνοντας: «δεν μπορώ όμως να υπερψηφίσω τη συνέχιση των μνημονίων, της αποικιοκρατικής εξάρτησης και τον διαρκή εκβιασμό της Ελλάδας , που επιβάλει η πολιτική της Γερμανίας».
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ
Συνολικά στη γερμανική Βουλή 542 βουλευτές ψήφισαν υπέρ του ελληνικού αιτήματος, έναντι μόλις 32 που ψήφισαν κατά.
Δεκατρείς βουλευτές ψήφισαν παρών.
«Η απόφαση δεν είναι εύκολη για κανένα μέλος της Βουλής. Οι συζητήσεις των τελευταίων ημερών, ακόμη και ωρών δεν έκαναν την απόφαση ευκολότερη. Η βάση του αιτήματος προς τη Βουλή είναι η δήλωση της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα υλοποιήσει το πρόγραμμα χωρίς καμμιά επιφύλαξη» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά την εισήγησή του στη γερμανική Βουλή για την έγκριση της παράτασης του ελληνικού προγράμματος και ανέδειξε ως βασικό στοιχείο ότι οι όροι δεν έχουν αλλάξει. «Η Ελλάδα δεσμεύθηκε να μην προβεί σε μονομερείς ενέργειες χωρίς συνεννόηση με τους θεσμούς, να ξεπληρώσει όλους τους πιστωτές πλήρως και έγκαιρα, να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα» επισήμανε ο κ. Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι «η αλληλεγγύη συνδέεται με τη σταθερότητα» και «δεν σημαίνει ότι μπορείς να αφήνεις τον άλλον να σε εκβιάζει, αλλά ότι πρέπει να βοηθάει ο ένας τον άλλο».Πάντα σεβόμαστε τις εκλογές, πρόσθεσε, αλλά η Ελλάδα «δεν μπορεί μόνη της να αποφασίσει ποιος είναι ο σωστός δρόμος για όλη την Ευρώπη. Αποδείξαμε ποιος είναι ο σωστός δρόμος και αυτόν πρέπει να συνεχίσουμε». Ο κ. Σόιμπλε ανέφερε ακόμη ότι το βιοτικό επίπεδο και ο κατώτατος μισθός είναι χαμηλότερα σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης από ό,τι στην Ελλάδα, διευκρίνισε ωστόσο ότι αυτό δεν ισχύει για τη Γερμανία.
Για «πολιτική-καμικάζι» εκ μέρους της ΕΕ, της ΕΚΤ και της ΔΝΤ, έκανε λόγο ο επικεφαλής της ΚΟ της Αριστεράς (Die Linke) Γκρέγκορ Γκίζι και ζήτησε, αντί για μια πολιτική που μειώνει το επίπεδο των κοινωνικών παροχών, να ασκηθεί πολιτική ανοικοδόμησης - διαφορετικά, όπως είπε, «δεν θα μπορέσουν ποτέ να επιστραφούν τα δάνεια που δόθηκαν στην Ελλάδα».Ο κ. Γκίζι τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής ενός «Σχεδίου Μάρσαλ» για τη νότια Ευρώπη και ειδικά για την Ελλάδα.
«Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν η πιο ακριβή λύση για όλους, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Γερμανία» τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΚΟ των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD)Κάρστεν Σνάιντερ. Ο κ. Σνάιντερ τόνισε ότι συμμερίζεται τα αισθήματα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι αυτή η απόφαση δεν είναι εύκολη, κυρίως λόγω των τελευταίων δηλώσεων του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, αλλά διευκρίνισε ότι πρόκειται μόνο για την παράταση του προγράμματος για τέσσερις μήνες, όχι για επιπλέον χρήματα και έκανε λόγο για «πολιτικό σφάλμα» όταν η γερμανική κυβέρνηση εμπόδισε το δημοψήφισμα που είχε προτείνει ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Λάθος, όπως είπε, είναι όμως και το γεγονός ότι δεν κάνει η ίδια η Ελλάδα τις μεταρρυθμίσεις, αλλά δημιουργείται η εντύπωση ότι επιβάλλονται από έξω.
Oι τρείς βουλευτές του κόμματος "Die Linke" που καταψήφισαν στη Γερμανική Βουλή τη συμφωνία του Eurogroup με την ελληνική κυβέρνηση εξηγούν τους λόγους στην ακόλουθη δήλωση:
ΝΑΙ ΣΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΚΒΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Β. ΣΟΙΜΠΛΕ
Καταψηφίζουμε σήμερα την πρόταση του υπουργού οικονομικών Βόλφγκαγκ Σόιμπλε επειδή εκβιάζει την ελληνική κυβέρνηση να αποπληρώσει τα χρέη στις τράπεζες και να συνεχίσει την ίδια καταστροφική πολιτική των περικοπών. Ο Σόιμπλε και η Τρόικα είναι οι κύριοι υπαίτιοι του τελικού αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων και όχι η ελληνική κυβέρνηση, η οποία ήταν στραμμένη με την πλάτη της στον τοίχο. Η Τρόικα εκμεταλλεύθηκε τη δυσχερή θέση του ελληνικού λαού για να περιορίσει στο έπακρο με εκβιαστικές μεθόδους το χώρο στον οποίο θα μπορεί να κινηθεί η νέα κυβέρνηση, στην προσπάθεια της να καταπολεμήσει τη φτώχεια και την κοινωνική εξαθλίωση. Δεν είναι διατεθειμένη η Τρόικα να σεβαστεί τη δημοκρατική ετυμηγορία των Ελληνίδων και Ελλήνων ψηφοφόρων, οι οποίοι στις 25 Ιανουαρίου απέρριψαν τη νεοφιλελεύθερη πολιτική του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ.
1. Η Ελλάδα θα λάβει χρήματα μόνο έναντι των σκληρών όρων που υπαγορεύει η Τρόικα του ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ. Η αξιολόγηση των όποιων μέτρων «υπάγεται στους θεσμούς», όπως έχει μετονομαστεί η Τρόικα. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να μην προχωρήσει σε μονομερείς κινήσεις.
2. Η ΕΕ εξαναγκάζει την Ελλάδα στην αποπληρωμή του χρέους στις ευρωπαϊκές τράπεζες αντί να χρησιμοποιήσει τα χρήματα για πάταξη της ανθρωπιστικής και κοινωνικής καταστροφής στη χώρα. Τα χρήματα από τα προηγούμενα «πακέτα διάσωσης» έχουν κατά 96% εισρεύσει πίσω στις ευρωπαϊκές τράπεζες. Όλα τα πλεονάσματα στα έσοδα του κράτους – ακόμα και αυτά τα οποία θα επέλθουν από τη φορολόγηση των πλουσίων – θα πάνε αυτόματα στην αποπληρωμή του χρέους.
3. Όλα τα μέτρα άμβλυνσης της ανθρωπιστικής καταστροφής υπόκεινται στην τελική έγκριση της Τρόικα, όπως επίσης και η αύξηση του κατώτατου μισθού. Είναι κυνικό εκ μέρους της ΕΕ να πιέζει την ελληνική κυβέρνηση να υπογράψει, ότι η καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης πχ μέσω κουπονιών τροφίμων, «να μην αποτελεί μια δημοσιονομική επιβάρυνση».
4. Η ελληνική κυβέρνηση έχει εξαναγκαστεί να μη σταματήσει τρέχουσες διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων και να φροντίσει «να μην αυξηθούν οι μισθοί στο δημόσιο τομέα». ΔΝΤ και ΕΚΤ έχουν ήδη ανακοινώσει από την πλευρά τους, ότι σκοπεύουν να αξιοποιήσουν τους επόμενους τέσσερις μήνες για διαπραγμάτευση «ανοίγματος» του κρατικού τομέα για περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις.
Η πολιτική της Τρόικα έχει ήδη οδηγήσει στην ανθρωπιστική καταστροφή. Κάτω από την πίεση της έπρεπε να κλείσει το 40% των ελληνικών νοσοκομείων.
Η αλληλεγγύη με τον ελληνικό λαό και με την κυβέρνηση του σημαίνει για μας την αύξηση της πίεσης στο δρόμο αλλά και μέσα από το κοινοβούλιο ενάντια στη Μέρκελ και τον Σόιμπλε. Με το ΟΧΙ μας στηνυπό ψήφιση πρόταση του Σόιμπλε και τον εκβιασμό από την ΕΕ επιθυμούμε να ενδυναμώσουμε την αλληλεγγύη μας με την Ελλάδα, καθώς και την αντίσταση ενάντια στις περικοπές στην Ελλάδα και αλλού. Μια πραγματική ανάσα για τον ελληνικό λαό θα ήταν η διαγραφή του χρέους και οικονομική βοήθεια χωρίς νεοφιλελεύθερους όρους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε με τη νίκη του να δώσει ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους που θέλουν να δουν ένα τέλος στην πολιτική της λιτότητας, καθώς και κοινωνικές βελτιώσεις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε το έναυσμα στη συζήτηση για μια αλλαγή πορείας στην Ευρώπη. Για αυτό το στόχο εξακολουθούμε να εργαζόμαστε μαζί. Μαζί αντιμετωπίζουμε την πρόκληση, να αλλάξουμε το κοινωνικό ισοζύγιο δυνάμεων στην Ευρώπη.
Ήδη το Νοέμβριο του 2012 απορρίψαμε το πακέτο για την Ελλάδα. Για τους ίδιους λόγους καταψηφίζουμε σήμερα ξανά τους όρους, γύρω από τους οποίους εστιάζεται η παράταση του δανείου.
Βερολίνο, 27 Φεβρουαρίου 2015
 
Κριστίνε Μπούχολτς
'Ιγκε Χέγκερ
Όυλλα Γιέλπκε
*Με πληροφορίες από γερμανικά ΜΜΕ  και τις ιστοσελίδες e-dromos.gr και ekdohi.gr

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=19703:die-linke-ellada-soiple&catid=37:di-evropi&Itemid=172

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου