Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Απεργία πείνας και αποχή συσσιτίου στις φυλακές Γ’ τύπου του Δομοκού

Απεργία πείνας ξεκίνησε σήμερα ο Γιώργος Σοφιανίδης, κρατούμενος στην Ε1 πτέρυγα της φυλακής Γ’ τύπου του Δομοκού. Σε ένδειξη αλληλεγγύης στον συγκρατούμενό τους και απαιτώντας το κλείσιμο των φυλακών Γ’ τύπου, όλοι οι υπόλοιποι κρατούμενοι της Ε1 πτέρυγας (μεταξύ αυτών είναι οι πολιτικοί κρατούμενοι Δημήτρης Κουφοντίνας, Νίκος Μαζιώτης, Κώστας Γουρνάς και Γιάννης Ναξάκης) προχωρούν από σήμερα σε αποχή συσσιτίου, ενώ θα αρνηθούν τον εγκλεισμό στα κελιά το μεσημέρι. Σε ανάλογες κινητοποιήσεις αναμένεται να προχωρήσουν κρατούμενοι στις υπόλοιπες πτέρυγες του Δομοκού, καθώς και οι κρατούμενοι σε άλλες φυλακές της χώρας.


Ο Γιώργος Σοφιανίδης ήταν κρατούμενος στον Κορυδαλλό. Φοιτούσε στο ΤΕΙ Πειραιά και παράλληλα στο ΙΕΚ των φυλακών Κορυδαλλού. Παραμονή πρωτοχρονιάς τον μετήγαγαν αιφνιδιαστικά στη φυλακή Γ’ τύπου του Δομοκού, μολονότι προβλεπόταν πως όσοι φοιτούσαν στο ΙΕΚ του Κορυδαλλού δεν θα μεταφέρονταν σε άλλη φυλακή.

Εκανε αλλεπάλληλες αιτήσεις. Ζήτησε να μεταταγεί στον Κορυδαλλό τουλάχιστον για να δώσει εξετάσεις στο ΙΕΚ, του οποίου το εξάμηνο είχε παρακολουθήσει. Η τελευταία αίτησή του στον εισαγγελέα εκτέλεσης ποινών απορρίφθηκε, με το αιτιολογικό πως όσοι κρατούνται σε φυλακές Γ’ τύπου δεν δικαιούνται μεταγωγή για εκπαιδευτικούς λόγους!

Το αποτέλεσμα ήταν να χάσει το εξάμηνο στο ΤΕΙ, αλλά και το πρώτο εξάμηνο στο ΙΕΚ του Κορυδαλλού. Παρακολούθησε κανονικά το εξάμηνο, αλλά δεν του επετράπη να δώσει εξετάσεις (έγιναν στο διάστημα 9-13 του Φλεβάρη). Η απεργία πείνας είναι το τελευταίο μέσο που του απέμεινε, προκειμένου να διεκδικήσει τα δικαιώματά του ως κρατουμένου.

Οπως μας είπαν οι πολιτικοί κρατούμενοι που επικοινώνησαν μαζί μας, αυτή η κινητοποίηση δεν πρόκειται να σταματήσει αν δεν καταργηθούν οι φυλακές Γ’ τύπου και δεν αρθούν όλες οι εκδικητικές μεταγωγές που έγιναν στο Δομοκό.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους κρατούμενους που κινητοποιούνται και καλούμε τον υπουργό Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλο ν’ αφήσει τα μεγάλα λόγια (από τέτοια χορτάσαμε) και να προχωρήσει στην κατάργηση των φυλακών Γ’ τύπου. Πρώτη ενέργεια καλής θέλησης από τη μεριά του, αν όντως εννοεί αυτά που λέει, μπορεί να είναι η άμεση άρση των εκδικητικών μεταγωγών. Αυτή δεν χρειάζεται νομοθετική παρέμβαση και μπορεί να γίνει σήμερα κιόλας.

 Δήλωση των κρατούμενων του Δομοκού

Η δήλωση που ακολουθεί υπογράφεται από το σύνολο των κρατούμενων της Ειδικής Πτέρυγας Ε1 της φυλακής τύπου Γ’ του Δομοκού, κατατέθηκε στη διοίκηση της φυλακής και έχει ήδη αποσταλεί στον υπουργό Δικαιοσύνης.

«Εμείς όλοι οι κρατούμενοι της Ειδικής Πτέρυγας Ε1 στη φυλακή μέσα στη φυλακή τύπου Γ του Δομοκού δηλώνουμε ότι προχωράμε από σήμερα 27/2/2015 σε αποχή συσσιτίου και άρνηση να μπούμε στα κελιά το μεσημέρι.

Συμπαραστεκόμαστε στον συγκρατούμενο απεργό πείνας Γιώργο Σοφιανίδη και ζητάμε να επιστρέψει στις φυλακές Κορυδαλλού, επειδή κινδυνεύει να χάσει τις σπουδές του στο ΤΕΙ Πειραιά και το ΙΕΚ Κορυδαλλού.

Ζητάμε την κατάργηση των ειδικών συνθηκών κράτησης και την κατάργηση της βάρβαρης και απάνθρωπης φυλακής τύπου Γ.

Οι κινητοποιήσεις μας θα συνεχιστούν μέχρι την οριστική κατάργηση των φυλακών τύπου Γ.

Κ. Γουρνάς

Ν. Μαζιώτης

Δ. Κουφοντίνας

Γ. Σοφιανίδης

Ι. Ναξάκης

Αλ. Μελέτης

Κ. Μελέτης

Β. Βαρελάς

Μωχάμεντ-Σαΐντ Ελτσιμπάχ

Αλ. Μακαζασίδης».

Πηγή: eksegersi.gr


http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2015/02/blog-post_405.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου