Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

ΤΟ ΟΧΙ ΔΕΝ ΛΕΓΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

(Κυρ. 01/2/15 - 15:36)
ΟΙ ΛΑΪΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ ΓΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΕ ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ!
Της ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΣΠΑΝΟΥ*
Εδώ και λίγες μέρες, ζούμε μια νέα κατάσταση στην Ελλάδα που πριν μερικά χρόνια δεν θα μπορούσαμε να την φανταστούμε καν. Η κυβέρνηση που προήλθε μετά τον εκλογικό θρίαμβο του ΣΥΡΙΖΑ έχει αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας και προετοιμάζεται για την υλοποίηση του προγράμματός της.

Ήδη μετά την ορκωμοσία και τις πρώτες δηλώσεις των Υπουργών, φαίνεται ότι είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της, να ανατρέψει τους μνημονιακούς νόμους, να αμφισβητήσει την παρουσία της τρόικας, να προστατεύσει τον εθνικό πλούτο, να προχωρήσει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας (αναιρώντας ιδιωτικοποιήσεις π.χ. ΔΕΗ και ξηλώνοντας το ΤΑΙΠΕΔ), να αντιμετωπίσει άμεσα την ανθρωπιστική κρίση και να στηρίξει το λαϊκό εισόδημα.

Οι ανακοινώσεις της νέας κυβέρνησης έχουν προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον, ανακούφιση στον ελληνικό λαό και στην Ευρώπη αλλά και μεγάλη ανησυχία στους συντηρητικούς παράγοντες. Οι επισκέψεις Schulz και Dijsselbloem είχαν ουσιαστικά ως στόχο να προειδοποιήσουν και ναεκφοβίσουν την ελληνική κυβέρνηση για τα δεινά που έχουμε να υποστούμε αν δεν εξακολουθήσουμε να τηρούμε ευλαβικά το πρόγραμμά τους. Αν σκεφτούμε φυσικά το τι έχουμε υποστεί ακλουθώντας το – εκρηκτική αύξηση του χρέους, ύφεση, 1,5 εκατομμύριο ανέργους, 2,5 εκατομμύρια φτωχούς - καταλαβαίνουμε ότι τα χειρότερα μας περιμένουμε αν εξακολουθήσουμε να το υλοποιούμε.
Το Βερολίνο και οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης γνωρίζουν ότι διακυβεύονται ουσιαστικά τα συμφέροντά τους και ότι και οι ίδιοι είναι στριμωγμένοι δεδομένου ότι η πλειοψηφία των λαών της Ευρώπης και ιδιαίτερα του Νότου αντιδρούν στη λιτότητα και έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην Ελλάδα.
Ήδη χθες, Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015, έγινε στην Ισπανία, με κάλεσμα του Podemos, μια τεράστια διαδήλωση, με συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, με συνθήματα καταδίκης της λιτότητας και έκφρασης συμπαράστασης στην Ελλάδα.
Η σύγκρουση της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της τρόικας, τα συναισθήματα υπερηφάνειας που έφεραν στον λαό και η έκφραση αλληλεγγύης από τους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης δεν είναι κάτι που γίνεται αρεστό από τους εκπροσώπους του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου. Οι αντιδράσεις, λοιπόν, μπορεί να είναι μεγάλες τις επόμενες ημέρες από αυτούς που ξέρουν ότι τα παίζουν όλα για όλα.
Ποια μπορεί να είναι η απάντηση σε όλα αυτά; Η κινητοποίηση του ίδιου του λαού. Τα συνδικάτα, κοινωνικοί φορείς, λαϊκές επιτροπές, όλες οι συλλογικότητες είναι αναγκαίο να ενεργοποιήσουν τον λαό και να προχωρήσουν σε πραγματοποίηση μεγάλων λαϊκών διαδηλώσεων.
Τα αιτήματα για τα οποία ψήφισε ο λαός την Αριστερά - διαγραφή του χρέους, κατάργηση των μνημονίων, άμεση απομάκρυνση της τρόικας από την Ελλάδα, εθνική ανεξαρτησία, κοινωνική δικαιοσύνη - πρέπει να είναι αιτήματα των ίδιων των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, των νέων που πρέπει να τα διεκδικήσουν μέσα από μεγάλες, λαϊκές κινητοποιήσεις στήριξης και απαίτησης από την κυβέρνηση να μη κάνει ούτε ένα βήμα πίσω.
Να μη κάνει ούτε ένα βήμα πίσω από την υλοποίηση του προγράμματος της εκφράζοντας την απαίτηση του ίδιου του λαού να αποκτήσει ξανά το δικαίωμα στη ζωή, στην ελπίδα, στο μέλλον.
Ήρθε η ώρα λοιπόν, τα ίδια τα συνδικάτα και τα κινήματα σε κάθε πόλη και σε κάθε περιοχή σε όλη την Ελλάδα να αναλάβουν την ευθύνη τους για διοργάνωση μεγάλων λαϊκών κινητοποιήσεων που θα εκφράζουν την απαίτηση και την αποφασιστικότητα του ίδιου του ελληνικού λαού να διώξει την τρόικα,να συγκρουστεί με αυτούς που έχουν λεηλατήσει τη ζωή του.
ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΛΟΙΠΟΝ!
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΕ ΔΙΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ!
* Η Δέσποινα Σπανού είναι Υπεύθυνη του Τμήματος Εργατικής Πολιτικής
Κυριακή 01 Φεβρουαρίου 2015

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=19387:2015-02-01-13-36-31&catid=71:dr-kinitopoiisis&Itemid=278

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου